Retete de Paste

#paine paste #retete paine #paine dulce #retete paste #paste

Painea dulce, un deliciu pentru masa de Paste

Painea dulce este traditionala din Italia, unde se prepara in special cu ocazia Sarbatorilor Pascale. De-a lungul timpului insa aceasta a devenit populara in intreaga lume. Painea dulce nu trebuie sa lipseasca nici de pe masa ta daca vrei sa-ti surprinzi invitatii in Noaptea Invierii. Iata cat de usor se prepara.

Ingrediente pentru painea dulce:

Pentru paine

  • 5 oua vopsite
  • 1/4 cana zahar
  • 1 lingurita sare
  • 1 plic drojdie uscata
  • 3 cani faina
  • 2/3 cana lapte
  • 2 linguri unt
  • 2 oua, la temperatura camerei
  • 1/2 cana mix de fructe confiate
  • 1/3 cup migdale tocate marunt
  • 1 galbenus
  • 1 lingura de lapte

Pentru glazura

  • 1 cana zahar pudra
  • 1 lingura lapte
  • 1/8 lingurita extract de vanilie
  • 3 linguri bomboane mici, colorate

Cum se prepara painea dulce:

Intr-un bol mare, adauga zaharul, sarea, drojdia si o cana de faina si amesteca bine.

Intr-o cratita pentru sosuri adauga 2/3 cana lapte si untul si incalzeste totul la foc mic pana cand untul se topeste. Toarna apoi laptele in bolul cu ingredientele uscate si amesteca bine cu ajutorul mixerului, pana obtii o pasta omogena. Adauga apoi ouale si 1/2 cana faina si amesteca totul timp de doua minute. Incorporeaza apoi restul de faina si framanta bine aluatul. Acopera-l cu un prosop curat. Lasa apoi aluatul la dospit intr-un loc cald, timp de o ora.

Intre timp, intr-un bol mic adauga fructele confiate si migdalele.

Preincalzeste cuptorul la 180oC si tapeteaza o tava cu hartie de copt.

Cand aluatul s-a dospit, pune-l pe o suprafata acoperita cu faina si intinde-l bine. Presara fructele si migdalele deasupra si impunge-le usor in aluat. Taie apoi aluatul in doua parti egale si ruleaza fiecare parte cu gija.

In tava de copt formeaza din cele doua rulouri de aluat un inel “impletit”. Acesta trebuie sa aiba la final 5 “gauri” in care sa asezi ouale.

Bate bine galbenusul cu o lingura de lapte si cu ajutorul unei pensule unge bine alutul, apoi aseaza ouale vopsite in “gaurile” pregatite anterior.

Acopera aluatul cu o bucata de hartie de copt si lasa-l sa se dospeasca pana cand isi dubleaza volumul.

Coace-l timp de 35 de minute la foc mediu. Pentru a vedea daca s-a copt introdu o scobitoare in aceasta. Daca scobitoarea iese curata, inseamna ca aluatul este copt. In schimb, daca pe scobitoare observi urme de coca inseama ca acesta mai trebuie coapt. Mai lasa-l la cuptor timp de 5 minute apoi repeta testul scobitoarei.

Pune aluatul pe un gratar special sau pe un tocator de lemn si lasa-l sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei.

Prepara apoi glazura amestecand zaharul pudra cu 1 lingura de lapte si vanilia si toarn-o peste paine.

Sfaturi utile:

1. Vopseste ouale cu vopsea naturala

2. Daca nu ai posibilitatea, poti pune ouale nevopsite, ca apoi cand painea este coapta sa le colorezi cu carioci speciale pentru decorarea prajiturilor. Culorile continute de acestea sunt comestibile.

3. Poti prepara painea dulce si fara sa adaugi ouale in aceasta, daca nu iti surade ideea.

4. Aceasta paine este delicioasa daca se serveste impreuna cu un pahar de vin. Copiii o vor adora daca le dai alaturi putin lapte.

Sursa foto: jovinacooksitalian.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete