Retete de Paste

# simboluri religioase paste # traditii paste romania # forma pasca rotunda #pasca de paste # obiceiuri paste #pasca

De ce pasca de Paste are forma rotunda si de ce nu este bine sa o faci intr-o tava patrata sau dreptunghiulara

Pasca este unul dintre cele mai simbolice si savuroase preparate traditionale romanesti, nelipsita de pe masa de Paste. Dar te-ai intrebat vreodata de ce pasca se face aproape exclusiv in forma rotunda? Si de ce gospodinele cu frica de Dumnezeu se feresc sa o pregateasca in tavi patrate sau dreptunghiulare, chiar si in zilele noastre, cand formele de copt exista in toate dimensiunile si modelele posibile? Raspunsurile stau in straturi profunde de simbolism crestin, obiceiuri stravechi, si o relatie sacra intre forma painii si semnificatia sarbatorii Invierii.

Pasca – intre desert si ofranda sacra

Pasca nu este doar un preparat dulce. Este, inainte de toate, o ofranda religioasa, un simbol al jertfei si al renasterii, care isi are radacinile adanci in ritualurile crestine si, mai vechi de atat, in practicile iudaice de Pesah (sarbatoarea eliberarii din robia egipteana). In crestinism, pasca a devenit o paine sfintita care simbolizeaza trupul lui Hristos si se consuma in ziua de Paste, dupa slujba de Inviere.

Reteta traditionala presupune un aluat dospit, asemanator celui de cozonac, umplut cu branza dulce, oua, smantana si stafide – toate simboluri ale puritatii, fertilitatii si belsugului. Dar dincolo de ingrediente si gust, conteaza forma. Si aici, lucrurile devin cu adevarat interesante.

De ce forma rotunda? Simbolistica profunda a cercului

Forma rotunda nu a fost aleasa la intamplare. In traditia crestina, cercul este simbolul eternitatii, al divinitatii si al ciclicitatii vietii. Nu are inceput si nici sfarsit, exact ca viata vesnica promisa de Hristos prin inviere.

In multe comunitati rurale, pasca rotunda este considerata o reproducere simbolica a soarelui – sursa vietii, lumina divina. La fel cum Hristos a adus lumina in lume, pasca rotunda o celebreaza prin forma sa perfecta, inchisa, armonioasa. Este o forma care protejeaza, care tine laolalta ingredientele, la fel cum credinta tine laolalta comunitatea.

Mai mult, forma rotunda a painii rituale este regasita in numeroase alte culturi si religii, de la azimele evreiesti pana la ostiile catolice sau painile de ofranda din traditiile pagane. Peste tot, forma cercului capata valente spirituale. In acest context, tava rotunda devine mai mult decat un obiect de bucatarie: este un recipient al sacrului.

Traditia spune: nu patrata, nu dreptunghiulara!

Daca rotundul semnifica infinitul si divinul, formele cu colturi – precum patratul si dreptunghiul – sunt asociate cu materialul, cu concretul, cu lumea aceasta limitata si efemera. In simbolistica crestina, colturile sunt vazute uneori ca o forma de "ruptura", o delimitare care fragmenteaza armonia si echilibrul reprezentat de cerc.

De aceea, se spune ca pasca facuta in tava patrata sau dreptunghiulara este lipsita de har si nu ar trebui dusa la biserica spre sfintire. Ba chiar exista superstitii potrivit carora o pasca facuta in astfel de forme poate atrage ghinionul sau poate anula binecuvantarea sarbatorii.

In multe zone din Moldova si Bucovina, batranele satelor povestesc ca daca faci pasca intr-o tava cu colturi, pastele tale nu vor fi cu bucurie. O forma gresita poate transmite semnale negative, chiar daca gustul ramane acelasi.

Influenta preotilor si a ritualului bisericesc

Un alt motiv pentru pastrarea formei rotunde este legat de ritualul sfintirii din noaptea de Inviere. In multe parohii, preotii cer ca pasca sa fie facuta in forma rotunda, exact din aceste motive simbolice. Uneori, acest lucru este specificat chiar in anunturile facute inaintea sarbatorilor, atunci cand credinciosii sunt informati cu privire la ce pot aduce spre binecuvantare.

Exista chiar si povesti din comunitati rurale unde pasca in tava patrata a fost refuzata de preot la sfintire, tocmai pentru ca nu respecta forma traditionala si sacrul pe care il presupune.

Ritualuri, obiceiuri si credinte din diferite zone ale tarii

In Maramures, femeile coc pasca in cuptoare de lut, in tavi mostenite din generatie in generatie, toate rotunde, din tabla groasa. Aceste tavi sunt considerate obiecte de pret, aproape sfinte, si sunt pastrate separat de celelalte ustensile de bucatarie. Nu se folosesc la altceva decat pentru pasca, iar forma lor nu se schimba.

In Transilvania, pasca este insotita de crucea din aluat deasupra, o cruce care trebuie sa fie centrata perfect, simbolizand jertfa si Invierea. Forma rotunda face posibila aceasta simetrie. Intr-o tava patrata, crucea ar fi distorsionata, iar mesajul simbolic si vizual ar fi afectat.

In sudul tarii, gospodinele folosesc aluat de cozonac pentru bordura impletita care incadreaza pasca. Aceasta este asezata circular, tocmai pentru a respecta simbolul cercului si al comuniunii.

Ce spun etnologii si antropologii?

Specialistii in traditii si antropologie religioasa sustin ca forma painii rituale este esentiala in transmiterea simbolului. Irina Nicolau, cercetator la Muzeul Taranului Roman, spunea intr-un interviu ca „forma rotunda a painii de sarbatoare reflecta ideea de continuitate si protectie, o forma care inchide raul in afara si pastreaza binele in interior”.

Alti cercetatori au observat ca in culturile traditionale romanesti, forma alimentelor rituale nu era lasata la intamplare: cozonacul se facea lung pentru a semnifica drumul vietii, colacul de inmormantare – rotund, pentru cercul vietii, iar pasca – rotunda, pentru jertfa si renastere.

Ce se intampla in diaspora si in comunitatile moderne?

Odata cu plecarea romanilor in strainatate si modernizarea bucatariei, formele de copt s-au diversificat. In lipsa tavilor rotunde, unii apeleaza la cele pe care le au la indemana – adesea patratoase sau dreptunghiulare. Insa multe gospodine continua sa caute formele rotunde, chiar si improvizand cu tavi de pizza sau tavi detasabile de tort.

Unele comunitati parohiale din diaspora au inceput sa fie mai ingaduitoare, acceptand pasca in orice forma, atat timp cat intentia este curata si respectul fata de sarbatoare este prezent. Totusi, multe gospodine pastreaza cu sfintenie obiceiul de a folosi tava rotunda, mai ales daca intentioneaza sa duca pasca la biserica.

Ce inseamna, de fapt, pasca pentru tine?

Forma rotunda a pascai nu este o simpla chestiune estetica sau de traditie culinara. Este o alegere cu incarcatura spirituala si simbolica, un semn de continuitate culturala si respect fata de radacinile noastre. Pasca rotunda nu e doar mai frumoasa. E mai aproape de ceea ce inseamna Pastele in esenta sa: lumina, speranta, viata vesnica.

Asadar, data viitoare cand te apuci sa faci pasca, gandeste-te la toate aceste simboluri pe care le pui la copt odata cu aluatul si branza. Nu e doar un desert. E o declaratie de credinta. Si poate chiar o mica rugaciune in forma de cerc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din retete-de-paste

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului