Retete de Paste

#pastrare friptura miel #friptura miel #sfaturi culinare #friptura

Cum pastrezi friptura de miel ca sa nu se usuce. Greseala frecventa pe care o face toata lumea

Friptura de miel este vedeta incontestabila a mesei de Paste, dar si unul dintre cele mai problematice preparate atunci cand vine vorba de gatit. De ce? Pentru ca, desi carnea de miel este frageda si suculenta in mod natural, se poate usca extrem de usor daca nu este gatita si pastrata corect. Iar daca te-ai intrebat macar o data de ce friptura ta de miel nu a iesit la fel de frageda ca cea a bunicii sau de ce a devenit tare dupa ce ai reincalzit-o, acest articol e pentru tine.

 

De ce se usuca friptura de miel?

Inainte sa vorbim despre cum pastrezi friptura de miel frageda si suculenta, trebuie sa intelegi ce o face sa se usuce. Carnea de miel, mai ales cea provenita de la un animal tanar, are un continut ridicat de apa si grasime intramusculara. Daca este gatita prea mult timp sau la temperaturi prea ridicate, aceasta grasime se topeste complet, iar apa se evapora. Rezultatul? O friptura uscata, tare si lipsita de savoare.

O alta cauza frecventa este pastrarea incorecta dupa gatire. Multi oameni pun friptura calda direct in frigider, o lasa descoperita sau o reincalzesc prea agresiv. Toate aceste gesturi, aparent inofensive, pot compromite textura si gustul carnii.

Greseala frecventa pe care o face toata lumea

Cea mai mare greseala? Gatitul excesiv si lipsa unui mediu umed in timpul procesului de coacere. Da, ai citit bine. Daca bagi friptura in cuptor si o lasi acolo uitata, fara sa o acoperi, fara sa o stropesti din cand in cand cu sosul format sau fara sa folosesti un capac sau folie, iti condamni friptura la uscaciune. E ca si cum ai trimite-o la sauna fara apa!

Cum alegi corect carnea de miel

Pentru a obtine o friptura perfecta, totul incepe cu alegerea unei carni de calitate. Iata cateva sfaturi utile:

  • Alege carne roz, cu fibre fine si miros slab, specific, dar nu intepator.
  • Evita carnea care are un strat gros de grasime galbena – semn ca provine de la un animal mai batran.
  • Pulpa de miel, cotletul de miel sau spata de miel sunt cele mai potrivite pentru friptura la cuptor.

Marinarea: secretul pentru fragezime si aroma

Marinarea carnii de miel este una dintre cele mai bune metode pentru a pastra friptura frageda si plina de gust. Iata cum o faci ca la carte:

  • Combina iaurt (sau zer), ulei de masline, usturoi, rozmarin, cimbru si zeama de lamaie.
  • Pune carnea intr-un vas acoperit, cu marinada, si las-o la frigider intre 8 si 24 de ore.
  • Scoate carnea din frigider cu cel putin o ora inainte de gatit, pentru a ajunge la temperatura camerei.

Marinada nu doar ca fragezeste carnea, dar contribuie si la mentinerea suculentei in timpul gatirii.

Temperatura ideala de coacere

Una dintre cele mai importante informatii pe care trebuie sa le retii este temperatura interna corecta. Foloseste un termometru de carne pentru a verifica:

  • Pentru carne roz, frageda: 60-63°C
  • Pentru friptura bine facuta: 70-75°C

Daca depasesti aceste temperaturi, friptura va deveni uscata si fada.

Tehnici de gatit pentru o friptura frageda

Coacerea lenta, la temperatura scazuta

Coacerea lenta este secretul unei fripturi suculente. Seteaza cuptorul la 150-160°C si gateste friptura timp de 2-3 ore, in functie de marimea ei. Acoper-o cu folie sau capac, pentru a pastra umiditatea.

Gatirea in vas de fonta sau tajine

Vasele grele, cu capac, ajuta la mentinerea umiditatii si la patrunderea aromelor. Poti adauga in vas vin alb, supa de legume, usturoi intreg si crengute de rozmarin, pentru o aroma intensa.

Glazurarea finala

Dupa ce carnea este aproape gata, da la o parte folia si las-o 15-20 de minute la foc mai mare, pentru a obtine o crusta rumena si crocanta. Nu o taia imediat! Las-o sa se „odihneasca” cel putin 10-15 minute, acoperita lejer, ca sa-si redistribuie sucurile.

Cum pastrezi friptura de miel fara sa se usuce

Ai gatit friptura perfect, dar ce faci daca nu o mananci pe loc? Iata cateva metode eficiente pentru a pastra friptura de miel frageda:

1. Racirea corecta

Nu baga friptura fierbinte in frigider! Las-o sa ajunga la temperatura camerei, apoi inveleste-o in folie de aluminiu sau hartie de copt si pune-o intr-un recipient ermetic. Astfel, ii pastrezi sucurile si textura.

2. Reincalzirea blanda

Nu folosi microundele! Reincalzeste friptura la cuptor, la 120-140°C, acoperita, timp de 10-15 minute. Poti adauga putin sos, vin sau supa in tava, pentru a preveni uscarea.

3. Congelarea corecta

Daca vrei sa pastrezi friptura mai mult timp, congeleaz-o imediat ce s-a racit, portionata si ambalata bine. La decongelare, las-o in frigider peste noapte, apoi reincalzeste-o bland, asa cum am explicat mai sus.

Bonus: ce faci cu friptura de miel ramasa

Ai friptura de miel ramasa? Nu o arunca! Iata cateva idei savuroase:

  • Tocanita de miel cu legume
  • Quesadilla cu miel si branza maturata
  • Salata calda cu friptura de miel, rucola si rodie
  • Sandvis gourmet cu miel, sos de iaurt si ceapa caramelizata

Daca vrei o friptura de miel demna de aplauze, nu lasa nimic la voia intamplarii. Alege carnea cu grija, marineaz-o ca la carte, coace-o lent si bland si, mai ales, pastreaz-o corect dupa gatire. Greseala frecventa – gatitul excesiv si lipsa umiditatii – poate fi evitata cu putina atentie si cateva tehnici simple.

Acum ca stii cum pastrezi friptura de miel ca sa nu se usuce, poti impresiona orice invitat la masa de Paste. Iar daca ti-a placut acest articol, nu uita sa il distribui si prietenilor care se pregatesc sa infrunte mielul!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din retete-de-paste

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului