Retete de Paste

#pasca fara lactate #pasca fara branza #pasca fara lactoza

Cum faci pasca fara branza, dar cu gust divin. Reteta surprinzatoare pentru cei care nu suporta lactatele

Pasca fara branza poate suna ca o blasfemie pentru traditionalisti, dar pentru tine – daca ai intoleranta la lactoza, esti vegan sau pur si simplu nu iti plac lactatele – este o salvare gustoasa, perfecta pentru masa de Paste. In acest articol, vei descoperi o reteta de pasca fara branza, dar cu un gust atat de delicios incat pana si bunica ar cere a doua portie. Fie ca urmezi un regim alimentar special, fie ca vrei sa incerci ceva nou, reteta aceasta este exact ce cautai.

De ce ai face o pasca fara branza?

Inainte sa ne apucam de framantat si copt, hai sa vedem de ce sa faci o pasca fara branza. Exista mai multe motive intemeiate:

  • Intoleranta la lactoza – o afectiune tot mai comuna, care te obliga sa eviti branza dulce, smantana sau laptele.
  • Alergii alimentare – mai rar intalnite, dar periculoase.
  • Stil de viata vegan – excluderea produselor de origine animala.
  • Dieta fara produse animale din motive religioase, etice sau ecologice.
  • Pur si simplu, nu iti place gustul de branza dulce in deserturi.

Indiferent de motiv, vestea buna este ca poti face o pasca delicioasa fara branza, care sa fie pufoasa, aromata si perfecta pentru sarbatoarea Pastelui.

Ce poti folosi in loc de branza?

Secretul acestei retete sta in substituirea branzei cu ingrediente care imita textura si gustul clasic al pascai, fara a folosi lactate. Iata cele mai bune variante:

  • Tofu – folosit in bucataria vegana ca inlocuitor pentru branza, are o textura similara si poate fi aromatizat usor.
  • Caju hidratat si blenduit – devine cremos si fin, cu o dulceata subtila.
  • Lapte vegetal (soia, migdale, cocos) combinat cu gris – creeaza o baza densa, asemanatoare cu umplutura clasica.
  • Piure de dovleac sau cartof dulce – pentru o pasca cu textura cremoasa si o culoare aurie apetisanta.
  • Iaurt vegetal – pentru o consistenta mai usoara si aerata.

Reteta de pasca fara branza – cu tofu si caju

Aceasta este o reteta testata, apreciata si adaptabila. Are o textura apropiata de pasca traditionala, este aromata si suficient de festiva incat sa impresioneze orice musafir.

Ingrediente pentru aluat (stil cozonac)

  • 500 g faina alba de grau
  • 200 ml lapte vegetal cald (soia, migdale sau ovaz)
  • 100 g zahar
  • 25 g drojdie proaspata
  • 70 ml ulei (floarea-soarelui sau cocos)
  • Coaja rasa de lamaie si portocala
  • Un praf de sare
  • Esenta de vanilie

Ingrediente pentru umplutura

  • 200 g tofu natur (scurs bine)
  • 150 g caju (hidratat minim 4 ore)
  • 100 ml lapte vegetal
  • 100 g zahar (sau sirop de agave)
  • 2 linguri gris
  • Esenta de vanilie
  • Coaja rasa de lamaie
  • Optional: stafide, merisoare, bucatele de caise uscate

Mod de preparare

  1. Pregateste maiaua din drojdie, o lingura de zahar si putin lapte vegetal cald. Lasa 10-15 minute pana face spuma.
  2. Amesteca ingredientele pentru aluat: faina, restul de zahar, coaja de lamaie, sarea, maiaua, laptele vegetal, uleiul si vanilia. Framanta pana ai un aluat elastic. Lasa-l la dospit 1-2 ore.
  3. Pentru umplutura, mixeaza in blender caju cu tofu, laptele vegetal, zaharul, vanilia si coaja de lamaie pana obtii o crema fina. Adauga grisul si fructele uscate.
  4. Imparte aluatul: o parte pentru baza, una pentru margini. Intinde in forma rotunda de pasca (diametru 22-24 cm), adauga umplutura si decoreaza cu fasii din aluat deasupra.
  5. Lasa pasca sa dospeasca in tava inca 20-30 minute.
  6. Coace in cuptor preincalzit la 180°C timp de 40-45 de minute. Acopera cu folie daca se rumeneste prea tare.
  7. Lasa la racit complet inainte de a o taia.

Alte variante de pasca fara lactate

Pasca cu piure de dovleac si scortisoara

Daca iti place dovleacul copt, aceasta varianta te va incanta. Inlocuieste umplutura cu:

  • 300 g piure de dovleac copt
  • 2 linguri zahar brun
  • 2 linguri gris
  • Esenta de rom
  • Scortisoara si nucsoara

Este o versiune mai rustica, dar aromata si perfect echilibrata. Merge excelent cu aluat cu nuci sau aluat integral.

Pasca raw vegana (fara coacere)

Pentru cei care prefera deserturile crude, poti face o pasca complet raw vegan, din:

Blat:

  • 200 g nuci sau migdale
  • 150 g curmale
  • 1 lingura cacao sau roscove

Crema:

  • 200 g caju hidratat
  • 100 ml lapte de cocos gras
  • Sirop de agave
  • Vanilie si lamaie

Se mixeaza si se lasa la frigider peste noapte.

Cum o servesti si cu ce o poti asorta

Pasca fara branza merge de minune cu:

  • un sos de fructe rosii (zmeura, afine, capsuni)
  • frisca vegetala
  • ceai negru sau cafea cu lapte vegetal

Este un desert versatil, care poate fi savurat si la mic dejun, si ca gustare dulce dupa masa de sarbatoare.

Trucuri pentru o pasca reusita fara branza

  • Hidrateaza bine caju-ul pentru o crema fina.
  • Foloseste tofu ferm, nu silken.
  • Adauga gris sau faina de orez pentru a lega compozitia.
  • Lasa aluatul suficient la dospit – cheia unui aluat pufos.
  • Lasa pasca sa se raceasca complet inainte de taiere.

Merita sa incerci pasca fara branza?

Absolut! Nu doar ca este posibila, dar este si delicioasa. Reteta de pasca fara branza nu este doar un moft pentru vegani, ci o alternativa serioasa, creativa si delicioasa la varianta clasica. Este o pasca care poate fi mancata de toata lumea, fara griji, si care pastreaza spiritul sarbatorii.

Pasca fara lactate este o alegere sanatoasa, sustenabila si mai prietenoasa cu digestia. Asa ca nu ezita sa o incerci – cine stie, poate anul acesta, tu vei da tonul unei noi traditii!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din retete-de-paste

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare