Pastele a trecut, masa festiva a fost un festin culinar, iar acum te uiti nedumerit(a) la frigiderul plin de oua fierte ramase de la Paste. Sunt colorate frumos, poate chiar pictate manual, dar... ce faci cu ele? Le mananci pe toate la micul dejun timp de o saptamana? Le transformi in salata de oua pana ti se acreste? Sau le arunci si te simti vinovat(a)?
Nu dispera. Avem solutii creative, rapide si delicioase care te ajuta sa te bucuri de ouale ramase, fara risipa. De la salate reinventate, la tartine fancy si chiar preparate calde, articolul asta e ghidul tau complet. Si da, toate retetele sunt usor de facut, cu ingrediente accesibile.
Cat timp sunt bune ouale fierte dupa Paste?
Inainte sa trecem la retete, hai sa lamurim ceva important: cat rezista ouale fierte. Daca le-ai tinut la frigider, cu coaja, sunt bune cam 7 zile. Daca le-ai decojit, consuma-le in maximum 2-3 zile. Nu le lasa la temperatura camerei mai mult de doua ore.
Un mic test: daca oul are un miros ciudat, e gelatinos sau are un aspect dubios – nu risca. Mai bine il arunci decat sa stai pe WC o zi intreaga, regretandu-ti decizia.
1. Salata orientala cu oua fierte si dressing de mustar
Un clasic romanesc, reinterpretat ca sa nu fie plictisitor. Ai nevoie de:
- 3-4 oua fierte tari
- 4 cartofi fierti
- 1 ceapa rosie
- 1 castravete murat
- Masline
- Otet, ulei, sare, piper
- O lingurita de mustar Dijon pentru dressing
Amesteca toate ingredientele taiate cubulete, iar la final adauga un dressing din ulei, otet si mustar. E perfecta ca pranz sau cina usoara.
2. Tartine cu ou, avocado si seminte
Daca vrei ceva fresh, rapid si instagramabil:
- 2 felii de paine integrala (sau ce ai prin casa)
- 1/2 avocado
- 2 oua fierte tari
- Sare, piper, zeama de lamaie
- Seminte de susan sau dovleac
Zdrobeste avocado cu furculita, asezoneaza cu sare, piper si putina zeama de lamaie. Intinde pe paine, asaza feliile de ou si presara semintele. Un mic dejun fancy din ouale fierte ramase de la Paste.
3. Pasta de oua cu branza si ceapa verde
Ai nevoie de:
- 4 oua fierte tari
- 100 g branza de vaci sau feta
- 1 lingurita de smantana sau iaurt
- Ceapa verde tocata marunt
- Sare si piper
Zdrobeste ouale si amesteca-le cu branza, smantana si ceapa. Serveste pe paine prajita sau ca umplutura pentru lipii. Super simplu si super bun.
4. Oua umplute reinventate
Te-ai plictisit de ouale umplute clasice? Incearca o varianta noua:
- 6 jumatati de oua fierte tari
- 2 linguri de hummus sau pasta de avocado
- Paprika afumata pentru decor
Scoate galbenusurile, amesteca-le cu hummusul si umple albusurile. Paprika le da un aer gourmet. Merg si ca aperitiv la o masa in familie.
5. Cartofi copti cu oua si sos de iaurt
Ingrediente:
- 2 cartofi mari
- 2 oua fierte
- 1 iaurt mic
- 1 lingurita de mustar
- Verdeata (patrunjel, marar)
Coace cartofii intregi, taie-i pe jumatate si scobeste putin din miez. Amesteca-l cu ouale taiate marunt, iaurtul, mustarul si verdeata. Umple cartofii si serveste cald sau rece.