Retete de Craciun

#Christopsomo # cozonac grecesc #retete cozonac #cozonac

Christopsomo, cozonacul in stil grecesc, ideal pentru masa de Craciun

Christopsomo este cozonacul traditional grecesc care se prepara cu cateva zile inainte de Craciun si care in traducere inseamna Painea lui Christos.

Christopsomo are o traditie veche, fiind preparat cu secole in urma si este si astazi considerat sacru in Grecia. Deasupra cozonacului grecesc se afla intotdeauna o cruce care reprezinta crucea lui Christos. Painea aceasta cu zahar si multe nuci care se prepara in Grecia de Craciun are o puternica simbolistica religioasa, fiind considerata o ofranda adusa lui Isus in ziua nasterii sale. Femeile din Grecia care prepara Christopsomo pentru Craciun spun ca pun in el toata grija si dragostea pentru ca asa vor atrage fericirea, sanatatea si prosperitatea in casa.

Cand Christopsomo este adus pe masa de Craciun, capul familiei este cel care binecuvanteaza painea de Craciun facand un semn al crucii deasupra, inainte sa o taie, apoi imparte felii mici celor stransi in jurul mesei. Pentru a prepara Christopsomo ai nevoie de cateva ingrediente. Iata cum se prepara cozonacul traditional grecesc.

Ingrediente

  • 280 ml de apa la temperatura camerei
  • 7 grame de drojdie uscata
  • 60 de grame de zahar
  • 50 ml ulei de masline
  • ½ kilograme de faina
  • 1 lingurita scortisoara
  • ½ lingurita cuisoare macinate
  • ½ lingurita sare
  • 100 de grame de nuci (optional)
  • 100 de grame de stafide
  • 1 ou batut

Pentru decor:

  • Cateva cuisoare
  • 1 nuca in coaja
  • Cateva nuci fara coaja
  • O bucatica de aluat pentru a modela decorul
  • Seminte de susan
  • Cateva migdale

Mod de preparare

Amesteca drojdia cu apa calda si jumatate din cantitatea de zahar, amesteca pana cand se dizolva si lasa deoparte.

Intr-un bol de mixer, amesteca sare, scortisoara si cuisoarele macinate cu faina. Fa o gropita in mijlocul fainii si toarna acolo amestecul de apa cu drojdie si putin ulei de masline. Amesteca cu mixerul pana cand se formeaza un aluat moale, acopera vasul cu folie de plastic si lasa-l la crescut pentru 15 minute.

Pune aluatul pe blatul de lucru si framanta-l cateva minute. Adauga stafidele si nucile si continua sa framanti pentru a obtine un aluat omogen.

Acopera-l apoi si lasa-l la crescut pentru ½ ora. Ia o parte din aluat si pune-l deoparte.

Din aluat, modeleaza cu mainile o bila moale. Intr-o tava de copt pune hartie de copt, pune aluatul, preseaza-l usor pentru ca bila sa se aplatizeze putin, acopera-l cu un prosop curat si lasa-l sa se odihneasca pana cand faci decorul.

Ruleaza aluatul pe care l-ai lasat deoparte initial si formeaza din el o cruce. Unge aluatul cu ou batut si pune deasupra crucea pe care ai facut-o. Decoreaza cu nuci si cuisoare sau cu ce doresti. Mai unge o data cu restul de ou batut care a ramas. Pune tava in cuptorul incins la 200 de grade Celsius pentru 25-30 de minute, apoi redu temperatura la 170 de grade Celsius si mai lasa-l la copt 10 minute.

Sursa foto: goodhousekeeping.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea