Retete de Craciun

#caltabos de casa # caltabos cu zeama # chisca # caltabos moldovenesc #caltabos ardelenesc # caltabos de craciun #reteta caltabos #retete de craciun #caltabos

Caltabos traditional de casa pentru masa de Craciun

Gospodinele sunt in foc cu pregatirile de Craciun si daca vrei ca si la tine acasa sa miroasa a sarbatoare, iti propunem o reteta de caltabos traditional de casa, bun de te lingi pe degete!

Craciun fara caltabosi nu exista la romani. Daca multi prefera sa ii cumpere de la magazinele cu preparate traditionale, nu strica sa incerci sa ii pregatesti si acasa, pentru a-i pregati dupa propriul gust.

Caltabos ardelenesc cu organe de porc, cu sau fara orez

Caltabosulardelenesc se prepara din 1 kg ficat de porc, 1 kg carne tocata din pulpa cu grasime, fleica si spata de porc, 1,5 kg de slanina cu sorici de pe burta porcului, 750 g slanina, 500 g rinichi de porc, 500 g plamani si splina, 2 bucati de picioare de porc sau rat si cap de porc, 150 g de orez (optional), 70 g sar eneiodata, 30 g piper macinat, 10 g nucsoara rasa, 2 linguri maghiran, 50 g usturoi pisat, 1 kg ceapa calita in untura.

Carnea, slanina, soriciul si picioarele de porc se pun la fiert fara sare; cand acestea sunt fierte complet, se scot din oala, se culege grasimea si se adauga apa calda si totul se lasa la foc pana incepe sa clocoteasca. Atunci se adauga pe rand organele de porc, taiate in bucati: plamanii, care fierb mai greu, apoi ficatul, splina si rinichii. Toata carnea, inclusiv cea culeasa de pe picioarele de porc, se da prin masina de tocat, timp in care orezul - ideal 25% din cantitatea de carne -  se pune la fiert in zeama de cazan, in care au fiert carnea, slanina si organele. Totul se amesteca apoi cu condimentele si mirodeniile si, eventual se amesteca si cu cateva polonice de zeama de cazan, pentru a avea o textura fina si cremoasa. La final se adauga si orezul, ceapa si usturoiul, iar apoi compozitia bine omogenizata se baga in mate de carnati sau in mate crete, groase, tinute in prealabil la inmuiat in apa calda si apoi spalat cu apa rece. Atentie ca in mate sa nu ramana goluri de aer, dar nici sa nu fie prea indesata compozitia, altfel se vor sparge la fiert.

Caltabosii umpluti se pun intr-o tava adanca, se acopera cu zeama de cazan si se baga la cuptor 30-40 de minute. Daca apar umflaturi mai mari, acestea trebuie intepate cu un ac subtire.

Dupa oparire, caltabosii se spala cu apa rece si apoi se duc intr-un spatiu racoros (balcon, magazie, garaj), unde se tin pana cand pot fi consumati ca atare sau prajiti in untura. Optional, caltabosii pot fi si afumati.

Cum se prepara caltabos moldovenesc (chisca)

Caltabosul moldovenesc, cunoscut si drept chisca, se deosebeste de cel ardelenesc prin modul de preparare.

Splina, ficatul si plamanul de porc (aproximativ 500 de grame) se fierb in apa cu sare, foi de dafin, boabe de piper si ienibhar, se racest si se toaca, apoi se amesteca aceasta compozitie cu carnea tocata de porc (1 kg).

Doua sau trei cepe curatate si tocate marunt se pun la calit cu 2-3 linguri de ulei, pana se inmoaie. Apoi se adauga orezul (150 de grame) si 150 ml de apa si se lasa pana cand acesta absoarbe toata apa si este usor umflat si totul se adauga peste carnea amestecata cu organe. Se framanta pana se omogenizeaza, cu atentie sa nu se zdrobeasca orezul, iar apoi compozitia se pune in intestine de porc (subtiri sau crete), se leaga la capete si se inteapa din loc in loc, sa nu pocneasca la gatit. Se poate fierbe, praji in ulei sau untura sau baga la cuptor; dupa gatire, se lasa la racit pe un platou si se serveste impreuna cu alte "porcarii".

Cum se face caltabos cu zeama si covrigi

O reteta putin neconventionala de calbatosi este cea care se serveste cu zeama, impreuna cu covrigi uscati pusi la inmuiat si fierti impreuna cu preparatul.

Compozitia cu care se umple caltabosul este aceeasi ca la sarmale: carne tocata de porc, ceapa, orez, sare, piper. Totul se amesteca bine, se baga in matele de porc si se pune la fiert in apa curate, cu piper boabe, foi de dafin, sare dupa gust, boia dupa gust; intepati usor, cu un ac subtire matul, pentru a nu pocni. Covrigii se adauga in zeama inainte de servire, pentru a fi moi, dar nu cat sa se dezintegreze in oala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare