Este prima oara cand incerc sa fac o paine cu faina de alac si totodata prima data cand folosesc o faina Bio, luata de la Plafar. Pe ambalaj scrie asa:
Bioking faina integrala de alac Bio. Faina noastra integrala de alac este foarte indicata pentru coacerea prajiturilor, fursecurilor si a painii si poate fi utilizata pentru majoritatea retetelor, precum clatite, taitei si alte paste fainoase. Ingrediente: faina integrala de alac - ingredient provenit din agricultura ecologica. Valori nutritionale medii la 100 g; Valoarea calorica 1409 KJ/332 Kcal; Proteine 13,3 g, Carbohidrati: 64,0 g; Lipide 2,5 g.
Din cautarile mele pe net am vazut ca Alacul este o specie veche de grau, putin productiva la hectar si deci nepreferata spre cultivare. Alacul este un grau dur, bogat in proteine dar sarac in gluten.
Trebuie sa aveti ingaduinta ca este prima data cand incerc painea cu Alac, despre care se spune ca nu e totuna cu Spelta, dar despre care in alte locuri am citit si auzit ca ar fi totuna. Daca voi stiti mai exact care este adevarul va rog sa ma lamuriti si pe mine. Am plecat de la formula clasica, cu micile mele adaptari si am mancat o paine bio, buna la gust dar nu foarte crescuta…
Ingrediente:
Presupunand ca aveti deja o cultura de maia din faina alba (maia = apa cu faina in cantitati egale puse in prima zi; apoi apa, faina + maia in cantitati egale schimbate timp de minim 7 zile la rand, la fiecare 12 ore), puteti incepe urmatoarea paine:
Etapa intai:
- Faina alba de grau: 35 g
- Apa: 35 g
- Maia alba matura (100%): 10 g
Etapa a doua:
- Faina alba de grau: 30 g
- Faina de secara: 40 g
- Apa: 40 g
- Maiaua din etapa intai: 80 g
Pentru aluatul final:
- Faina alba: 115 g
- Bioking faina integrala de alac: 400 g
- Faina de secara: 25 g
- Apa: 415 g ** vezi nota de mai sus
- Maia densa: toata de mai sus
- Bioking amestec sase cereale Bio: circa 100 grame
- Sare: 13 g
Mod de preparare:
1. Elaborati maiaua in doua etape. In etapa intai amestecati maiaua matura cu apa si faina, lasati sa stea intr-un vas acoperit la temperatura camerei, pana ce creste in volum si are bule de aer.
2. In etapa a doua amestecati maiaua cu restul de apa si cele 30 de g de faina alba si 40 de g de faina de secara, acoperiti si lasati sa stea la temperatura camerei pana ce suprafata e umflata.
3. Cand a crescut suficient amestecati fainurile cu apa (fara maia si fara sare) si lasati sa stea intr-un vas acoperit, timp de 40 min.
4. Intre timp, prajiti amestecul de sase cereale bio pana emana miros si incep sa isi schimbe culoarea. Eu am prajit ochiometric si abia apoi am cantarit. Am incercat sa zdrobesc semintele in mojar dar nu s-au pisat si atunci am decis sa le las intregi sa le simt.
5. Dupa trecerea timpului rasturnati maiaua peste aluatul din vas, presarati sarea si framantati prin impaturire pana ce aluatul se desprinde de pe peretii vasului si nu se mai lipeste de mana (aproximativ 10 minute). Adaugati apa daca este nevoie. Eu ud ori paleta cu care ma ajut la framantat, ori stropesc cu stropitoarea de flori. Puneti si semintele si framantati in continuare.
6. Transferati aluatul pe blat ori intr-un vas mare dreptunghiular, uns cu putin ulei, acoperiti si lasati-l la fermentat 2h:30 de minute timp in care framantati de doua ori la interval de 50 de minute.
7. Infainati blatul de lucru si taiati aluatul in doua bucati, de preferat cu o racleta de inox cum am eu in imagine.
Luati fiecare bucata si dati-i o pre-forma rotunda. Adica incercati sa degajati usor aluatul de bulele mari de aer prin apasare ferma cu podul palmei.
Acoperiti si lasati sa stea 15-20 min, ca sa se relaxeze.
8. Intre timp puneti panze de in sau folositi banetoanele (cosuri acoperite cu o panza speciala, cumparate din Metro, dar au doar forma rotunda) aferente ori in tavi si lasati aluatul la dospit.
9. Lasati aluatul la dospit 1h:30 de minute sau 2h, dupa care coaceti painea.
10. In functie de cuptor si de cat de repede se incinge, dati-i drumul cu o ora sau cu 30 de minute inainte de a coace painea. Daca aveti piatra de copt (cum am eu) puneti in ultimul sfert de ora si un vas cu apa rece care sa faca aburi atunci cand introduceti painea in cuptor. Puteti transfera aluatul pe o hartie de copt, mai ales daca aveti piatra de copt. Eu il pun in tava si spre final il transfer direct pe piatra de copt, desi operatiunea e periculoasa avand in vedere ca totul este foarte fierbinte, focul sta aproape mereu la 240 de grade.
Cel mai greu moment este pentru mine transferul aluatului din baneton sau din forma de copt cu carpa de in in forma de copt originala. Cand l-am lasat doar pe hartie de copt s-a latit painea in cuptor. Cand a trebuit sa scot aluatul cu carpa si apoi sa-l transfer pe hartia de copt in aceiasi tava (din pacate nu am doua tavi de aceiasi dimensiune), s-a incretit. Astfel incat crestatul cu lama a cam lasat de dorit la painea lunguiata, dar a iesit ok la cea rotunda, transferata din baneton. Crestarea viitoarei paini se face cu o lama tinuta perpendicular pe aluat, cu taieturi pe latura scurta a aluatului.
11. Coaceti painile timp de 15 minute cu aburi la 240°C, apoi fara aburi, la 230°C inca 20-25 minute. Painea este facuta daca suna a gol pe partea interioara cand o bati cu degetul. Pe finalul coacerii opriti focul si lasati painile in cuptor, cu usa intredeschisa inca cinci minute.
12. Asezati painile pe un gratar sa se raceasca si nu le taiati pana nu s-au racit complet.
Taiata, arata asa de la combinatia de sase cereale bio:
Am fost usor dezamagita de aspect dar mi-a placut gustul. Am tinut-o in frigider la rece si am taiat din ea cate putin, cand ne-a trebuit. Racita poate fi taiata in felii foarte subtiri si nu se intareste nici dupa cateva zile. Am avut noroc cu oportunitatea de la Plafar de a avea aceasta faina cu alac si combinatia de sase cereale Bio, drept pentru care daca ma urmariti, de marti, cei de la Plafar imi ofera pentru voi spre concurs o faina Bioking, o punga de cereale Bio si o punguta de seminte de Cedru (Pin) Siberian Bio, pe care sa le folositi in orice reteta doriti.
Pe data viitoare!
Oana Grecea, Ganduri si Bucatareala
PS: Mai multe ganduri, impresii si sfaturi pe Facebook.