Ingrediente:
- doua linguri de ulei de masline;
- 2 catei de usturoi taiati in felii subtiri;
- circa 500 de grame de ciuperci (o caserola din aceea mica care se gaseste si la Mega Image si la Kaufland si poate si in alte hipermarketuri);
- o lingurita coriandru;
- sare si piper;
- 1/4 ceasca de vin alb sec (cum ar fi Sauvignon Blanc),
- doua linguri de apa;
- una-doua linguri de otet;
- o legatura de patrunjel proaspat tocat;
- 1 kg de fasole verde (oparita). Fasolea poate fi si doar 500 de grame, daca nu doriti sa ”domine” ciupercile..
Sote vine de la frantuzescul sauté si inseamna, conform dictionarului, mancare sau zarzavat fiert la un foc mic si inabusit cu unt/ulei. Astfel, reteta se gateste in circa 20 de minute daca aveti deja ciupercile taiate longitudinal, patrunjelul tocat, usturoiul curatat si taiat in felii subtiri.
Mod de preparare:
Intr-o tigaie adanca sau intr-o oala incingeti uleiul de masline. Adaugati/caliti usturoiul circa un minut. Puneti ciupercile si rumeniti-le 3 minute la foc mediu. Mai lasati-le apoi 3 minute la foc iute. Adaugati coriandru, sare si piper si fierbeti totul inca un minut. Reduceti focul la mediu, adaugati vinul si fierbeti pana scade. În acest timp amestecati continuu cu o lingura de lemn. Se adauga apa, otetul si patrunjelul.
Intr-o alta oala fierbeti apa cu sare si cand a inceput sa fiarba puneti fasolea pentru maxim 5 minute. Lasati-o cele 5 minute sa fiarba in oala cu capac. Scoateti-o, puneti-o intr-un bol cu apa rece (chiar cu gheata daca aveti), apoi scurgeti-o si adaugati fasolea peste ciurpercile sotate de mai sus (asta în cazul in care fasolea din congelator nu a fost fiarta in prealabil). Puteti servi mancarea de mai sus fie calda, fie la temperatura camerei.
Pofta buna!
Oana Grecea
Mai multe retete bio si nu numai, mai gasiti pe www.gandurisibucatareala.ro