Retete

#ciocolata #retete craciun #retete ciocolata #reteta mousse #Oana Grecea #reteta moelleux au chocolat #reteta prajituri

Gateste cu Oana: Craciun de ciocolata - 3 retete delicioase!

Cicolata este preferata mea și a familiei mele. Dacă împărtășiți această plăcere ”vinovată”, vă invit să vă inspirați pentru masa de Crăciun din rețetele mele preferate de prăjituri cu ciocolată. Nici nu aș ști pe care să o recomand. Veți alege singuri, în funcție de ingredientele pe care le aveți în casă.

Prajitura chinezeasca cu nuci si ciocolata

Una din preferatele mele pentru că are multă nucă în ea, dar și ciocolată. Prăjitura chinezească necesită cam o oră de preparare și se consumă, de preferință, după ce a fost ținută o perioadă la rece. 

Ingrediente:  250 g unt; 6 ouă;  100 g făină; 250 g zahăr pentru albușuri; 200 g zahăr pentru gălbenușuri; 250 g nucă măcinată; arome și un strop de sare.

Mod de preparare: Se bat spumă 6 albușuri împreună cu un praf de sare și cele 250 g de zahăr. Se mixează untul moale cu nuca și făina. Se amestecă cele două compoziții, turnând albușurile peste crema de unt și omogenizând ușor.

Se toarnă apoi această compoziție în tava tapetată cu hârtie de copt, se introduce în cuptorul preîncălzit și se lasă la foc potrivit timp de aproximativ 15 minute sau până se întărește puțin.

Între timp, se mixează bine cele 6 gălbenușuri rămase cu 200 g zahăr și arome. Se pune această compoziție peste blatul copt pe jumătate și se dă iarăși la cuptor până când se întărește și compoziția de gălbenușuri. Focul cuptorului trebuie să fie potrivit. Se lasă la răcit.

Pentru glazura: 2 ciocolate negre le sfărâmați cât puteți mai bine și le puneți într-o crăticioară micuță care stă bine deasupra unei alte cratițe cu apă. Practic se topește ciocolata în baie de aburi. În ciocolată puneți și o linguriță sau două de ulei, pentru omogenizare și luciu.

2. Mousse de ciocolata

Ingrediente: 300 g ciocolată de menaj sau amăruie, jumătate de pachet de unt, 6 ouă, coaja rasă de la o lămâie și două pliculețe de zahăr vanilat.

Mod de preparare: Secretul este, în opinia opinia istoricului Neagu Djuvara de la care m-am inspirat cand am preparat aceasta reteta, ca ouăle să fie scoase din frigider și adaptate la temperatura camerei. Ciocolata trebuie topită împreună cu untul într-un vas în care torni înainte o picătură de apă, ca să nu se lipească de fundul oalei.

După ce e total topită de nu se mai vede nicio formă, luăm ciocolata de pe foc și o lăsăm puțin să se răcorească, apoi adăugăm gălbenușurile de ou și amestecăm bine. Separat se bat albușurile spumă tare și amestecăm ușor. Eu am turnat compoziția în pahare dar și într-o cutiuță pentru a-mi lua la serviciu, am ornat-o cu migdale și câteva frunze de mentă care îi dau o savoare deosebită mouss-ului atunci când îl înghiți, dacă ai îndrăzneala de a lua și frunza (pentru că al meu copil a scuipat, evident, menta ) ). Se lasă la rece câteva ore, sau de seara până dimineața. 

3. Moelleux au chocolat

Am mâncat prima oară la Paris. Mi-au plăcut și-am zis să încerc și eu. Cine nu iubește ciocolata, mai ales atunci când este din plin, curge și se combină perfect cu o înghețată deasupra?

Ingrediente: Pentru aceste ”brioșe de ciocolată curgătoare” aveți nevoie de 250 de grame de ciocolată amăruie, 250 g unt, 200 g zahăr, 8 ouă, 100 g făină, zahar vanilat (un pliculet sau doua), coaja rasa de la portocala/lamaie. Dacă doriți să iasă mai multe, puteți dubla cantitățile…

Mod de preparare: Se topește untul și se amestecă apoi cu bucățile de ciocolată. Separat, mixați ouăle cu zahărul, adăugați făina și apoi untul amestecat cu ciocolata. Introduceți în cuptor pentru 10-12 minute, la 180 de grade.

Mențiune: dacă le lăsați 10 minute, vor fi curgătoare și merg excelent cu puțină înghețată deasupra. Dacă doriți să le consumați și a doua zi și să le desprindeți ușor din formă, lăsați-le 12 minute. Înainte de a le mânca puteți să le mai încălziți 20 de secunde, sunt foarte bune calde, dar la fel de bune sunt și reci.

Ponturi: Pentru a nu se lipi compoziția, ungeți cu unt topit fiecare formă de brioșă.

Crema (aluatul) de Moelleux au chocolat este mai bun dacă a fost lăsat măcat 12 ore la frigider. Ca să nu facă crustă crema puneți folia de plastic chiar pe ea, nu o întindeți doar deasupra vasului.

Pofta buna! 

Va astept cu mai multe retete delicioase cu ciocolata pe Ganduri si Bucatareala. Tot acolo veti gasi si inspiratie pentru zilele de sarbatoare. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Oana Grecea

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea