Scortisoara, scortisoara si iarasi scortisoara! Ea este esenta musacalei grecesti si, bineinteles, noul vostru secret si aliat in bucatarie, indiferent ca gatiti preparate dulci sau sarate.
INGREDIENTE (pentru 8 portii)
- 0,5 kg cartofi
- 0,5 kg vinete
- 0,5 kg dovlecei
INGREDIENTE pentru sosul Bolognese
- 0,5 kg carne de vita tocata
- 1 ceapa taiata marunt
- 1 morcov ras
- 1 lingura paste de tomate
- Jumatate de pahar de vin alb
- 2 rosii date prin razatoare
- 100 ml ulei de masline (5 linguri)
- Sare, piper, oregano, un baton de scortisoara si o frunza de dafin
INGREDIENTE pentru sosul Bechamel
- 50 gr unt
- 50 gr faina
- Jumatate litru de lapte
- Sare, piper alb si nucsoara
PREPARARE (2 h)
Spalam si caratam cartofii, ii taiem rondele, ii prajim pana li se schimba culoarea, adica devin aurii. Dupa ce ii scoatem din tigaie, ii punem pe prosoape din hartie, ca sa li se absoarba uleiul.
Spalam si taiem rondele dovleceii.
Spalam si decojim vinetele ca sa arate ca zebra, le taiem rondele si le sotam. Dupa ce ii scoatem din tigaie, ii punem pe prosoape din hartie, ca sa li se absoarba uleiul.
Asezam legumele pe o tava in ordinea in care le-am preparat.
Sosul Bolognese:
Sotam carnea tocata in ulei de masline 5 minute, pana i se schimba culoarea. Adaugam ceapa si morcov si calim 2-3 minute. Adaugam vinul alb si lasam sa evapore, apoi punem pasta de tomate, amestecam si punem rosiile rase. Lasam la foc foarte mic impreuna cu mirodeniile timp de 40 de minute.
Cand este gata, il turnam peste legume.
Sos Béchamel:
Topim untul, punem faina si amestecam timp de un minut pana se face ca o pasta. Adaugam incet laptele si lasam la foc foarte mic pana sa aiba consistenta. Asezonam si turam sosul béchamel peste musaca, bagam tava la 180 grade, pana face crusta bechamelul.
SECRETUL LUI CHEF IOANNIS
Vinetele, dupa ce le taim rondele, le lasam cu sare in strecuratoare, ca le sa scoatem amareala.
SFATUL LUI CHEF IOANNIS
Pentru o versiune light a musacalei, gatim doveceii si vinetele la cuptor, iar rondelele de cartofi le fierbem. De asemenea, bechamelul se poate face cu 400 gr de iaurt, 100 gr de parmesan si 4 galbenusuri de oua.
Nu uitati sa fiti creativi si, dupa ce ati preparat un fel de mancare dupa reteta mea, sa incercati sa schimbati cateva ingrediente dupa gustul dumneavoastra.
„Retetele nu ne dicteaza gustul!“
Chef Ioannis Karastogiannis
Foto: Sorin Antonescu