Printre vedetele culinare ale verii se numara, cu siguranta, retetele cu fructe de mare. Pentru aceasta sapatamana, va propun o reteta greceasca, delicioasa si usoara, numai buna pentru zilele cu temperaturi ridicate, cand suntem cu gandul la vacanta.
Ingrediente
pentru 4 persoane
- 6 tuburi de calamari mari
- 4 linguri de ulei de masline
- 2 linguri de suc de lamaie proaspat
- piper negru
- boia iute si dulce
Pentru umplutura:
- 1 ardei capia rosu si unul verde, taiati cuburi
- 200 grame de branza feta
- 100 de grame de cascaval taiat bastoane
Cum se prepara calamarul umplut
Daca nu sunt curatati calamarii, mai intai ii curatam. Amestec uleiul cu suc de lamaie, cu piper si boia - dupa gust. Calmarii pusi intr-o farfurie sunt usi cu o pensula cu acest sos marinat. Distribuim toate cuburile de ardei rosu si verde pentru toti calamarii. La fel facem si cu branza.
Cu doua scobitori prindem in X capatul calamarilor si apoi ii prajim pe grill sau in cuptor foarte incins 20 de minute. In timp ce calamarul se face la grill sau in tigaia grill, se unge constant cu marinata preparata mai devreme. Calamarii sunt gata atunci cand capata o culoare aurie.
Se lasa 2-3 minute pentru a se scurge apa lasata de la branzeturi, dupa care se aie rondele si se serveste cu lamaie.
Secretul lui Chef Ioannis
Cand umplem calamarii, umplutura trebuie sa fie potrivita, respectand forma naturala a calamarului. Daca este prea multa umplutura, se va rupe, daca va fi prea putina, se vor usca.
De unde incepe coada calamarului, cu un cutit sau o scobitoare, faceti o gaura mica. In timp ce se prajeste calamarul apasati usor pe acesta cu o umplutura pentru ca apa de la branza sa iasa pe acolo.
Recomadarea lui Chef Ioannis
Pentru servire, va recomand sa faceti un sos din putin ulei de masline, ceapa verde tocata marunt, suc de lamaie, patrunjel tocat, sare si un strop de ouzo. Se amesteca foarte bine cu o lingura si cand se taie rondelele putem pune din sosul facut.
Nu uitati sa fiti creativi si, dupa ce ati preparat un fel de mancare dupa reteta mea, incercati sa schimbati cateva ingrediente dupa gustul dumneavoastra.
"Retetele nu ne dicteaza gustul!”
Chef Ioannis Karastogiannis