Retete

#legume cuptor #retete ou #reteta frittata #expert acasa.ro mihaela vulpe #Mihaela Vulpe #retete legume

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Cum sa prepari frittata, delicioasa omleta italiana

Frittata…cum suna? Cand le-am spus prima oara copiilor mei ca vor servi frittata la micul dejun, au iesit imediat cu gluma la inaintare (romani cu umorul la ei, ce vrei): “frittata, free mama, free Willy”!

Frittata acesta vine de la italieni. Avem asa de multelucruri luate de la fratii nostri latini! Incepand de la bruschete, tiramisu, pizza (cu origini controversate), lasagna, gnocchi, pana la nenumaratele feluri de paste: linguine, tortellini, cannelloni… Dar despre asta vom vorbi alta data. Am citit cate ceva deci, despre frittata si am tras singura concluziile: este o omleta umpluta cu diverse, cel mai des coapta la cuptor, dar si in tigaie. Asa ca in functie de ingrediente, au aparut pe rand frittata cu masline verzi, fasole rosie, dovlecei, ciuperci, branza de burduf, carne tocata, carnati, friptura de porc, piept de pui la gratar, legume, branza de bivolita….

Este foarte simplu de facut. Ca timp de preparare dureaza un pic mai mult decat o omleta la tigaie, in jur de 20-25 min. Eu o pun mereu la cuptor, intr-o tava de sticla de Yena, asa poate fi urmarit si progresul pe care il face pe timpul coptului. Ung tava pe tot interiorul, cu pensula, cu putin ulei si torn compozitia. Nu se lipeste, nu se arde, iese perfect si poate fi scoasa intreaga. Daca nu aveti tavi de sticla, nu-I bai, merge si in tavi de prajituri, dar tapetati-le cu hartie de copt.

Bat bine oualele si presar un praf de sare si unul de piper, adaug si umplutura, amestec bine si torn in tava. O pun la cuptorul incins si pana e gata, am timp sa fac si salata si sa prajesc painea! E gata atunci cand oul s-a inchegat bine si s-a rumenit pe deasupra.

Umplutura s-o faceti dupa cum va place, eu am folosit tot ce aveam prin frigider sau prin bucatarie: resturi de branza pe care le-am ras, masline feliate, carnati, friptura de porc sau piept de pui ramase de la gratarul din ziua precedenta, carne tocata preparata in cantitate prea mare pentru lasagna, branza de burduf (ca sa scap de ea, pentru ca mie nu-mi place !), legume calite un pic inainte.

Atentie totusi la umplutura, daca este si ea sarata (in cazul branzei sau maslinelor, spre exemplu), sa nu mai adaugati alta sare! Daca aveti tendinta sa faceti mancarea prea sarata, va spun un secret de-al meu, pe care l-am folosit pe copii mei. Cand erau fetele mici voiau sare pe orice (sare si ketchup), si nu le puteai pacali doar frecand degetele deasupra mancarii, asa ca le puneam sare, ori de cate ori voiau ele…. dar cu mana uda! Ele vedeau ca iau din solnita si presar deasupra mancarii, dar mana fiind uda, sarea ramanea lipita. Incercati!

Puteti sa pregatiti frittata si pentru micul dejun, dar si ca aperitiv, taiata in cuburi mai mari.

Cea mai artistica si colorata frittata, mi-a iesit cea cu fasole rosie, iar gusturile au mers de minune impreuna! Iata reteta: 

FRITTATA CU FASOLE ROSIE

Necesar: 5 oua, 1 conserva de fasole rosie, 5-6 morcovi mici, 1 ardei rosu gras, 1 ardrei gras verde, 2 cepe uscate, sare si piper.

Eu aveam toate legumele la congelator in pungute, inclusiv ceapa (cand am chef “sa plang” si toc mai multa, o pun in pungute la congelator – unde sta foarte bine).

Asa ca am calit ceapa, ardeiul colorat tocat si morcovii intregi (baby – o rasa pitica). Am potrivit de sare si piper, am amestecat bine cu oualele batute, si am adaugat fasolea de la conserva (fasole rosie carnoasa si foarte gustoasa), scursa si clatita.

Am turnat compozitia intr-o tava mica, patrata (18x18x 4 cm) si am dat la cuptorul incins cam 25 minute, pana s-a legat si s-a rumenit frumos.

Pofta buna! 

Date de contact: 
Mihaela Vulpe
Web:
 vulpeacofetar.blogspot.ro
E-mail: 
mihaelavulpe75@gmail.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Mihaela Vulpe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea