Imi plac foarte mult deserturile cu branza, fie ele placinte, prajituri, tarte…. Dar aceasta tarta a depasit toate asteptarile mele. O combinatie reusita, branza-caramel.
Ingrediente pentru aluat:
- 180 g biscuiti
- 100 g unt topit
- o lingura cacao
- 3 linguri apa rece
Ingrediente pentru caramel:
- 100 g zahar
- 100 g zahar pudra
- 100 g unt
- 7 linguri lapte
Ingrediente pentru umplutura:
- 500 g branza dulce pentru crema Pilos
- 250 g mascarpone
- 150 g zahar
- 4 oua
- zeama de la doua lamai
- o fiola esenta de vanilie
Mod de preparare:
Am macinat biscuitii in robot si i-am amestecat cu pudra de cacao. Am pus untul topit si am amestecat cu mana. Am adaugat treptat apa rece si am omogenizat.
Am intins amestecul intr-o forma de tarta unsa cu nut si am introdus-o in cuptorul preincalzit pentru 10 minute.
Intre timp, am mixat branza cu zaharul, am adaugat mascarpone si am mixat din nou. Am pus zeama de lamaie, esenta si am batut bine. La final, am incorporat ouale, unul cate unul.
Am turnat crema in forma de tarta, am nivelat si am introdus-o din nou in cuptor, la 160 de grade, pentru 1 ora. Am lasat-o sa se raceasca.
Pentru caramel, am caramelizat zaharul intr-o craticioara, am pus untul si am lasat sa se topeasca. Am pus laptele si am lasat sa dea in cateva clocote. Am luat sosul de pe foc, am pus zaharul pudra si am amestecat cu o lingura de lemn pana s-a topit. Am lasat sa se raceasca .
Am turnat sosul de caramel peste tarta si am dat-o la frigider pana am servit-o.
Mai multe retete gasesti pe Retetele Marianei.
Mariana Robescu
Food editor Pap tot!