Retete

#ziua indragostitilor #somon #lapte de pasare #meniu ziua indragostitilor #vas yena #pui Tagine #vas tagine #Ras El Hanout

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Meniu de Ziua Indragostitilor inspirat de trei mari orase ale Iubirii

Fel principal: Pui Tagine din Casablanca

Orasul Casablanca s-a pus sub titlul iubirii dupa aparitia in cinematografe a filmului cu acelasi nume. "Casablanca" este un film nemuritor si cunoscut ca fiind cea mai frumoasa poveste de dragoste din istoria cinematografiei. Orasul acesta dintr-o margine a Marocului este plin de culoare si zarva, de valuri la ocean si retete culinare parfumate. Condimentele orientale te duc cu gandul la dragoste, si mireasma lor afrodiziaca te impinge la iubire, de aceea cele mai frumoase poeme de dragoste sunt scrise in limba araba.

Ingrediente:

  • 1 pui intreg, taiat in 4 bucati, fara spate
  • o ceapa
  • 2 catei de usturoi
  • un varf de cutit cu sofran
  • 1/2 lingura Ras El Hanout
  • 3/4 cana miere
  • 1/4 cana masline verzi, fara samburi
  • 1/2 lamaie, taiata fideluta
  • 2 dovlecei
  • 2 morcovi
  • 2 cartofi
  • ulei de masline
  • sare
  • apa
  • 30 ml suc de lamaie
  • o legatura de patrunjel proaspat

Secretul acestui preparat este Ras El Hanout-ul, un mix de condimente, toate culese de prin tinuturi orientale. Aici se naste toata iubirea. Retetele pentru acest mix sunt numeroase si poate ajunge la amestecuri cu peste 30 condimente. Aici vom alcatui o reteta marocana clasica de
Ras El Hanout:

  • doua lingurite ghimbir macinat
  • doua lingurite cardamon macinat
  • o lingurita praf de scortisoara
  • 1 1/4 lingurita cuisoare macinate
  • o lingurita seminte de coriandru macinate
  • doua lingurite nuscoara macinata
  • o lingurita turmeric
  • 1/2 lingurita piper negru macinat
  • 1/2 lingurita piper alb macinat
  • 1/2 lingurita piper rosu macinat
  • 1/2 lingurita anason macinat

 


Puneti toate ingredientele la un loc si amestecati-le bine. Folositi cat aveti nevoie, iar restul turnati-l intr-un borcan si tineti-l intr-un loc uscat.

 

Dupa ce aveti acest amestec puteti incepe sa gatiti puiul. Marocanii numesc "tagine" un vas de lut ce are deasupra un capac conic. In acest vas se inabusesc puiul, legumele si condimentele. Daca nu aveti un astfel de vas puteti folosi un vas de yena sau de ceramica, acoperite.

Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius.

Incingeti ulei de masline intr-o tigaie. Asezati in tigaie bucatile de pui si rumeniti-le pe ambele parti. Dupa ce prind o culoare aurie scoateti puiul si lasati-l deoparte.

Mixati intr-un blender ceapa si usturoiul cu putina apa pentru a obtine o pasta. Turnati acest amestec in tigaia unde ati rumenit puiul si caliti pana se ingroasa compozitia. Adaugati Ras El Hanout si sofranul. Caliti si amestecati pentru inca un minut.

Taiati dovleceii, morcovii si cartofii in bucati cat mai mari.
Intr-un vas tagine sau yena/ceramica asezati puiul, turnati compozitia de mai sus, adaugati mierea, legumele taiate, maslinele si lamaia. Turnati peste ingrediente suficienta apa incat sa acopere 3/4 din pui. Nu uitati sa acoperiti vasul! Tineti la cuptor pentru 20-30 minute.

La servire stropiti cu suc de lamaie si presarati patrunjel proaspat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea