INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Retete

#cozonac #faina #nuca #reteta cozonac #maia cozonac #cozonac Sarbatori #tavi cozonac

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Cozonacul, bucuria dulce de Sarbatori a celor mari si a celor mici!

Cozonacul nostru cel pufos si bogat in nuca isi are originile in Egiptul Antic. Pe atunci era indulcit cu miere si umplut cu diverse seminte. Drumul cozonacului in istorie nu a fost unul simplu, si pe tot parcursul calatoriei, reteta acestuia a cunoscut imbunatatiri ce ne bucura azi in pragul tuturor sarbatorilor mari.


Din Egipt, cozonacul a fost furat de greci, care au framantat aluatul mai bine si l-au umplut cu nuci si stafide. De la greci l-au furat romanii, care, pentru a demonstra ca sunt regii patiseriei, l-au umplut cu branza dulce, stafide si alune.

Cozonacul a luat amploare in Europa, fiecare stat lasandu-si amprenta proprie asupra retetei. Francezii l-au iubit cel mai mult, italienii il considera traditional de sarbatori, iar Marea Britanie este cea care, in 1718, intr-o carte de bucate, a recomandat forma cozonacului de azi (copt in tavi lungi, inguste si adanci).

Cozonacul in Romania se pregateste cu mare daruire in preajma marilor sarbatori. Sub acelasi nume si reteta se gaseste si in Bulgaria, Albania, Macedonia.

Cozonacul nostru celebreaza sfintenia unor zile, caldura din casele romanesti in vremea sarbatorilor si rasul copiilor atunci cand il impart in fuga jocului cu zapada. Imbujorati de frig se cearta pe felia cu umplutura mai multa.

 

  • 500 g faina
  • 25 g drojdie
  • 130 g zahar
  • 250 ml lapte
  • 100 g ulei
  • 3 galbenusuri + 1 galbenus pentru uns
  • 1/2 lingurita de sare
  • esente de lamaie, portocala, vanilie (dupa gust)
  • 300 g rahat, nuca, mac sau cacao (sau mix intre ele)

Mod de preparare

Cerneti faina de doua ori pentru aerisire.
Intr-un ibric incalziti laptele si adaugati esentele dorite si zaharul. Lasati pe foc pana zaharul se dizolva complet.
Pentru un cozonac spectaculos pregatiti maiaua. Aceasta "da viata" cozonacului, il transforma dintr-un simplu aluat in bucuria sarbatorilor.
Dizolvati drojdia in cateva linguri din laptele preparat mai sus. Atentie sporita la temperatura acestuia, laptele nu trebuie sa fie fierbinte. Incercati cu degetul si asigurati-va ca este caldut.
Presarati peste compozitie doua-trei linguri de faina. Puneti maiaua la crescut intr-un loc cald pentru 15 minute. Cand se crapa faina inseamna ca este numai buna de insufletit cozonacul.
Intr-un bol de sticla frecati galbenusurile cu sarea.
Puneti faina pe masa de lucru si faceti un cuib in mijlocul ei. In acest cuib turnati maiaua, laptele caldut si galbenusurile. Incepeti sa amestecati si sa framantati pana ce obtineti un aluat lipicios.
Puneti cate putin ulei in palma si framantati pana ce uleiul intra in aluat. Procedati la fel pana terminati uleiul. Nu va grabiti si framantati bine aluatul. Dupa acest moment obositor vine partea de odihna. Asezati aluatul intr-un castron mare, acoperiti-l si lasati-l la crescut intr-un loc calduros.
Timp de o ora si jumatate aluatul va creste cat sa faca cinste framantatului dumneavoastra.
Cand timpul a expirat, impartiti aluatul in jumatati egale.
Fiecare jumatate va fi impatita in doua (devin sferturi). Intindeti cele doua sferturi pana obtineti doi foi relativ groase. Ungeti cu putin ulei fiecare foaie, apoi intindeti pe fiecare umplutura dorita. Rulati lejer si cu grija fiecare foie cu umplutura, apoi impletiti cele doua rulouri.

Exemplu de umpluturi:

  • cacao, zahar si nuca macinata
  • cacao si rahat
  • mac si zahar

Pregatiti tava de cozonac cu hartie de copt, apoi asezati rulourile impletite.

Procedati la fel si cu cealalta jumatate de aluat.
Dupa ce ati asezat aluatul in tavi, lasati-l sa se odihneasca timp de 45 minute. Acum este momentul cand minunatia culinara se desavarseste. Nu va grabiti sa-l deranjati din crestere.
Intre timp, intr-un bol de sticla bateti un galbenus cu trei linguri de lapte. Aceasta simpla compozitie va da luciu cozonacilor. Bunica mea lega cu ata rosie cateva pene de gasca si le folosea ca pensula pentru a unge cozonacii cu luciu, " Sa-i binecuvantam!" - spunea ea multumita.
Dupa ce ati dat cu luciu cozonacii, puteti sa presarati zahar sau mac deasupra, dupa cum doriti.
Pregatiti cuptorul la 180 grade Celsius si coaceti cozonacii pentru 40-45 minute.
Dupa 20 minute miroase a sarbatoare, a suflet drag si a tot ce-i mai bun intr-o casa!

Sarbatori fericite va doresc si bucurii in familie!

Petreceti un Craciun de neuitat  alaturi de familie la Restaurantul La 3 Magari, unde Sfintele Sarbatori se petrec dupa traditia romaneasca. Intr-un cadru de poveste, plin de lumina si caldura, va oferim cele mai gustoase preparate culinare traditonale romanesti.

Pentru orice informatie ma puteti contacta:

Facebook: Szasz Sasha

E-mail andreea.oana.szasz@gmail.com

Tel: 0724442240

Sitelatreimagari.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Andreea Szasz

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea