In bucatarie avem nevoie de ajutoare pentru a reusi sa pregatim rapid si bine preparatele culinare preferate. Cum saptamana trecuta am prezentat cinci ustensile magice si cinci retete cu iz de toamna pentru fiecare, pentru a intelege mai bine folosinta lor, in articolul de astazi enumaram alte cinci vedete din bucatarie ce nu ne vor lasa vreodata la nevoie!
1. Tocator de lemn
Tocatorul este extrem de necesar. In bucatarie avem nevoie de un obiect fix si usor de curatat dupa folosire. Tocatorul indeplineste aceste doua cerinte. El poate fi din lemn, sticla, plastic, cauciuc, otel sau marmura. Pentru un gatit traditional, aproape de natura, se recomanda tocatorul de lemn (stejar, lemn de tec sau bambus).
Reguli de intretinere:
- spalati tocatorul de lemn imediat dupa folosire, nu-l lasati in chiuveta sau masina de spalat cu celelalte vase.
- spalati tocatorul de lemn cu inalbitor diluat o data pe luna.
- frecati tocatorul de lemn cu sare grunjoasa, lasati cateva minute, apoi clatiti bine cu apa rece pentru a indeparta mirosurile de la diferite ingrediente.
- incercati sa folositi tocatoare de lemn diferite pentru ingredientele crude si peparatele gatite.
Tocatorul de lemn poate fi folosit si atunci cand doriti sa serviti sau prezentati un aperitiv, fel principal sau o placinta. Serviti pe tocatorul de lemn aperitive cu branza sau carne, paine proaspat taiata, fripturi sau rulade, cartofi in coaja copti, dovleac copt in vatra, placinte, tarte sau cozonaci. Va arata minunat pe masa dumneavoastra!
Platou de toamna cu branzeturi si fructe
Ingrediente:
- o bucata branza Morbier
- o bucata branza Camembert
- o bucata branza Gouda
- doua-trei mere de toamna (soiuri de toamna: prima, voinea, ardelean, auriu de Bistrita, Falticeni, frumos de Voinesti, gloria si parmen auriu)
- 200 g fructe uscate (caise sau smochine)
Asezati pe un tocator de lemn bucatile de branza si fructele dupa cum doriti. Folositi la servire farfurii si cutite de aperitiv sau cutite pentru fiecare tip de branza pe tocator.
2. Ustensile pentu amestecat
Tehnica de amestecare este cea mai folosita in bucatarie. De aceea avem nevoie de ustensile potrivite pentru a face munca mai usoara. Spatula, lingura sau telul, toate sunt folositoare atunci cand vrem sa obtinem un preparat simplu sau complicat.
Sos tartar
- 200-250 ml ulei vegetal
- 1 galbenus
- o lingura mustar
- o lingura otet sau suc proaspat de lamaie
- sare
- piper alb macinat
- piper negru macinat
- cateva crengute de patrunjel, tarhon si hasmatuchi (asmatui)
- 30 g castraveti murati
- 30 g capere murate
- 30 g ceapa alba sau rosie
Intr-un bol de inox amestecati sarea, piperul, otetul si mustarul. Amestecati pana ce se dizolva sarea. Adaugati galbenusul si amestcati cu un tel. Adaugati treptat ulei si amestecati rapid cu telul pana ce maioneza capata o culoare galben pal. Scurgeti castravetii murati si caperele. Taiati foarte marunt ceapa, castravetii, caperele si verdeturile si le adaugati peste maioneza. Amestecati ingredientele pentru a obtine un sos tartar minunat. Serviti langa preparate cu carne de pui si peste.
Pont:
Puteti folosi patru tipuri diferite de ulei vegetal - de masline, de porumb, de floarea-soarelui, din seminte de struguri, de alune etc. pentru a da o savoare deosebita sosului.
3. Cantarul sau cana gradata
Cand gatim retetele noastre preferate, de multe ori, masuram “dupa ochi” ingredientele. Acest lucru insa nu mai este valabil atunci cand gatim o reteta complexa sau deserturi. Un cantar sau o cana gradata sunt necesare in orice bucatarie.
Cocteil de toamna
Ingrediente:
- 60 ml vodka
- 50 ml piure de struguri
- 10 ml suc proaspat de lime
- 10 ml sirop simplu (fierbeti zahar in apa si lasati la racit)
- doua felii de lime
- 4 boabe de strugure negru
Piure de struguri
- 450 gr struguri negri dulci
- 10 ml suc proaspat de lime
Puneti intr-un blender strugurii si sucul de lamaie si mixati pana obtineti un piure. Treceti piureul printr-o sita fina si puneti deoparte compozitia obtinuta.
Umpleti un shaker cu gheata, adaugati vodka, piureul de struguri, sucul de lime, siropul, feliile de lime si boabele de strugure. Amestecati puternic si turnati continutul intr-un pahar clasic.
4. Strecuratoarea
Excesul de apa pe sau in anumite ingrediente poate compromite reteta preferata. Folositi strecuratoarea pentru legume, fructe, salate, carnuri, paste pentru a scurge si ultima picatura de apa.
Linguine cu rosii uscate de toamna
Ingrediente:
- un ciorchine rosii cherry lunguiete
- ulei de masline
- sare de mare
- piper negru proaspat macinat
- o cutie linguine
- 10 grame usturoi tocat marunt
- 1/2 cana smantana
Incalziti cuptorul la 200 grade Celsius si intindeti intr-o tava de cuptor hartie de copt. Taiati rosiile in jumatati si asezati-le in tava. Stropiti-le cu mult ulei de masline si asezonati-le cu sare si piper. Lasati la cuptor 20 de minute pana se stafidesc si prind culoare maronie.
In timp ce rosiile se coc, puneti pastele la fiert.
Strecurati pastele, lasati-le sub un jet de apa rece, apoi scurgeti bine si stropiti-le cu ulei. Lasati-le deoparte in strecuratoare.
Incingeti ulei de masline intr-o tigaie si prajiti usturoiul tocat pentru 1-2 minute, pana prinde culoare aurie. Scoateti rosiile din cuptor si adaugati-le in tigaie impreuna cu smantana. Amestecati pentru inca 2 minute. Adaugati sare si piper dupa gust, apoi adaugati linguine si amestecati bine ingredientele. Serviti in farfurii largi.
5. Pos sau sprit
Pentru umpluturi usoare si ornat elegant folositi posul. Se poate cumpara sacul textil cu diferite modele de capete sau doar capetele si le atasati unei pungi de plastic. Frisca, pateuri, creme, maioneza sunt doar cateva exemple pentru care puteti folosi posul.
Banane umplute cu nutella
Ingrediente:
- banane
- nutella
Taiati bananele in bucati mari de 4-5 cm. Pozitionati bucatile orizontal, sub forma de turnulete. Cu ajutorul unui pai de baut, mai gros, scoateti mijlocul turnuletelor de banana. Puneti nutella intr-un pos si umpleti bananele. Gata desertul! Delicios, rapid si simplu!
Date de contact:
Facebook: Szasz Sasha
E-mail andreea.oana.szasz@gmail.com
Tel: 0724442240
Site: latreimagari.ro