Relatii

#viata de cuplu #relatii

Viata de cuplu. Cum iti dai seama ca tu si partenerul v-ati instrainat

Viata de cuplu are perioade bune si mai putin bune, orice relatie trece prin perioade in care totul merge ca uns, dar si prin acelea in care nimic nu mai pare sa fie la locul lui. Si toate suisurile si coborasurile sunt menite sa va uneasca si sa va invete sa va luptati unul pentru altul, impreuna. Totusi, multe cupluri ajung sa se instraineze, partenerii par ca nu se mai cunosc sau ca, poate, nu s-au cunoscut niciodata cu adevarat. Dar cum iti dai seama daca este doar o faza sau daca drumurile voastre s-au indepartat atat de mult?

Semne ca tu si partenerul sunteti doar doi straini care impart aceeasi viata

Viata de cuplu nu ramane niciodata la fel de roz ca in perioada in care v-ati cunoscut, cand fiecare incerca sa ii intre in gratii celuilalt, cand in jurul vostru cantau pasarele, zburau fluturi si parca nu mai exista nimic altceva. Viata si responsabilitatile ei isi pun amprenta asupra relatiilor si doar cei care stiu ca trebuie sa traga impreuna si sa lucreze ca o echipa mai reusesc sa reziste impreuna multi, multi ani.

Statistica psihologilor spune ca perioada cea mai delicata este undeva intre 5 si 8 ani de relatie; atunci exista riscul ca partenerii sa se instraineze fie pentru ca simt nevoia de mai multa libertate, fie pentru ca pur si simplu inceteaza sa mai faca eforturi.

Semnele ca intre tine si partener a intervenit instrainarea sunt multe si aparent marunte; daca le vezi la timp, relatia ar putea fi salvata, atat timp cat amandoi sunteti dispusi sa faceti lucrurile sa mearga mai departe.

1. Partenerul te surprinde, insa nu intr-un mod placut

Te trezesti ca celalalt spune sau face lucruri care nu il caracterizeaza. Sau care tu stiai ca nu il caracterizeaza. De fapt, poate le facea de mult, insa comunicati atat de rar si de prost, incat pur si simplu ati pierdut legatura. Ar fi explicabil pentru doi oameni care isi vorbesc o data la cateva saptamani sau care nu impart aceeasi casa, insa intr-un cuplu acesta este un mare semn de alarma.

Solutia? Gasiti timp pentru a discuta chiar si despre cele mai marunte lucruri. Incercati sa intelegeti cum se simte celalalt, ce schimbari simte nevoia sa faca. Vedeti un film impreuna si discutati despre el. Comunicati despre orice, doar sa comunicati.

2. Nu va mai certati

"Ce e rau in asta?" ati putea intreba. Ei bine, cuplurile care nu se cearta niciodata sunt un mit, iar in acele relatii in care nu apar discutii in contradictoriu sau mici conflicte aparent inutile, s-ar putea ca macar unuia dintre parteneri sa nu ii pese destul de mult. Certurile ajuta la eliberarea emotiilor si previn aparitia unor neintelegeri viitoare.

Cand te deranjeaza ceva la celalalt este bine sa i-o spui, chiar daca ar putea genera un conflict pe moment; data viitoare el va sti, insa, ca te-a suparat si nu va mai crea aceeasi situatie. Lipsa discutiilor neplacute intr-un cuplu poate duce la frustrari, poate provoca detasarea unuia dintre parteneri si, in timp, sentimentele si interesul ajung sa dispara.

Solutia? Nu trebuie sa va certati la tot pasul pentru a mentine vie flacara pasiunii. Insa nu ar fi rau sa nu mai treci cu vederea sau sub tacere lucruri care te supara.

3. Nu poti sa numesti nici macar un coleg cu care celalalt nu se intelege la serviciu

O mare parte din viata ne-o petrecem la job, iar atunci cand ajungem acasa avem tendinta sa vorbim tot despre serviciu. Este imposibil sa nu luam cu noi frustrarile de la birou si deseori le discutam cu partenerul tocmai pentru a ne detensiona sau poate chiar pentru a obtine o parere obiectiva. Atunci cand celalalt nu isi aminteste nimic din ce ai povestit, cand nu retine nici macar numele acelui coleg care iti da mereu batai de cap, inseamna ca intre voi este o lipsa de comunicare, daca nu chiar o lipsa de interes.

Solutia? Fa un efort sa retii lucrurile importante pentru celalalt. Chiar daca sunt lucruri neplacute, pe care nu iti face o deosebita placere sa le auzi, pentru el este important sa vada ca iti pasa suficient de mult.

4. Nu mai este prima persoana cu care vrei sa impartasesti bucuriile

Cand primesti o veste buna, prima persoana pe care o anunti este, de obicei, partenerul de viata. Daca nu, acesta este un adevarat semnal de alarma cu privire la relatia voastra.

Solutia? Incearca sa identifici momentul in care perechea ta a incetat sa iti mai fie cel mai bun prieten, dar si motivul. Fie ca s-a intamplat, pur si simplu, fie ca ai incetat sa mai impartasesti ce conteaza pentru tine din cauza unor reactii nepotrivite, poate trebuie sa lucrezi la intarirea legaturii dintre voi.

5. Tacerea a devenit stanjenitoare

Cand iubesti, sa stai impreuna fara sa faci sau sa spui nimic poate fi suficient. Daca te simti confortabil cu celalalt si fara sa sporovaiti, si fara sa faceti ceva impreuna, ba chiar, poate, sa faceti fiecare ceea ce simte nevoia, inseamna ca lucrurile sunt in regula intre voi. Cand tacerile devin, insa, stanjenitoare, cand simti nevoia sa umpli orice gol cu vorbe, poate ar trebui sa va ganditi mai serios la relatia voastra.

Solutia? Incercati sa regasiti acel confort de la inceputul relatiei. Faceti ceva impreuna si discutati despre asta, atat timp cat dialogul este consistent.

6. Pur si simplu simti ca nu iti mai pasa

Ai citit intertitlurile si primele cateva cuvinte, fara sa dai vreo atentie solutiilor? Poate ca pur si simplu nu te intereseaza sa reconstruiesti aceasta relatie si legatura pe care o aveati la un moment dat.

Solutia? Discuta deschis cu celalalt si incercati sa aflati impreuna ce va lipseste sau daca relatia voastra mai are un viitor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Top

Sfatul expertului