Relatii

#respect #convietuire #dragoste

Respectul si dragostea - principiile bunei convietuiri in familie

Din capul locului, adica, la noi la crestini, din momentul cununiei, a "legarii" unui nou cuplu, sotilor li se comunica cuvantul evanghelic care le cere fiecaruia dintre ei doar un singur lucru: barbatului sa-si iubeasca sotia, iar femeii sa-si respecte sotul. si le cere asta nu pentru ca barbatul nu trebuie sa respecte, iar femeia nu trebuie sa iubeasca, ci tocmai pentru ca asta este ceea ce le lipeste: sotul nu isi manifesta iubirea, iar sotia nu isi arata respectul. Cel putin aceasta este invatatura pe care o ingrijeste Biserica in societate, in contextul crearii unei noi familii.

Pe de alta parte, din cele relatate de psihologi, rezulta ca de cele mai multe ori sotiile se plang ca nu se simt iubite, iar barbatii sunt siguri ca sotiile lor au o parere proasta despre ei, ca nu ii mai admira si aproba ca odinioara, deci nu ii respecta. si fiecare dintre cei doi reactioneaza: pentru a-si determina sotul sa devina mai afectuos, femeia recurge la nemultumire si repros, iar pentru a o face pe sotia lui sa fie mai respectuoasa, barbatul o trateaza intr-o maniera lipsita de dragoste.

Cei care vor sa inteleaga aceasta legatura profunda intre Dragoste si Respect trebuie mai intai sa devina constienti ca barbatii si femeile comunica intr-un cod diferit. Simplul fapt ca nu te simti iubit sau respectat nu inseamna ca sotul sau sotia ta ti-a transmis efectiv mesajul acesta. Deseori ne concentram asupra propriilor noastre nevoi si scapam pur si simplu din vedere nevoile celui de langa noi. Sotia are nevoie de dragoste; ea nu intentioneaza sa fie nerespectuoasa. Sotul are nevoie de respect; el nu intentioneaza sa dea dovada de lipsa de iubire. Odata ce veti intelege acest principiu elementar veti face primul pas pe calea descifrarii codului ce sta la baza comunicarii intre soti.

Se stie ca atunci cand barbatii sunt criticati, nu le ia prea mult pana sa inceapa sa interpreteze lucrul acesta ca pe un semn de dispret la adresa lor. Cand le sunt aruncate mesaje intepatoare, pe care ei deseori oricum nu le inteleg, acestia se infurie si reactioneza ca atare, iar reactiile tot mai dure incep a crea un lant distrugator.

Deseori sotii sunt animati de intentii bune, dar nici unul nu reuseste sa descifreze codul celuilalt. Criticile sunt motivate de dragoste, dar el nu "aude" decat o lipsa de respect. Asa ca pleaca, pentru a evita amplificarea conflictului, ceea ce reprezinta un gest onorabil, insa ea nu "vede" decat ca el e lipsit de iubire!

Doar prin credinta si respectarea poruncii lui Dumnezeu, care ne-a poruncit sa ne respectam unul altuia nevoia fundamentala de a fi iubita a femeii si nevoia fundamentala de a fi respectat a barbatului, poate fi prevenit si depasit acest ciclu omniprezent. Sotul este deci dator sa isi iubeasca femeia ca pe sine insusi, iar sotia este datoare sa isi respecte sotul. Atentia si dragoastea nu trebuie amintite si demonstrate doar cu anumite ocazii. Surprinde-ti sotia din cand in cand si fara motiv, cu o escapada de weekend, cu un buchet de trandafiri, cu o incurajare la locul ei. Cea mai buna cale de a-ti iubi sotul/sotia este sa-i arati respect intr-un mod care sa-i atinga inima. Un astfel de respect il face pe orice om sa simta dragostea partenerului de viata si ii starneste, totodata, sentimente de dragoste fata de acesta.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare