Relatii

#viata de cuplu #relatii #cuplu #greseli

Relatii sanatoase. Sapte greseli care pot distruge un cuplu

O despartire nu este deloc placuta, indiferent ca parasesti sau esti parasit. 75% dintre oameni au parte de mai multe despartiri pe parcursul vietii. Relatiile sanatoase se construiesc cu eforturi si ar fi bine sa invatam din greseli pentru a avea o viata de cuplu implinita si satisfacatoare.

O relatie este un sir de lectii pe care le invatam in fiecare zi, iar o despartire vine in general dupa un sir de greseli.

Greseli de evitat pentru a avea o relatie sanatoasa

„Fericiti pana la adanci batraneti” nu este doar o expresie din basme, daca stii cum sa construiesti o relatie cat mai aproape de ideal. Multe piedici in calea fericirii ni le punem singuri, printr-o serie de greseli pe care ar fi bine sa incercam sa le corectam sau sa le prevenim

1. Nu petrecem suficient timp impreuna

Timpul petrecut impreuna este foarte important pentru o relatie. Cuplurile care stau mai mult timp impreuna se simt mai implinite, deoarece impart experiente si construiesc amintiri care le sudeaza tot mai mult. Cu toate acestea, nu trebuie sa uitam ca ceea ce conteaza este in special calitatea, nu neaparat cantitatea.

Daca nu va oferiti timp unul celuilalt, nu aveti timp sa comunicati suficient, iar acesta este unul dintre motivele principale de despartire. Nu este suficient sa va petreceti timpul in aceeasi incapere, daca nu interactionati. Practicati un sport impreuna sau pur si simplu bucurati-va de o plimbare relaxanta impreuna.

2. Ne obisnuim prea mult cu partenerul

Ne putem acomoda atat de mult cu partenerul, incat ajungem sa nu mai apreciem ce face acesta pentru noi. Daca, de exemplu, partenerul mentine casa curata, nu privi acest fapt ca pe o  rutina care nu necesita apreciere, ci ca pe un efort.

Rezultatele unui studiu au aratat ca unii oameni sunt mai predispusi sa se desparta de parteneri, daca incep sa se simta neapreciati. Continuati sa aratati apreciere pentru calitatile care v-au facut sa va indragostiti de o persoana si relatia va fi mult mai sanatoasa.

3. Evitam sa ne aratam vulnerabilitatea

Vulnerabilitatea face posibila realizarea conexiunii cu persoanele din jurul nostru. Atunci cand o evitam, ne va fi greu sa fim deschisi si increzatori, ceea ce este foarte important intr-o relatie intima. Nu lasam pe nimeni sa se apropie suficient pentru a ne cunoaste mai bine si aplicam aceeasi „strategie” si in relatie. In consecinta, ramanem straini unul fata de celalalt si nu reusim sa construim o dragoste trainica si o relatie plina de afectiune.

4. Nu respectam limite

O relatie este formata din doi oameni, doi indivizi, fiecare cu calitatile si defectele sale, fiecare cu prioritatile sale. E drept ca intr-un cuplu se foloseste des „noi”, ca ajungem sa functionam ca o entitate, insa fiecare are nevoie de spatiu, are nevoie sa fie el insusi, chiar si in relatie.

Cand limita individualitatii este incalcata, devine greu sa mai faci diferenta intre nevoile proprii si cele ale partenerului, iar asta poate deveni de-a dreptul sufocant. Chiar daca iti pasa de celalalt, nu inseamna ca te poti baga in absolut orice; viceversa, nu trebuie sa ne simtim ofensati daca nevoile partenerului nu concid cu ale noastre si sa traim cu impresia ca inseamna ca nu-i pasa suficient de mult.

5. Nu ne mai ingrijim

In multe cupluri se intampla ca partenerii sa se uite exclusiv la celalalt si sa uite de propria persoana. Ne preocupam atat de mult de asta, de nevoile celuilalt, dar si de lucrurile care ne nemultumesc, incat pierdem din vedere faptul ca poate nici noi nu mai suntem cei de care celalalt s-a indragostit. Schimbarea este inevitabila la orice om, iar confortul unei relatii nu inseamna ca nu mai trebuie sa ai grija de tine. Mergi in continuare la sala, mananca sanatos, lucreaza la dezvoltarea personala si orice altceva obisnuiai sa faci inainte de a intalni dragostea.

6. Stima de sine la nivel scazut

O amenintare mare pentru o relatie este stima de sine scazuta. Acestor persoane de cele mai multe ori le este frica de respingere si fac tot ce pot pentru a se proteja. Nu se considera suficient de buni pentru partenerul lor si nu cred ca acesta ii iubeste cu adevarat. De aceea ei se asteapta ca relatia sa nu dureze, asa ca se pregatesc pentru despartire din timp si nu contribuie suficient emotional sau pun mereu la indoiala actiunile partenerului.

7. Evitarea conflictelor

Poate parea ca evitarea conflictului previne deteriorarea relatiei. Dar nu este adevarat. Daca eviti orice fel de conflict, inseamna ca iti ascunzi sentimentele, iti ignori nevoile si astfel inmagazinezi frustrari.

Dar nu poti trai asa toata viata. In cele din urma, vei deveni prea frustrat si vei incheia relatia. Conflictele te elibereaza de furie si incurajeaza comunicarea. Partenerul nu iti poate citi gandurile, asa ca trebuie sa vorbesti deschis. In acest fel, va puteti rezolva problemele impreuna, inainte de a fi prea tarziu.

FOTO: piqsels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare