Relatii

# imbunatatire calitate viata #calitate viata

Cum iti poti imbunatati calitatea vietii?

Fiecare persoana isi doreste sa aiba o viata mai buna, insa acest lucru poate fi realizat numai prin eforturi sustinute. Cum iti poti imbunatati calitatea vietii? Exista mai multe modalitati prin care poti face acest lucru, cum ar fi informarea din surse de incredere, mergand regulat la controale medicale, adoptarea unor obiceiuri sanatoase.

Informeaza-te din surse de incredere

Cu tehnologia de astazi, informatiile sunt la indemana si pot fi obtinute din mai multe surse. Pentru a-ti imbunatati calitatea vietii, trebuie sa stii cum sa folosesti internetul ca un instrument pozitiv. Un exemplu de sursa de incredere din care poti obtine informatii care sa te ajute sa iti cresti calitatea vietii este proiectul educational METS (Mananca echilibrat, traieste sanatos), aprobat de Ministerul Sanatatii.

Verifica in prealabil orice sursa de informatii si fii la curent doar cu cele puse la dispozitie de persoanele si organizatiile autorizate. Programele si documentarele educative te pot ajuta sa iti maresti orizonturile sa extragi informatiile care te pot ajuta sa iti imbunatatesti calitatea vietii.

Adopta obiceiuri sanatoase

Pentru a iti imbunatati calitatea vietii, poti adopta obiceiuri sanatoase. Unul dintre cele mai importante aspecte pe care ar trebui sa le iei in considerare este limitarea sau evitarea consumului de alcool si tutun. Acestea iti pot afecta starea mentala si fizica, asa ca este mai sanatos ar fi sa renunti complet la produsele respective. 

Include miscarea in stilul tau de viata

Activitatea fizica regulata este un alt obicei sanatos pe care il poti adopta. Discuta cu un medic pentru a iti recomanda exercitii fizice de o intensitate optima pentru organismul tau, pentru a te asigura ca le practici in siguranta. Activitatea fizica regulata ajuta corpul sa se mentina in forma si ii va oferi energia necesara pentru a duce la bun sfarsit activitatile zilnice.

Asigura-te ca te odihnesti indeajuns de mult

Respectarea orelor de somn contribuie, de asemenea, la mentinerea unui nivel optim al energiei si la prevenirea stresului. Daca petreci suficient timp dormind, poti simti ca esti pregatit pentru a face fata zilelor aglomerate.

Relaxeaza-te cat poti de des

Un alt obicei sanatos este sa incerci sa iti acorzi timp pentru a te relaxa si bucura de viata. Distreaza-te cu prietenii si familia ta, petrece timp in aer liber si invata mereu ceva nou si interesant despre lumea din jurul tau. 

Astfel de lucruri te vor ajuta sa te detasezi de provocarile cotidiene si te vor face sa te simti rasplatit pentru eforturile tale. Atunci cand iti acorzi momente de relaxare, poti invata cum sa apreciezi aspectele frumoase ale vietii tale, inclusiv pe cele marunte.

Imbunatateste-ti stilul alimentar

Alimentatia sanatoasa joaca un rol important in imbunatatirea calitatii vietii. Pentru a-ti mentine corpul sanatos, poți reduce consumul de sare si zahar si poti prefera alimentele cu un continut redus de grasimi saturate. Incearca sa incluzi in dieta ta fructe și legume proaspete si alimente bogate in proteine, cum ar fi pestele, carnea slaba si produsele lactate fara grasimi. Hidrateaza-te cu apa si limiteaza consumul de produse alimentare procesate. 

Discuta cu un medic sau un nutritionist, pentru recomandari punctuale in legatura cu alimentele care sunt cele mai adecvate organismului tau.

Mergi regulat la controale medicale

Cu ajutorul controalelor medicale iti poti alcatui un istoric si este posibil sa descoperi precoce afectiunile ce ar putea aparea. Acest lucru iti va permite sa urmezi tratamente adecvate si de interventii medicale rapide, in cazul in care sunt necesare.

Totodata, poti preveni complicatiile nedorite, pierderea timpului si a resurselor financiare pe care le-ai fi cheltuit pentru tratarea unei boli diagnosticate tarziu. 

In concluzie, imbunatatirea calitatii vietii incepe cu informarea din surse de incredere si adoptarea unor obiceiuri sanatoase, cum ar fi mersul regulat la controale medicale, alimentatia sanatoasa, activitatea fizica regulata, somnul corespunzator, relaxarea. Aceste schimbari pot avea un impact pozitiv asupra starii tale emotionale si mentale si te pot ajuta sa iti cresti calitatea vietii. 

Sursa de informare:

1. https://www.facebook.com/WebMD. “12 Habits of Super-Healthy People.” WebMD, 2019, www.webmd.com/fitness-exercise/ss/twelve-habits-super-healthy-people. Accessed 13 Mar. 2023.

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare