Relatii

#compatibilitate cuplu #fericire cuplu #relatie #familie #studiu

Ce aduce fericire in cuplu. Cercetatorii au un raspuns surprinzator

 

Compatibilitate? Pasiuni comune? Atractie fizica? Oamenii de stiinta incearca sa raspunda de cateva decenii bune la intrebarea: ce anume aduce fericirea in cuplu? Recent, ei au venit cu o concluzie neasteptata.

O cercetare despre relatiile amoroase, realizat pe 11.000 de cupluri, cu ajutorul inteligentei artificiale (AI), a identificat factorii principali care ii fac pe oameni sa fie multumiti de relatia lor. Descoperirile arata ca fericirea in cuplu inseamna mai mult decat persoana cu care alegi sa traiesti. Caracteristicile specifice relatiilor sunt factori predictori mai puternici ai calitatii relatiei, decat caracteristicile individuale, scrie Science Alert.

Cu alte cuvinte, tipul de relatie pe care il construiesti cu un partener ar putea fi mai important pentru fericirea ta, decat caracteristicile individuale ale celor implicati in relatie. Cercetatorii au tinut cont de gradul de satisfactie al persoanei vizavi de propria viata, de nivelul de anxietate sau succesul casatoriei parintilor.

"Un aspect surprinzator al studiului a fost ca imediat ce am avut toate datele la indemana, diferentele individuale au disparut", a spus Samantha Joel, psiholog si cercetator principal in cadrul studiului, de la Universitatea de Vest din Canada.

"Experientele afective negative, depresia sau atasamentul nesigur sunt cu siguranta factori de risc in relatie. Dar daca oamenii totusi reusesc sa stabileasca o relatie caracterizata prin apreciere, satisfactie sexuala si lipsa de conflict si isi percep partenerul ca fiind implicat si receptiv afectiv, factorii de risc individual pot conta mai putin", scriu cercetatorii in lucrarea lor.

Astfel, caracteristicile persoanei pe care o alegem sunt mai putin importante decat ca relatia pe care o construim impreuna.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului