Relatii si familie

#perspective pozitive #intrebari deschise #conectare emotionala #influenta partenerului #comunicare deschisa

3 obiceiuri care imbunatatesc semnificativ comunicarea si conectarea in cuplu

Relatiile solide necesita o comunicare deschisa, respect reciproc si aprecierea zilnica a partenerului. Studiile Institutului Gottman arata ca exista trei obiceiuri simple care pot face ca mariajul sa para mai putin enervant decat ai crede, ajutand cuplurile sa gestioneze conflictele cu mai multa intelegere si sa pastreze o legatura pozitiva pe termen lung.

Lasa-ti partenerul sa te influenteze

Este esential sa permiti influenta partenerului in deciziile comune. Cand apar probleme greu de rezolvat, poti alege sa le tii impotriva partenerului sau sa accepti ceea ce nu poti schimba. Acceptand partenerul, accepti si influenta lui in discutiile despre problemele din cuplu.

Sa facem un mini-quiz pentru a verifica cat de bine accepti influenta partenerului tau. Provoca-te sa te gandesti cum ai raspunde la aceste intrebari sau afirmatii in timpul unui conflict:

• „Sunt interesat de opiniile partenerului meu cu privire la aspecte din relatia noastra?” Adevarat/Fals
  • „Nu incerc sa-mi conving partenerul sa vada lucrurile in modul in care cred eu tot timpul.” Adevarat/Fals „Nu resping opiniile partenerului meu de fiecare data cand ne certam.” Adevarat/Fals
  • „Cred ca partenerul meu are lucruri importante de spus si le valorizez.” Adevarat/Fals
  • „Cred ca avem un cuvant egal in relatia noastra.” Adevarat/Fals

Daca ai raspuns „adevarat” la toate afirmatiile de mai sus, este probabil ca accepti influenta partenerului tau.

Sporeste afectiunea si admiratia

O alta modalitate de a mentine o perspectiva pozitiva asupra partenerului este sa cresti sentimentul de afectiune si admiratie pentru el. O metoda simpla este sa comunici in fiecare zi cel putin un lucru pe care il apreciezi la partener sau la ceea ce a facut. Acest gest nu doar intareste legatura, ci cultiva o imagine mai buna a ce aduce partenerul in viata ta, chiar si in momente obisnuite.

In plus, remarci ce contribuie partenerul la viata ta. Aprecierea consecintelor pozitive poate amplifica legatura emotionala si reduce tensiunile, oferind un teren propice pentru solutionarea conflictelor cu mai multa rabdare.

Raspunde la apelurile pentru conectare emotionala

O a treia metoda de a mentine relatia in cadrul unei Perspective Pozitive este sa raspunzi la „bid-urile” partenerului pentru conectare emotionala. Cand te orientezi catre partener, te conectezi cu prezenta lui si ii arati ca ii valorizezi mesajul. Poti face acest lucru prin contact vizual, zambet si confirmare verbala a sentimentelor lui.

Un mod practic de a proceda astfel este sa aprofundezi conversatiile, adresand intrebari deschise partnerului tau. Intreaba-l, de exemplu, „La ce te gandesti cu adevarat in acest moment?” si acorda-i spatiul necesar pentru a se exprima, apoi asculta activ si valideaza ceea ce iti spune.

Aplicarea acestor trei obiceiuri poate transforma modul in care cuplul gestioneaza conflictele, crescand disponibilitatea de a coopera, sporind afectiunea, admiratia si conectarea emotionala. Intr-un parteneriat satisfacator, influenta reciproca, cu o atentie reala la nevoile celuilalt si la raspunsul autentic la cererile de conectare, devin fundamentul unei relatii rezistente in fata provocarilor zilnice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

•  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare