Litera Z

#prospect #medicament

Zyrtec, picaturi orale, solutie

Prospect Zyrtec, picaturi orale, solutie

Ce este Zyrtec si pentru ce se utilizeaza

Zyrtec este un medicament antialergic. La adulti, adolescenti si copii cu varsta de 2 ani si peste, Zyrtec este indicat pentru ameliorarea simptomelor de la nivelul nasului si ochilor din rinita alergica sezoniera si perena. pentru ameliorarea urticariei.

Mod de administrare

Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Adulti si adolescenti cu varsta peste 12 ani:
10 mg o data pe zi sub forma a 20 picaturi

Copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 ani:
5 mg de doua ori pe zi sub forma a 10 picaturi de doua ori pe zi.

Copii cu varsta cuprinsa intre 2 si 6 ani:
2,5 mg de doua ori pe zi sub forma a 5 picaturi de doua ori pe zi

Pacienti cu insuficienta renala moderata pana la severa
Se recomanda administrarea a 5 mg sub forma a 10 picaturi o data pe zi.

Daca vi se pare ca efectul Zyrtec este prea slab sau prea puternic, va rugam sa va adresati medicului.

Durata tratamentului:
Durata tratamentului depinde de tipul, durata si evolutia simptomelor dumneavoastra si este stabilita de catre medicul dumneavoastra.

Daca luati mai mult Zyrtec decat trebuie
Daca credeti ca ati luat o supradoza de Zyrtec, va rugam sa il informati pe medicul dumneavoastra. Acesta va decide, daca este cazul, ce masuri trebuie luate.

Dupa un supradozaj, reactiile adverse descrise mai jos pot apare cu intensitate crescuta. Au fost raportate reactii adverse cum sunt confuzie, diaree, ameteli, oboseala, dureri de cap, stare de rau, marire a pupilelor, mancarime, agitatie, sedare, somnolenta, stupor, batai rapide, anormale ale inimii, tremuraturi si retentie urinara.

Daca uitati sa luati Zyrtec
Nu luati o doza dubla pentru a compensa o doza uitata.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Nu luati Zyrtec

 • daca aveti o boala de rinichi severa (insuficienta renala severa cu clearance al creatininei sub 10 ml/min);
 • daca sunteti alergic la diclorhidrat de cetirizina, la oricare dintre celelalte ingrediente (enumerate la pct. 6), la hidroxizina sau la derivati de piperazina (ingrediente active inrudite ale altor medicamente).

Daca sunteti un pacient cu insuficienta renala, va rugam sa cereti sfatul medicului; daca este necesar, veti lua o doza mai mica. Noua doza va fi stabilita de catre medic.

Daca sunteti epileptic sau prezentati risc de aparitie a convulsiilor, trebuie sa cereti sfatul medicului.

Nu au fost observate interactiuni semnificative clinic intre alcoolul etilic (la o alcoolemie de 0,5 g/l, corespunzatoare la un pahar cu vin) si cetirizina administrata in doze recomandate. Cu toate acestea, nu exista date disponibile privind sigurata in cazul consumului concomitent de cetirizina in doze crescute si de alcool etilic. Prin urmare, ca in cazul tuturor antihistaminicelor, se recomanda evitarea administrarii Zyrtec simultan cu consumul de alcool etilic.

Daca sunteti programat pentru efectuarea de teste alergologice intrebati medicul dumneavoastra daca inainte de testare trebuie sa opriti administrarea de Zyrtec pentru mai multe zile. Acest medicament poate influenta rezultatul testului alergologic.

Interactiuni medicamentoase
Spuneti medicului sau farmacistului daca luati sau ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.

Zyrtec impreuna cu alimente si bauturi
Alimentele nu influenteaza absorbtia Zyrtec.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Zyrtec trebuie evitat la femeile gravide. Utilizarea accidentala a medicamentului de catre o femeie gravida nu ar trebui sa produca efecte nocive asupra fatului. Cu toate acestea medicamentul trebuie administrat doar daca este necesar si conform recomandarii medicului.

Cetirizina trece in laptele matern. Asadar nu trebuie sa luati Zyrtec in timpul alaptarii decat daca v-ati adresat medicului.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Studiile clinice nu au evidentiat dovezi de afectare a atentiei, vigilentei si a capacitatii de a conduce vehicule dupa administrarea Zyrtec in doza recomandata.

Trebuie sa va monitorizati cu atentie raspunsul la medicament dupa ce ati luat Zyrtec daca intentionati sa conduceti vehicule, sa va angajati in activitati potential periculoase sau sa folositi utilaje. Nu trebuie sa depasiti doza recomandata.

Zyrtec picaturi orale solutie contine para-hidroxibenzoat de metil (E 218) si para-hidroxibenzoat de propil (E 216) care pot provoca reactii alergice (chiar intarziate).

Reactii adverse posibile

Urmatoarele reactii adverse sunt rare sau foarte rare, insa in cazul in care le observati, trebuie sa intrerupeti administrarea medicamentului si sa va adresati imediat medicului dumneavoastra:
Reactii alergice, inclusiv reactii severe si angioedem (reactie alergica grava care determina umflarea fetei sau gatului). Aceste reactii pot sa apara imediat dupa administrarea medicamentului pentru prima data sau mai tarziu.

Reactii adverse frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 pacienti)

 • Somnolenta (toropeala)
 • Ameteli, dureri de cap
 • Faringita, rinita (la copii)
 • Diaree, greata, gura uscata
 • Oboseala

Reactii adverse mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 pacienti)

 • Agitatie
 • Parestezie (senzatii anormale la nivelul pielii)
 • Durere abdominala
 • Prurit (mancarime a pielii), eruptie trecatoare pe piele
 • Astenie (oboseala extrema), stare de rau

Reactii adverse rare (pot afecta pana la 1 din 1000 pacienti)

 • Reactii alergice, unele severe (foarte rare)
 • Depresie, halucinatii, agresivitate, confuzie, insomnie
 • Convulsii
 • Tahicardie (batai rapide ale inimii)
 • Anomalii ale functiei ficatului
 • Urticarie (eruptie)
 • Edem (umflare)
 • Crestere in greutate

Reactii adverse foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 pacienti)

 • Trombocitopenie (numar scazut de trombocite)
 • Ticuri (spasm necontrolat)
 • Sincopa, diskinezie (miscari involuntare), distonie (contractii musculare anormale, prelungite), tremor, disgeuzie (modificari ale gustului)
 • Vedere incetosata, tulburare de acomodare (dificultate de focalizare), miscari oculogire (miscari circulare necontrolate ale ochilor)
 • Angioedem (reactie alergica grava care cauzeaza umflare a fetei sau gatului), eruptie medicamentoasa fixa
 • Eliminare anormala de urina (pierdere de urina, durere si/sau dificultate la eliminarea urinei)

Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile): amnezie, tulburari de memorie.

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect.

Cum se pastreaza Zyrtec

Nu utilizati dupa 3 luni de la prima deschidere a flaconului. Nu administrati dupa data de expirare inscrisa pe cutie si carton. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A nu se lasa la indemana copiilor.

Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.

Informatii suplimentare

Ce contine Zyrtec
Substanta activa este diclorhidratul de cetirizina. Un ml (egal cu 20 picaturi) contine diclorhidrat de cetirizina 10 mg. O picatura contine diclorhidrat de cetirizina 0,5 mg.

Celelalte componente sunt: glicerol, propilenglicol, zaharina sodica, para-hidroxibenzoat de metil (E 218), para-hidroxibenzoat de propil (E 216), acetat de sodiu, acid acetic glacial, apa purificata.

Cum arata Zyrtec
Zyrtec se prezintǎ sub forma unui lichid limpede si incolor.
Ambalaj cu un flacon a 10, 15 sau 20 ml de solutie.

Fabricanti
Aesica Pharmaceuticals S.r.l.
Via Praglia 15, I-10044 Pianezza, Torino, Italia
NextPharma SAS
17 Route de Meulan, 78520 Limay, Franta

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

 •  
 •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea