Zocor, comprimate filmate

Prospect Zocor, comprimate filmate

Compozitie

Substanta activa: simvastatina. Fiecare comprimat contine 10 mg sau 20 mg simvastatin.

Actiune terapeutica

Zocor (simvastatin, MSD) este un agent hipocolesterolemiant derivat sintetic din fermentarea produselor de Aspergillus terreus. Dupa administrarea orala, zocor, care este o lactona inactiva, este hidrolizat intr-un -hidroxiacid. Acesta este un metabolit principal, fiind un inhibitor al 3-hidroxi-3-metilglutaril-coenzima A (hmg-CoA) reductazei, enzima ce catalizeaza o etapa precoce a biosintezei de colesterol. Prin urmare, in studiile clinice, zocor a redus concentratiile plasmatice ale colesterolului total, ale lipoproteinelor cu densitate joasa (colesterolul-LDL) si ale lipoproteinelor cu densitate foarte joasa (colesterolul-VLDL). In plus, Zocor creste moderat concentratia plasmatica a lipoproteinelor cu densitate inalta (colesterolul-HDL) si o reduce pe cea a trigliceridelor.
Forma activa a simvastatinului este un inhibitor specific al HMG-CoA reductazei, enzima ce catalizeaza conversia HMG-CoA la mevalonat. Deoarece conversia HMG-CoA la mevalonat este o etapa precoce in biosinteza colesterolului nu este de asteptat ca tratamentul cu Zocor sa duca la acumularea de steroli cu potential toxic. In plus, HMG-CoA este metabolizat imediat inapoi la acetil CoA, care participa in multe procese de biosinteza din organism.
In studiile pe animale, dupa administrarea orala, simvastatinul a prezentat o mare selectivitate pentru ficat, unde a atins concentratii mult mai mari decat in celelalte tesuturi. Simvastatinul este retinut masiv la prima trecere prin ficat, locul principal de actiune, fiind excretat ulterior in bila.
Dupa administrarea orala de simvastatin, cantitatea regasita sub forma activa in circulatia sistemica este mai mica de 5% din doza administrata. Din aceasta, 95% este legata de proteinele plasmatice.
Zocor a fost studiat in tratamentul hipercolesterolemiei primare atunci cand dieta a fost insuficienta. Zocor a fost foarte eficient in reducerea colesterolului total si a colesterolului-ldl in formele heterozigote familiale si nefamiliale de hipercolesterolemie si in hiperlipidemiile mixte in care nivelul crescut al colesterolului reprezenta tulburarea principala. In primele doua saptamani s-a obtinut un raspuns important, iar raspunsul terapeutic maxim a aparut in 4-6 saptamani. Raspunsul s-a mentinut pe toata durata tratamentului. Cand tratamentul cu zocor a fost intrerupt, colesterolul total a revenit la nivelurile de dinaintea inceperii terapiei.
In Scandinavian Simvastatin Survival Study (4S), efectul tratamentului cu Zocor asupra mortalitatii globale a fost stabilit pe o perioada medie de 5,4 ani la 4.444 de pacienti cu cardiopatie ischemica si cu niveluri ale colesterolului total cuprinse intre 212-309 mg/dl (5,5-8,0 mmol/l). In acest studiu multicentric, neselectiv, dublu orb, cu control placebo, Zocor a redus riscul mortalitatii globale cu 30%, al mortalitatii de cauza coronariana cu 42% si al infarctelor miocardice nonfatale, care au fost verificate medical, cu 37%. Mai mult, zocor a redus riscul determinat de procedurile de revascularizare miocardica (bypass coronarian si angioplastie coronariana transluminala percutanata) cu 37%. In studii clinice multicentrice, cu control placebo efectuate la 404 de pacienti supusi angiografiei coronariene cantitative, s-a aratat ca zocor incetineste progresia aterosclerozei coronariene si reduce dezvoltarea unor noi leziuni si a unor ocluzii totale, in timp ce la pacientii care au primit tratamentul standard, leziunile coronariene aterosclerotice s-au agravat constant de-a lungul celor 4 ani.

Indicatii

Hipercolesterolemia: scaderea nivelurilor crescute ale colesterolului total si ale colesterolului-ldl la pacientii cu hipercolesterolemie primara, cand raspunsul la dieta sau alte masuri nefarmacologice a fost insuficient. zocor creste colesterolul-HDL si micsoreaza raportul dintre colesterolul-LDL si colesterolul-HDL, precum si pe cel dintre colesterolul total si colesterolul-HDL. Scaderea nivelurilor crescute de colesterol la pacientii cu hipercolesterolemie combinata cu hipertrigliceridemie, cand hipercolesterolemia reprezinta tulburarea de baza.
Cardiopatia ischemica: la pacientii cu cardiopatie ischemica, Zocor este indicat pentru: reducerea riscului mortalitatii; reducerea riscului de deces de cauza coronariana si infarcte miocardice nonfatale; reducerea necesitatii procedurilor de revascularizare miocardica (bypass coronarian si angioplastie coronariana transluminala percutanata); si incetinirea dezvoltarii aterosclerozei coronariene, inclusiv reducerea dezvoltarii de noi leziuni si noi ocluzii totale.

Doze si mod de administrare

Din punct de vedere alimentar pacientul trebuie transferat pe o dieta hipocolesterolemianta standard inainte de a primi Zocor si trebuie sa continue aceasta dieta si in timpul tratamentului cu Zocor.
Hipercolesterolemia: doza uzuala initiala este de 10 mg/zi administrata seara, intr-o doza unica. Pacientii cu hipercolesterolemie usoara sau moderata pot fi tratati cu o doza initiala de 5 mg Zocor. Ajustarea dozei, daca este necesara, poate fi facuta la intervale de cel putin 4 saptamani, pana la un maxim de 40 mg zilnic intr-o singura administrare, seara.
Doza de Zocor trebuie redusa daca nivelul colesterolului-LDL scade sub 75 de mg/dl (1,94 mmol/l) sau daca nivelul colesterolului total scade sub 140 mg/dl (3,6 mmol/l). Cardiopatia ischemica: pacientii cu cardiopatie ischemica pot fi tratati cu o doza de atac de 20 mg/zi, administrata in priza unica, seara. Daca este necesar, ajustarea dozelor trebuie facuta dupa cum se specifica in continuare.
Terapia concomitenta: Zocor este eficace ca monoterapie sau in asociere cu sechestranti de acizi biliari. La pacientii la care se administreaza medicamente imunosupresoare concomitent cu simvastatin, doza maxima recomandata este de 10 mg/zi .
Posologia in insuficienta renala: la pacientii cu insuficienta renala moderata nu ar fi necesara modificarea dozei deoarece Zocor nu sufera o excretie renala semnificativa. La pacientii cu insuficienta renala severa (clearance-ul creatininei sub 30 ml/min) trebuie reconsiderate dozele peste 10 mg/zi si, daca totusi se considera ca ele sunt necesare, trebuie administrate cu prudenta.

Contraindicatii

Nu luati Zocor:

- daca sunteti alergic la simvastatina sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
- daca aveti in prezent probleme hepatice
- daca sunteti gravida sau alaptati
- daca luati medicamente cu una sau mai multe dintre urmatoarele substante active:
- itraconazol, ketoconazol, posaconazol sau voriconazol (utilizate pentru a trata infectii fungice)
- eritromicina, claritromicina sau telitromicina (utilizate pentru a trata infectii)
-- inhibitori de proteaza HIV cum sunt indinavir, nelfinavir, ritonavir şi saquinavir (inhibitorii de proteaza HIV sunt utilizati pentru infectiile HIV)
- boceprevir sau telaprevir (utilizate pentru a trata infectia cu virus hepatitic C)
- nefazodona (utilizata pentru a trata depresia)
- gemfibrozil (utilizat pentru scaderea colesterolului)
- ciclosporina (utilizat la pacientii cu transplant de organ)
- danazol (un hormon de sinteza utilizat pentru a trata endometrioza, o afectiune in care mucoasa uterului creşte in afara uterului)
- daca luati sau, in ultimele 7 zile, ati luat sau vi s-a administrat un medicament numit acid fusidic (utilizat pentru a trata infectii bacteriene).

Intrebati medicul dumneavoastra daca nu sunteti sigur daca medicamentul dumneavoastra este enumerat mai sus.

Masuri de precautie

Efecte hepatice: in studiile clinice, la cativa pacienti care au primit simvastatin au aparut cresteri importante si persistente ale transaminazelor serice (de peste 3 ori limita superioara a normalului). Cand tratamentul a fost intrerupt, nivelurile transaminazelor au revenit progresiv la cele dinaintea inceperii lui. Aceste cresteri nu au fost insotite de icter sau de alte semne si simptome clinice. Nu au existat dovezi de hipersensibilitate. Unii dintre acesti pacienti aveau teste functionale hepatice afectate inainte de instituirea terapiei cu simvastatin si/sau consumau cantitati mari de alcool. Se recomanda determinarea testelor hepatice inainte de initierea terapiei cu simvastatin si efectuarea lor periodic pe toata durata tratamentului la toti pacientii. O atentie deosebita trebuie acordata pacientilor care prezinta niveluri crescute ale transaminazelor serice, fiind necesare determinari repetate ale acestora. Daca nivelul transaminazelor creste progresiv, in special daca depasesc de 3 ori limita superioara a normalului, tratamentul cu simvastatin trebuie intrerupt. Medicamentul trebuie folosit cu precautie la pacientii care consuma alcool in cantitati mari si/sau au prezentat afectiuni hepatice in antecedente. Bolile hepatice active sau cresterile inexplicabile ale nivelurilor transaminazelor reprezinta contraindicatii la folosirea simvastatinului. Ca si in cazul altor medicamente hipolipemiante, in timpul tratamentului cu Zocor s-au raportat cresteri moderate (mai putin de 3 ori peste limita superioara a normalului) ale transaminazelor serice. Aceste modificari, care au aparut la scurt timp dupa inceperea tratamentului cu simvastatin, au fost in general tranzitorii si nu au fost insotite de nici un simptom, nefiind necesara intreruperea tratamentului.
Efecte musculare: la pacientii tratati cu Zocor s-au observat frecvent cresteri tranzitorii ale creatin-kinazei (CK) dar de obicei ele au fost lipsite de semnificatie clinica. Tratamentul cu inhibitori de HMG-CoA reductaza a fost rareori asociat cu miopatia (sub 0,1%). Miopatia trebuie insa avuta in vedere la orice pacient cu mialgii difuze, sensibilitate sau slabiciune musculara si/sau cresteri importante ale CK (de peste 10 ori limita superioara a normalului). Pacientii trebuie sfatuiti sa anunte imediat aparitia sensibilitatii sau a slabiciunii musculare ca si a durerilor musculare inexplicabile. terapia cu zocor trebuie intrerupta in cazul in care apar cresteri importante ale CK sau in cazul in care miopatia este diagnosticata sau suspectata. Riscul aparitiei miopatiei in cazul tratamentului cu inhibitori ai hmg-CoA reductazei este crescut in cazul administrarii concomitente a medicatiei imunosupresive, inclusiv ciclosporina, si a derivatilor acidului fibric sau a dozelor hipolipemiante de niacin (acid nicotinic). Au fost raportate cazuri rare de rabdomioliza cu insuficienta renala acuta consecutiva. De aceea, trebuie luate in considerare beneficiile si riscul administrarii simvastatinului concomitent cu medicamente imunosupresive, fibrati sau doze hipo-lipemiante de niacin (acid nicotinic). Slabiciunea musculara insotita de cresterea marcata a CK, a fost observata la un pacient cu transplant renal, care a primit tratament cu ciclosporina si simvastatin dupa o terapie cu itraconazol, un agent antifungic sistemic. Rabdomioliza cu insuficienta renala a fost raportata la un pacient cu transplant renal tratat cu ciclosporina si un inhibitor al hmg-CoA reductazei, la scurt timp dupa administrarea sistemica a unei doze crescute de itraconazol. inhibitorii de hmg-CoA reductaza si agentii antifungici derivati de azol, inhiba sinteza colesterolului in locuri diferite ale caii de sinteza. La pacientii care primesc ciclosporina, daca este necesara o terapie sistemica antifungica cu un derivat de azol, simvastatinul trebuie intrerupt temporar; daca pacientii care nu primesc ciclosporina necesita o terapie sistemica antifungica cu derivati de azol, se recomanda monitorizarea atenta a acestora. tratamentul cu inhibitori de hmg-CoA reductaza trebuie intrerupt temporar sau definitiv la orice pacient cu o stare acuta severa, sugerand o miopatie, sau la cei cu factori de risc care predispun la dezvoltarea insuficientei renale secundare rabdomiolizei.
Evaluari oftalmologice: cresterea prevalentei opacifierii cristalinului ca rezultat al imbatranirii, in absenta oricarui tratament medicamentos, reprezinta un fapt normal. Datele acumulate din experienta clinica intr-o lunga perioada de timp nu evidentiaza vreun efect secundar al simvastatinului asupra cristalinului.
Uz pediatric: nu a fost stabilita siguranta si eficacitatea administrarii la copii. Zocor nu este recomandat pentru uz pediatric.
Varstnici: intr-un studiu controlat la pacienti peste 65 de ani, eficacitatea administrarii Zocor, stabilita prin scaderea nivelurilor colesterolului total si ale colesterolului-ldl, s-a dovedit similara cu cea observata la populatia generala si nu s-a observat nici o crestere semnificativa a frecventei reactiilor adverse clinice sau de laborator. hipercolesterolemie familiala homozigota: la pacientii cu hipercolesterolemie familiala homozigota, care nu au receptori ldl functionali, se pare ca terapia cu zocor nu da rezultate.
Hipertrigliceridemie: zocor prezinta doar un efect moderat de scadere a trigliceridelor si nu este indicat cand hipertrigliceridemia reprezinta tulburarea principala (adica in hiperlipidemia tip I, IV, V).
Sarcina si alaptare: administrarea in sarcina de Zocor este contraindicat in timpul sarcinii. ateroscleroza este un proces cronic, iar intreruperea terapiei hipolipemiante in timpul sarcinii ar avea un impact redus asupra rezultatului terapiei de lunga durata al hipercolesterolemiei primare. Mai mult, colesterolul si alti produsi ai caii de biosinteza a colesterolului sunt componenti esentiali pentru dezvoltarea fatului, inclusiv pentru sinteza de steroizi si de membrane celulare. zocor poate dauna fatului cand este administrat unei femei gravide datorita capacitatii inhibitorilor de hmg-CoA reductaza, din care face parte si zocor, de a reduce sinteza de colesterol si posibil si pe cea a altor produsi ai caii de sinteza a colesterolului. S-au raportat cateva anomalii congenitale la copii ai caror mame au fost tratate in timpul sarcinii cu inhibitori ai hmg-CoA reductazei .zocor poate fi administrat la femei de varsta fertila numai cand posibilitatea de conceptie este foarte redusa. Daca pacienta ramane insarcinata in timpul tratamentului cu zocor, acesta va fi intrerupt si pacienta va fi avertizata asupra riscului potential pentru fat.
Mame care alapteaza: nu se stie daca Zocor sau metabolitii sai se excreta in laptele uman. Deoarece multe medicamente se excreta in laptele uman si datorita potentialului ridicat de aparitie a unor reactii adverse grave, femeile tratate cu zocor nu trebuie sa-si alapteze copiii .

Reactii adverse

Zocor este in general bine tolerat; majoritatea reactiilor adverse au fost usoare si tranzitorii. Dintre pacientii care au participat la studiile clinice, un procent mai mic de 2% au fost nevoiti sa intrerupa tratamentul datorita reactiilor adverse ce pot fi atribuite zocor. In studii clinice, reactiile adverse aparute cu o frecventa de 1% sau mai mult, considerate de cercetatori ca fiind posibil, probabil sau cu certitudine datorate medicamentului, au fost: durerile abdominale, constipatia si flatulenta. Alte reactii adverse, manifestate la 0,5-0,9% din pacienti, au fost astenia si cefaleea. Miopatia a fost rar raportata. In Scandinavian Simvastatin Survival Study (4S) in care au fost implicati 4444 de pacienti tratati cu 20-40 mg/zi Zocor (n=2221) sau placebo (n=2223), siguranta si tolerabilitatea au fost asemanatoare la cele doua grupe de tratament pe o perioada medie de studiu de 5,4 ani.
Urmatoarele reactii adverse suplimentare au fost inregistrate de cand medicamentul a fost lansat pe piata si in studiile clinice necontrolate: greata, diaree, rash, dispepsie, prurit, alopecie, vertij, crampe musculare, mialgii, pancreatita, parestezii, neuropatie periferica, voma si anemie. Rareori a aparut rabdomioliza si hepatita/icter. Rar s-a comunicat un sindrom aparent de hipersensibilitate care a inclus unele dintre urmatoarele tulburari: angioedem, sindrom lupic, polimialgii reumatice, vasculite, trombocitopenie, eozinofilie, VSH crescut, artrite, artralgii, urticarie, fotosensibilitate, febra, hiperemie, dispnee si stare generala alterata.
Rezultatele testelor de laborator: rar s-au raportat cresteri importante si persistente ale transaminazelor serice. Modificarile testelor functionale hepatice au fost usoare si tranzitorii. S-au raportat cresteri ale nivelului creatin-kinazei (CK) datorate fractiunii provenita din musculatura scheletica (vezi Precautii).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea