Litera X

#prospect #medicament

Xenical 120 mg, capsule

Prospect Xenical 120 mg, capsule

Indicatii
Xenical este indicat in tratamentul obezitatii impreuna cu un regim moderat hipocaloric.

Doze si mod de administrare
Pentru utilizarea acestui medicament respectati indicatiile medicului dumneavoastra, altfel nu veti obtine beneficiul maxim din utilizarea Xenical. Doza de Xenical recomandata este de o capsula de 120 mg la fiecare dintre cele trei mese principale ale zilei. Doza poate fi luata imediat inainte, in timpul sau pana la o ora dupa masa. Xenical trebuie administrat cu un regim echilibrat, controlat din punct de vedere al caloriilor, bogat in fructe si legume si care sa contina o medie de 30% din calorii sub forma de grasimi. Aportul dumneavoastra zilnic de grasimi, glucide (carbohidrati) si proteine trebuie repartizat intre cele trei mese. Aceasta inseamna ca in mod obisnuit veti lua o capsula la micul dejun, o capsula la pranz si una la masa de seara. Pentru a obtine un avantaj maxim, evitati consumul intre mese al alimentelor ce contin grasimi, cum ar fi biscuiti, ciocolata sau gustari savuroase. Xenical actioneaza doar in prezenta grasimilor. De aceea daca sariti peste o masa sau aveti o masa ce nu contine grasimi, nu este necesar sa luati Xenical. Anuntati-va medicul daca indiferent de motiv nu ati luat medicamentul conform prescriptiei. Altfel medicul s-ar putea gandi ca medicamentul nu este eficient sau nu este bine tolerat si ar putea sa va schimbe tratamentul fara a fi nevoie. Medicul va va intrerupe tratamentul cu Xenical dupa 12 saptamani daca nu ati pierdut cel putin 5% din greutatea corporala masurata la inceputul tratamentului cu Xenical. Medicamentul va fi inghitit cu apa.

Actiune terapeutica
Xenical este un medicament contra obezitatii. Acesta nu reduce apetitul. Este un inhibitor potent, specific si cu durata lunga de actiune a lipazelor gastrointestinale. Enzimele inactivate nu pot hidroliza grasimile alimentare

, fiind astfel posibil ca aproximativ 30% din grasimile consumate la o masa sa treaca prin intestin nedigerate. De aceea corpul dumneavoastra nu va putea folosi aceste grasimi drept sursa de energie si nu le va putea transforma in tesut adipos. In felul acesta medicamentul va va ajuta sa va reduceti greutatea.

Compozitie
O capsula de Xenical contine 120 mg orlistat ca substanta activa.
Capsula mai contine si excipienti: celuloza micro-cristalina, amidon glicolat de sodiu, povidona, laurilsulfat de sodiu si talc. Invelisul capsulei este alcatuit din gelatina, indigo carmin (E132), dioxid de titan (E171) si cerneala speciala comestibila.

Contraindicatii
Nu trebuie sa folositi Xenical daca suferiti de: sindrom de malabsorbtie cronica (insuficienta absorbtie a substantelor nutritive din tractul digestiv), colestaza (tulburari hepatice), alergie cunoscuta la orlistat sau oricare dintre componentii prezenti in capsule. Nu trebuie sa alaptati in timp ce luati Xenical. Xenical nu este recomandat in timpul sarcinii. Xenical nu este destinat folosirii la copii.

Masuri de precautie
Informati medicul inainte de a incepe tratamentul cu Xenical daca: suferiti de sindrom de malabsorbtie cronica, sunteti alergic la alte medicamente sau alimente, folositi alte medicamente chiar si cele pentru care nu este necesara prescriptia medicala. Scaderea greutatii poate necesita modificarea dozelor medicamentelor folosite pentru alte afectiuni (ca de exemplu pentru colesterol marit sau diabet). Discutati cu medicul dumneavoastra despre acestea, precum si despre alte medicamente pe care este posibil sa le luati. scaderea in greutate poate face necesara modificarea dozelor unor medicamente. Pentru a obtine maximum de beneficiu cu Xenical trebuie sa urmati dieta recomandata de medicul dumneavoastra. Ca in orice alt program de control al greutatii, supraconsumul de grasimi si calorii poate anula orice efect de scadere in greutate. Acest medicament poate provoca modificari inofensive in modul de functionare al intestinului, cum ar fi scaune grasoase sau uleioase datorita grasimilor nedigerate din fecale. Posibilitatea aparitiei acestora poate creste daca Xenical este folosit in cadrul unei diete bogate in grasimi

. In plus aportul zilnic de grasimi ar trebui repartizat intre cele trei mese principale deoarece daca Xenical este administrat la o masa foarte bogata in grasimi posibilitatea manifestarii efectelor gastrointestinale nedorite poate creste.
Sarcina si alaptare: nu trebuie sa folositi Xenical daca sunteti gravida sau intentionati sa ramaneti gravida. Nu trebuie sa va alaptati copilul in timpul tratamentului cu Xenical pentru ca nu se stie daca Xenical trece in laptele matern uman.
Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si a folosi masini: nu se cunosc efecte ale Xenical asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Alaturi de efectele terapeutice, un medicament poate produce efecte nedorite. Anuntati medicul sau farmacistul cat mai repede daca nu va simtiti bine in timp ce folositi Xenical. Majoritatea efectelor adverse legate de folosirea Xenical se datoreaza actiunii locale asupra tubului digestiv. Acestea, de obicei sunt: necesitatea marita sau urgenta de scaun, flatulenta (gaze) cu eliminare de balonare, eliminari uleioase sau scaune grase sau uleioase. Aceste simptome sunt in general usoare, apar la inceputul tratamentului, dispar dupa un timp si se produc in special dupa mese cu un continut crescut de grasimi. De obicei dispar daca se continua tratamentul si se urmeaza regimul recomandat. Daca simptomele va ingrijoreaza sau observati alte simptome care nu au fost descrise in acest prospect, trebuie sa informati medicul sau farmacistul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului