Litera V

#prospect #medicament

Vitamina b1, comprimate

Prospect Vitamina b1, comprimate

Indicatii
Beriberi, encefalopatie Wernicke; stari de hipovitaminoza in febra prelungita, boli epuizante, hipertiroidism; ca tratament adjuvant in diabetul zaharat, nevrite si polinevrite, nevralgii, zona zoster, migrene, hepatite, algii reumatismale, varsaturi de sarcina, alcoolism.

Doze si mod de administrare
Oral, 1-4 comprimate pe zi curativ; 1/2-1 comprimat/zi pentru profilaxie.
Adulti: s.c.,i.m., i.v.: 20-40 mg/zi sau la 2 zile, pana la 100-300 mg/zi sau la 2 zile in carentele grave.
Copii: s.c., i.m.: 5-20 mg/zi. Nu se administreaza i.v.

Compozitie
Comprimate continand clorhidrat de tiamina 10 mg.
Clorhidrat de tiamina 0,010 g 0,025 g 0,100 g
Apa distilata pana la 1 ml 1 ml 2 ml.

Actiune terapeutica
Intervine in metabolismul hidrocarbonatelor, tiamin pirofosfatul fiind grupul prostetic al carboxilazei, enzima care intervine in degradarea acidului piruvic. Lipsa tiaminei este urmata de cresterea acidului piruvic in sange si in urina, cu aparitia de polinevrite. Stimuleaza transformarea glucidelor in lipide si a acidului piruvic si alfa-cetoglutamic in aminoacizi. Favorizeaza depunerea glicogenului in ficat, creste toleranta la glucide. Este necesara pentru functia normala a sistemului nervos si a aparatului cardiovascular. Intervine in sinteza acetilcolinei, favorizand transmiterea influxului nervos. Participa la formarea hormonului tireotrop si la inactivarea estrogenilor in ficat.

Contraindicatii
Intoleranta sau alergie la tiamina (mai ales forma injectabila); incompatibilitate cu vitamina B2 (riboflavina) si cu benzpenicilina.

Masuri de precautie
Datorita posibilitatii aparitiei socului anafilactic in cazul administrarii intravenoase a tiaminei, aceasta se va face in conditiile in care mijloacele de reanimare sunt disponibile.

Sarcina si alaptarea
Nu s-au efectuat studii de teratogeneza la animale de laborator. Nu au fost semnalate efecte malformative sau fetotoxice la om. Deoarece experienta clinica la gravide este limitata si nu pot fi excluse toate riscurile, nu se recomanda administrarea produsului in timpul sarcinii. Tiamina se excreta in laptele matern. Deoarece nu se cunosc efectele asupra sugarului, se recomanda evitarea administrarii produsului in perioada de alaptare.

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Nu exista date care sa demonstreze ca tiamina influenteaza negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Poate produce fenomene alergice, greturi, varsaturi, iritabilitate.

Supradozaj
Fenomene de supradozare nu apar datorita faptului ca tiamina nu se depoziteaza in cantitati mari in organism, iar excesul este eliminat. Pastrare A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25`C, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj
Cutie cu 5 fiole din sticla incolora, cu inel de rupere sau cu punct de rupere sau cu inel de rupere si doua inele (albastru si verde), pe gatul fiolei, a cate 2 ml solutie injectabila Cutie cu 10 fiole din sticla incolora, cu inel de rupere sau cu punct de rupere sau cu inel de rupere si doua inele (albastru si verde), pe gatul fiolei, a cate 2 ml solutie injectabila

Producator S.C. ZENTIVA S.A.
Detinatorul Autorizatiei de punere de piata S.C. ZENTIVA S.A. B-dul Theodor Pallady nr. 50 Sector 3, 032266 Bucuresti, Romania

Data ultimei verificari a prospectului: Ianuarie 2012

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului