Litera V

#prospect #medicament

Vitamina a palmitat

Prospect Vitamina a palmitat

Compozitie
Fiole a 2 ml dispersie apoasa injectabila continand retinol palmitat 40 000 u.i (cutie cu 5 buc.); dispersie apoasa pentru uz intern continand retinol plamitat 20 000 u.i/ml sau 40 picaturi (flac. cu 5 ml); capsule gelatinoase continand retinol palmitat 50 000 u.i. (flac. cu 25 buc.).

Actiune terapeutica
Vitamina liposolubila, contribuie la mentinerea structurii si functiei normale a epiteliilor, intra in constitutia pigmentilor fotosensibili din retina; corecteaza hiperplazia si hiperkeratoza epiteliilor, hemeralopia, xeroftalmia, care apar in carenta specifica, intervine in sinteza progesteronului.

Indicatii
Carente specifice, stari de hipo- sau avitaminoza in steatoree, obstructie biliara, la copilul mic, in sarcina, in perioada de alaptare; unele boli de piele: diskeratoza, boala Darier, psoriazis etc. (tratament local si general); afectiuni cronice cu modificari structurale si functionale ale unor epitelii: ozena, bronsita cronica, stomatite, glosite, gastrita atrofica, rectocolite, litiaza renala; prurit vulvar si anal; hemeralopie, xeroftalmie; sindrom premenstrual prin insuficienta luteinica (ca medicatie adjuvanta).

Doze si mod de administrare
Oral, la fel ca pentru vitamina a; in cazul injectiilor se recomanda doze de 40 000-160 000 u. o data pe saptamana ca tratament curativ, o data pe luna pentru intretinere si la fiecare 2-6 luni pentru profilaxie.

Contraindicatii
Hipervitaminoza A; se evita sau prudenta multa in timpul sarcinii (a nu se depasi 10 000 u.i./zi) si in insuficienta renala.
Formele de uz oral nu sunt eficace (nu se absorb) la bolnavi cu obstructie biliara si cu insuficienta a pancreasului exocrin - se recomanda vitamina A palmitat.
Absorbtia digestiva a vitaminei A poate fi micsorata cand se administreaza concomitent neomicina, colestiramina sau oleu de parafina; contraceptivele hormonale orale pot creste concentratia plasmatica a vitaminei A.

Masuri de precautie
Semne ale deficientei Vitaminei A in organism:
- Lipsa de adaptare a ochiului la vederea in lumina crepusculara.
- Pierderea luciului corneii care poate ajunge rugoasa si uscata si ingustarea campului vizual pentru albastru si galben.
- Procese de ulcerare a globului ocular.
- Ingrosarea pielii si scaderea secretiei sudorale.
- Aparitia de cosuri pe fata.
- Incaruntirea precoce a parului.
- Diminuarea gustului, diaree, reducerea poftei de mancare, pierderea luciului mucoasei bucale.
Desigur nu este necesar ca toate aceste simptome sa apara ci numai o parte dintre ele.
In deficiena cronica de vitamina A pot apare si afectiuni ale aparatului urogenital cum ar fi: usturimi la urinat, mictiuni mai frecvente, reducerea instinctului sexual, tulburari in procesul de reproducere.
Depasirea timp de peste 6 luni de zile a dozelor zilnice poate duce la hipervitaminoza.

Manifestarii in hiperavitaminoza A:
- Decalcifiere osoasa sau calcifieri osoase anormale.
- Uscarea pielii.
- Mancarimi difuze tegumentare.
- Rarirea parului.
- Dureri de cap.
- Fisurarea buzelor.
- Marirea in volum a ficatului si a splinei.
- Diaree, voma sau pierderea totala a poftei de mancare.
- Scaderea capacitatii de regenerare a sangelui.
Hipervitaminoza mai poate apare la diabetici, la cei cu insuficienta tiroidiana si la cei cu valori ridicate ale grasimilor in sange.

Reactii adverse
Tratamentul indelungat cu doze mari (100 000 u.i. sau mai mult zilnic, la adult, 25 000-50 000 u.i. zilnic, la sugar) provoaca anorexie, greata, pierdere in greutate, cefalee, iritabilitate, uscarea si descuamarea pielii, prurit, rarirea parului, hepato-splenomegalie, periostita (tumefactia dureroasa a oaselor lungi) - si osteoporoza, hipertensiune intracraniana, tensiunea fontanelei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea