Litera V

#prospect #medicament

Vasovist, solutie injectabila

Prospect Vasovist, solutie injectabila

Compozitie
Vasovist este o solutie injectabila care contine substanta activa gadofosveset trisodic.

Indicatii
Vasovist se utilizeaza in scop diagnostic. Se utilizeaza la pacientii care sunt supusi unei angiografii prin rezonanta magnetica (MRA), metoda de diagnostic prin care se realizeaza imagini ale circulatiei sanguine in organism printr-o metoda speciala de scanare numita imagistica prin rezonanta magnetica (irm). Vasovist se foloseste pentru a obtine o imagine mai clara la pacientii suspectati sau diagnosticati cu afectiuni ale vaselor sanguine la nivelul abdomenului (burtii) sau al membrelor. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare
Vasovist trebuie utilizat doar de medici cu experienta in diagnosticul prin imagini. Vasovist se administreaza in doza de 0,12 ml pe kilogram de masa corporala, prin injectare in vena timp de aproximativ 30 de secunde. Examenul poate incepe imediat dupa injectare si poate continua pana la o ora dupa administrarea de Vasovist.

Actiune terapeutica
Substanta activa din Vasovist, gadofosvesetul trisodic, contine gadoliniu, un element metalic din grupa „pamanturilor rare”. Gadoliniul este utilizat pentru imbunatatirea contrastului, pentru a se obtine imagini mai bune in cadrul examenelor prin IRM. IRM-ul este o metoda imagistica de diagnostic bazata pe campurile magnetice de intensitate mica generate de moleculele de apa din organism. Odata injectat, gadoliniul interactioneaza cu moleculele de apa. Ca rezultat al acestei interactiuni, moleculele de apa emit un semnal mai puternic, ajutand astfel la obtinerea unei imagini mai clare. In Vasovist, gadoliniul este legat de o alta substanta chimica, astfel incat metalul nu este eliberat in organism, fiind astfel preparat incat se leaga de proteinele din sange. Acest lucru inseamna ca gadoliniul ramane in sange suficient timp pentru a se obtine o scanare de calitate.

Contraindicatii

Vasovist nu se administreaza pacientilor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la gadofosvesetul trisodic sau la oricare dintre celelalte ingrediente.

Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Vasovist (observate la mai mult de 1 din 100 de pacienti) sunt durerea de cap, paresteziile (furnicaturi si intepaturi), disgeuzia (alterarea gustului), senzatia de arsura, vasodilatatia (cresterea diametrului vaselor sanguine), greata, pruritul (mancarimea) si senzatia de frig. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Vasovist, a se consulta prospectul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului