Vascoten, comprimate

Prospect Vascoten, comprimate

Compozitie
Comprimate cu film protector, continand 50 mg atenolol. Comprimate cu film protector continand 100 mg atenolol.

Actiune teraputica
Vascoten actioneaza ca beta-blocant adrenergic cardioselectiv (actioneaza preferential pe -receptorii adrenergici ai cordului. Actiunea sa de scadere a ritmului si contractilitatii inimii pare a fi un factor eficient in tratamentul simptomelor anginei. In hipertensiunea arteriala, modul de actiune al Vascoten-ului nu este inca clarificat. Timpul de actiune al Vascoten-ului, ca beta-blocant adrenergic, este de cel putin 24 de ore.

Indicatii
Vascoten este indicat in hipertensiunea arteriala esentiala si in angina pectorala. De asemenea, este indicat in aritmiile cardiace.

Doze si mod d administrare
In angina pectorala, majoritatea pacientilor reactioneaza prompt la administrarea in doza unica sau fractionata a 100 mg de Vascoten. Daca doza este insuficienta, ea se va mari in functie de sfatul medicului.
In hipertensiunea arteriala, doza recomandata este de 100 mg zilnic. Majoritatea pacientilor reactioneaza la o doza de 100 mg in priza unica. Efectul dozei initiale va fi complet stabilizat dupa 1-2 saptamani. presiunea arteriala poate fi mai bine stabilizata prin asocierea atenololului cu alte antihipertensive.
De exemplu, asocierea atenololului cu medicatia diuretica da rezultate mai prompte in tratamentul HTA. Pacientii ce au primit alte antihipertensive pot trece la terapia cu Vascoten, exceptie facand cei care au primit Clonidina (a se vedea "Precautii").

Contraindicatii
Vascoten este contraindicat la pacientii cu bloc cardiac de gradul II sau III.

Masuri de precautie
Vascoten nu trebuie utilizat la pacientii cu insuficienta cardiaca netratata, dar poate fi folosit cu grija cand insuficienta este adusa sub control. Daca apar tulburari de tip congestiv cardiac, tratamentul trebuie intrerupt temporar pana cand insuficienta cardiaca este controlata. Daca apar tulburari bradicardice, dozele de Vascoten trebuie reduse. Vascoten actioneaza selectiv pe receptorii beta-cardiaci, putand fi utilizat la pacientii cu tulburari cronice obstructive ale cailor respiratorii.
Totusi, poate aparea ocazional o oarecare crestere a rezistentei la pacientii astmatici. Fenomenele sunt reversibile la asocierea cu bronhodilatatoare, cum ar fi salbutamol sau isoprenalina.
La pacientii cu tulburari ischemice cardiace, tratamentul cu Vascoten nu trebuie intrerupt brusc.
La asocierea cu Clonidina, aceasta nu trebuie oprita cateva zile dupa incetarea administrarii de Vascoten (a se vedea date privind prescrierea Clonidinei).
Vascoten trebuie folosit cu anumite precautii in caz de anestezie. Tratamentul cu beta-blocante trebuie intrerupt inaintea interventiilor chirurgicale si trebuie lasat un interval de 48 de ore intre intreruperea tratamentului si anestezie. Daca totusi administrarea trebuie continuata, este necesara o mare prudenta la anestezia cu eter, ciclopropan si tricloretilen. La aparitia fenomenelor vagale se poate folosi ca antidot atropina (1-2 mg intravenos). In timpul sarcinii nu se recomanda decat daca este strict necesar. Nu s-au observat efecte teratogene in studii pe animale.

Reactii adverse
In studiile clinice, efectele secundare semnalate sunt atribuite actiunii farmacologice a Vascoten-ului si includ racirea extremitatilor, oboseala musculara si numai in cazuri izolate bradicardie. Ele sunt traduse prin inrosirea tegumentelor si/sau uscaciunea ochilor cand Vascoten-ul se asociaza cu alte beta-blocante. Efectele secundare dispar la incetarea tratamentului cu atenolol, intreruperea facandu-se treptat.  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea