Vaccin dizenteric viu vadizen, flacoane

Prospect Vaccin dizenteric viu vadizen, flacoane

Actiune teraputica
vaccinul dizenteric Vadizen se foloseste in scopuri profilactice si terapeutice in dizenteria bacilara. Dupa administrarea de vaccin, la 18 zile se instaleaza starea de imunitate antidizenterica, pentru o perioada de aproximativ 6 luni. Efectul imunoprofilactic postvaccinal este predominant omolog fata de shigella flexneri 2a, fiind insotit de o imunitate heterologa fata de alte serotipuri de shigella flexneri si fata de shigella Sonnei.

Indicatii
vaccinul dizenteric viu este recomandat pentru imuno-profilaxia specifica a dizenteriei bacilare, in special pentru grupe cu risc crescut de imbolnavire, precum si pentru terapia formelor cronice de dizenterie bacilara (si portajul cronic de bacili dizenterici).

Doze si mod de administrare
vaccinul se administreaza strict per oral. imunizarea primara se poate efectua incepand de la varsta de 1 an.
Revaccinare: la 6 luni interval de la prima vaccinare, in functie de prioritatile de ordin epidemiologic. In scop terapeutic (in dizenteria cronica), revaccinarea se poate face, daca este necesar, dupa interval de o luna.
Schema de imunizare:
Pentru profilaxie: atat pentru vaccinare, cat si pentru revaccinare, se administreaza 5 doze de vaccin la 3 zile interval, in raport cu varsta, dupa cum urmeaza:
Ziua 1 ,a 4-a, a 7-a ,a 10-a, a 13-a
Doza 1, a 2-a, a 3-a, a 4-a, a 5-a 
1 - 7 ani =0,3 ml- 0,6 ml -0,9 ml -1,2 ml -1,2 ml
8 - 12 ani =0,4 ml -0,8 ml -1,1 ml -1,2 ml -1,6 ml
peste 12 ani =0,5 ml -1,0 ml -1,5 ml- 1,5 ml -2,0 ml
Pentru imunoterapie: dupa vaccinarea ca mai sus, se practica o vaccinare dupa aceeasi schema, la interval de o luna.

Contraindicatii
Perioada de incubatie a bolilor infectioase, stari febrile, perioada de stare a bolilor acute (infectioase, alergice), tbc acut, tratament cu imunosupresoare, diabet grav, boli maligne, insuficienta renala cronica, insuficienta cardiaca decompensata, insuficienta hepatica manifesta, boli autoimune, stari de deficienta imunitara, stari de casexie, distrofie.

Masuri de precautie
Asigurarea viabilitatii germenilor din vaccin prin: evitarea inactivarii de catre dezinfectante pe baza de clor, fenol, detergenti, eventual folosite la decontaminarea linguritelor, fara o abundenta spalare ulterioara cu apa. Evitarea termoinactivarii prin folosirea de lingurite fierbinti, ceai cald sau lapte (peste 40C). Se vor respecta intervalele fata de alte vaccinari, conform calendarului vaccinarilor.

Reactii adverse
In cazul vaccinoterapiei antidizenterice se observa, in special in cazul unor persoane care au suferit in antecedente de dizenterie bacilara sau in unele forme cronice de dizenterie bacilara (ca si la purtatorii cronici de bacili dizenterici), fenomene minore ca: greata, varsaturi sau 1-2 scaune moi, care nu necesita tratament sau intreruperea vaccinarii.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea