Upsarin vitamine c, comprimate efervescente.

Prospect Upsarin vitamine c, comprimate efervescente.

Compozitie
acid acetilsalicilic 0,330 g, acid ascorbic 0,200 g. Excipienti: glicina, acid citric anhidru, hidrogen carbonat de sodiu, benzoat de sodiu, polividona pentru un comprimat efervescent cu sant median de 3,501 g.

Actiune terapeutica
Analgezic periferic (calmeaza durerea) antipiretic (scade temperatura).

Indicatii
Este recomandat in tratamentul bolilor insotite de durere si/sau temperatura mare, de exemplu: dureri de cap, afectiuni virale acute ale cailor respiratorii, dureri dentare, dureri musculare, la adulti si copii cu greutatea corporala de 30 kg sau mai mare (aprox. 10 ani).

Doze si mod de administrare
Pentru adulti si copii cu greutatea corporala de 30 kg sau mai mare (aproximativ 10 ani). Intervalul intre doua administrari succesive de minim 4 ore. Deoarece acest medicament contine vitamina c este bine sa se evite administrarea la sfarsitul zilei.
Durere sau stari febrile:
Adulti: doza maxima zilnica recomandata este 3 g. Ca o indicatie: 1-2 comprimate efervescente repetate daca este necesar dupa 4 ore, fara a depasi 9 comprimate efervescente pe zi. varstnici: doza maxima zilnica recomandata este 2 g pe zi. Ca o indicatie: 1-2 comprimate efervescente repetate daca este necesar dupa 4 ore, fara a depasi 6 comprimate efervescente pe zi.
Copii: doza zilnica recomandata este dependenta de greutatea corporala (doza maxima zilnica este 50 mg pe kg corp). Ca o indicatie: copiii cu greutatea de la 30 la 50 kg (cu varsta intre 10-15 ani): 1 comprimat efervescent, sa fie repetat daca este necesar dupa 4 ore, fara a depasi 6 comprimate efervescente pe zi. Varstele aproximative in corelatie cu greutatea corporala sunt date ca o indicatie.
Instructiuni pentru utilizare si calea de administrare:
Calea orala: se bea imediat dupa completa dizolvare a comprimatului (comprimatelor) intr-un pahar mare de apa (indulcita sau neindulcita), lapte sau suc de fructe. Administrare - frecventa si timp: administrarile regulate evita fluctuatiile intensitatii durerii sau ale febrei. Intervalul dintre administrari trebuie sa fie de cel putin 4 ore. Durata tratamentului: daca durerea continua timp de cateva zile, daca febra dureaza timp de trei zile, sau daca starea se inrautateste, nu continuati tratamentul fara sfatul medicului sau farmacistului.

Contraindicatii
Acest medicament nu trebuie utilizat in urmatoarele cazuri: incepand din luna a 6-a de sarcina, alergie la acid acetilsalicilic sau la un alt medicament inrudit (in special antiinflamatoare nesteroidiene), ulcer gastric sau duodenal activ, afectiune hemoragica sau risc hemoragic, litiaza renala, daca sunt administrate doze mari de vitamina C (peste 1 g). Nu va fi utilizat in timpul alaptarii. Nu va fi utilizat in combinatie cu metotrexat (la doze peste 15 mg pe saptamana) sau cu anticoagulante orale, daca acidul acetilsalicilic este prescris in doze mari (3 g sau mai mult pe zi). Ca o regula generala, daca medicul nu va sfatuieste altfel, acest medicament nu va fi utilizat in timpul tratamentului cu: alte antiinflamatoare nesteroidiene (pentru doze de acid acetilsalicilic de 3 g pe zi sau mai mult), anticoagulante orale (chiar si pentru doze de acid acetilsalicilic mai mici de 3 g pe zi), heparina, uricozurice (utilizate in tratamentul gutei), ticlopidina.

Precautii:
Pentru copiii cu greutatea corporala mai mica de 30 kg va fi utilizata o dozare mai adecvata. Inaintea administrarii acidului acetilsalicilic, trebuie sa cereti sfatul medicului in urmatoarele cazuri: guta, hemoragie in antecedente sau ulcer gastric sau duodenal in antecedente, afectiune renala, astm: la unii indivizi, crizele de astm pot fi legate de o alergie la antiinflamatoare nesteroidiene sau la acid acetilsalicilic. Acest medicament nu va fi administrat in metroragie sau utilizarea unui dispozitiv de contraceptie intrauterin, afectiuni virale (varicela). Acidul acetilsalicilic creste riscul hemoragic incepand de la doze foarte mici, chiar atunci cand este administrat cu cateva zile preoperator. Informati medicul, chirurgul, anestezistul sau medicul stomatolog cand va fi planificata o operatie chirurgicala, chiar o microinterventie chirurgicala. In cazul dietelor fara sare sau cu sare in cantitate redusa, trebuie luat in considerare continutul in sodiu (485 mg pe comprimat efervescent). Sarcina si alaptare: medicul poate, daca este necesar, sa prescrie acest medicament ocazional in timpul primelor 5 luni de sarcina. incepand cu luna a 6-a inclusiv, nu trebuie luat acest medicament in nici un caz din proprie initiativa, deoarece consecintele pentru fat pot fi grave, in special asupra functiei vasculare si renale, chiar dupa o singura administrare si chiar atunci cand fatul este la termen. Oricum, in cazuri speciale, cardiologul sau ginecologul pot prescrie acid acetilsalicilic la doze foarte mici, care nu sunt dozele utilizate in tratamentul febrei sau durerii. Daca se va intampla astfel, prescriptia medicului trebuie strict respectata. Acest medicament trece in laptele matern. in consecinta, alaptarea nu este recomandata.

Reactii adverse
Reactii alergice cum ar fi rash, urticarie sau crize de astm; manifestari hemoragice (gingivoragii, melena, rectoragii). Frecventa manifestarilor hemoragice va creste cu cat sunt administrate doze mai mari; zgomote in urechi, senzatia unei diminuari de auz, dureri de cap; aceste manifestari reflecta de obicei o supradoza de acid acetilsalicilic. Informati medicul la aparitia durerilor abdominale sau a sangerarii la nivelul nasului sau gingiilor. S-au raportat cazuri de ulcer peptic. Dozele mari de vitamina C (mai mari de 1 g) determina, la unii indivizi, aparitia litiazei renale si pot creste hemoliza (distrugerea hematiilor) la persoanele cu deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea