Litera U

#prospect #medicament

Ulcosilvanil, comprimate

Prospect Ulcosilvanil, comprimate

Compozitie
Comprimate continand acetazolamida 400 mg, bicarbonat de potasiu 140 mg, bicarbonat de sodiu 50 mg, citrat de sodiu 150 mg, oxid de magneziu 180 mg, hidroxid de aluminiu coloidal 80 mg (flac. cu 60 buc.).

Actiune terapeutica
acetazolamida in doze mari inhiba secretia gastrica, linisteste durerea, favorizeaza ndecarea si prene formarea ulcerului gastric si duodenal; se apreciaza ca restul componentelor adauga proprietati antiacide si diminueaza unele efecte nedorite ale acetazolamidei: pierderea de saruri de potasiu si sodiu, eliminarea unui exces de fosfati si oxalati, tendinta de precipitare a sarurilor de calciu in urina.

Indicatii
Boala ulceroasa.

Doze si mod de administrare
Oral, 25 mg acetazolamida/kilocorp si zi sau 3-6 comprimate/zi, fractionat in 3 prize, dupa mese, timp de 10-l4 zile, apoi intretinere cu 3-4 comprimate/zi timp de 3-5 saptamani; dozarea trebuie indidualizata in functie de starea clinica, chimismul gastric si imaginea radiologica. Pentru profilaxia recaderilor se pot administra 3-4 comprimate/zi in curs de 2-3 saptamani, de 2 ori pe an (primavara si toamna).

Contraindicatii

Stari de acidoza, hiponatriemie si hipokaliemie, boala Addison, insuficiente hepatica si renala severe, alergie sau intoleranta la acetazolamida si sulfamide, sarcina in primul trimestru; prudenta la diabetici, in guta, la cirotici, la bolnai cu galucom cronic congestiv cu unghi inchis si in prezenta litiazei reno-ureterale (se recomanda ingestia abundenta de lichide). Acetazolamida scade eficacitatea antidiabeticelor orale si a litiului; mareste riscul toxic al salicilatilor. Datorita efectului diuretic acetazolamida ureaza pe lista substantelor dopante (interzise la sporti).

Reactii adverse
Usoare parestezii ale extremitatilor si fetei, rareori somnolenta si astenie, mialgii, dureri osoase; ocazional eruptii la nivelul pielii si unor mucoase.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea