Litera T

#prospect #medicament

Tusif, solutie interna

Prospect Tusif, solutie interna

Compozitie
Principiu activ: butamirat citric. Tusif 0,15% si 0,45 % solutie interna

Actiune terapeutica

Butamiratul citric, singurul principiu activ este un supresor central al tusei si nu contine alcaloizi de opiu. In plus, reduce rezistenta cailor aeriene, efect evidentiat prin imbunatatirea valorilor spirometrice.
Farmacocinetica
Doza orala de butamirat se absoarbe repede si complet. Nivelul plasmatic maxim, atins la circa 1,5 ore, al principalului metabolit - acid 2-fenil butiric - este 6,4 g/ml dupa administrarea unei doze de 150 mg butamirat citric (in sirop). Timpul de injumatatire aparent este de 6 ore pentru sirop. Curba concentratiei este proportionala cu doza administrata; nu se constata acumulari. Hidroliza butamiratului, intai in acid 2-fenil butiric si ulterior in dietilaminoetoxietanol, incepe in sange. Ambii metaboliti au efect antitusiv si, precum butamiratul, se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 95% si au timp de injumatatire mai lung. Acidul 2-fenil butiric este metabolizat partial prin hidroxilare in pozitia para. Cei trei metaboliti se excreta in primul rand prin urina sub forma de glucuronoconjugati.

Indicatii
Tuse acuta de cauze variate. Supresia tusei pre- si post-operatorii in chirurgie si bronhoscopie. tuse convulsiva.

Doze si mod de administrare
Picaturi: copii intre 2 luni - 1 an: 10 picaturi de 4 ori pe zi; copii 1-3 ani: 15 picaturi de 4 ori pe zi; copii peste 3 ani: 25 picaturi de 4 ori pe zi. Sirop: copii 3-6 ani: 5 ml de 3 ori pe zi; copii 6-12 ani: 10 ml de 3 ori pe zi; copii peste 12 ani: 15 ml de 3 ori pe zi; adulti: 15 ml de 4 ori pe zi. Pe cat posibil, se prefera administrarea inaintea meselor.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la principiul activ.

Masuri de precautie
Nu exista precautii speciale.
Sarcina si alaptare:
In studiile pe animale nu s-a observat nici un fel de efect advers fetal. Totusi, se recomanda sa nu fie folosit in primul trimestru, iar in restul perioadei de sarcina acesta se va administra doar daca este necesar. In absenta datelor despre posibilitatea eliminarii in lapte a substantei active, se recomanda evitarea administrarii in perioada de alaptare.

Reactii adverse
Greata, diaree, eritem cutanat, vertij au fost observate intr-o proportie de circa 1% din cazurile tratate, simptome care dispar dupa reducerea dozei sau intreruperea terapiei.
interactiuni medicamentoase: nu au fost observate interactiuni pana in prezent.
Supradozare:  supradozarea accidentala poate produce urmatoarele simptome: somnolenta, greata, varsaturi, diaree, hipotensiune, caz in care se aplica masurile standard de urgenta: carbune activ, laxative saline si, daca este cazul, resuscitare cardiorespiratorie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea