Litera T

#prospect #medicament

Trisulan, comprimate

Prospect Trisulan, comprimate

Compozitie
Tableta continand 80 mg trimethoprim si 400 mg sulphametoxazol.

Actiune terapeutica
Este o asociere chimioterapica bactericida intre trimethoprim i sulfamethoxazol. Actiunea componentelor este sinergica, largind spectrul fiecareia.
Farmacologie: actioneaza prin blocarea unor enzime cu rol important in metabolismul bacterian ce implica biosinteza acidului folic. Se absoarbe rapid dupa administrarea orala, are o distributie buna in tesuturi, se elimina prin urina.

Indicatii
Infectii ORL si ale tractului respirator (otite, sinuzite, amigdalite, faringite, bronite acute si cronice, bronsiectazii, pneumonii - de prima alegere in pneumonia cu pneumocystis carinii); infectii ale tractului genito-urinar (uretrita gonococica, pielita, pielonefrita, cistite acute si cronice, prostatite, infectii recurente); infectii ale tractului gastrointestinal (enterite, febra tifoida si paratifoida, dizenteria bacilara).

Doze si mod de administrare
adulti: 2 tablete la fiecare 12 ore, dupa mese.
Copii: intre 6 saptamani si 5 luni: 2,5 ml (1/2 lingurita) de 2 ori/zi; intre 6 luni si 5 ani: 5 ml (o lingurita) de 2 ori/zi; intre 6-12 ani: 1 tableta de 2 ori/zi sau 10 ml de 2 ori/zi. In infectiile severe doza poate fi crescuta pana la doua tablete de 3 ori/zi (doza maxima) pentru cel mult 5 zile, sau inca 2 zile dupa disparitia simptomelor. Doza minima pentru tratamentul de lunga durata (mai mult de 2 saptamani) este de o tableta de 2 ori/zi.

Contraindicatii
hipersensibilitate la sulfamide si trimethoprim; alterari ale functiei hepatice; tulburari circulatorii si insuficienta renala severa; copii prematuri si sugari; sarcina.

Masuri de precautie
Se administreaza cu atentie la pacienti cu modificari ale functiei renale si hepatice. In aceste cazuri este indicat ca doza sa fie micsorata sau intervalul dintre administrari marit.

Reactii adverse
Este in general bine tolerat, dar unele reactii secundare ca: greturi, varsaturi, diaree, eruptii cutanate, modificari hematologice pot aparea. Acestea sunt de obicei usoare si dispar dupa oprirea terapiei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea