Prospect Tiberal

Compozitie
Comprimate orale a 250 mg si 500 mg ornidazol.
Fiole a 3 ml continand 500 mg ornidazol

Actiune terapeutica
Antiparazitar cu spectru larg, eficace in vitro si in vivo impotriva urmatorilor paraziti: trichomonas vaginalis, Entamoeba histolytica si Giardia lamblia (intestinalis).

Indicatii
Recomandat in urmatoarele afectiuni ale tractului genito-urinar la barbati si femei: trichomonaza (provocata de Trichomonas vaginalis) - vaginite, vulvite, uretrite; amibiaza - in toate infectiile intestinale provocate de Entamoeba histolytica (inclusiv dizenteria amibiana), precum si in toate formele de amibiaza extraintestinala (in special abcesul amibian al ficatului); lambliaza.
Forma injectabila
Recomandat in urmatoarele afectiuni: infectii cu bacterii anaerobe - septicemii, meningite, peritonite, avort septic si endometrite; trichomonaza (provocata de Trichomonas vaginalis) - vaginite, vulvite, uretrite; amibiaza - in toate infectiile intestinale provocate de Entamoeba histolytica (inclusiv dizenteria amibiana), precum si in toate formele de amibiaza extraintestinala (in special abcesul amibian al ficatului); lambliaza.

Doze si mod de administrare
In trichomonaza (forma acuta), tratament prin doza unica: 3 comprimate, seara, sau 2 comprimate + 1 comprimat vaginal, seara. In trichomonaza (forma cronica), tratament de 5 zile, cate un comprimat dimineata si seara (dupa mese) si un comprimat vaginal (seara). Pentru evitarea reinfestarii, partenerul trebuie supus aceluiasi tratament.
La copii, doza este de 25 mg/kg corp/zi. In amibiaza si lambliaza: timp de 5-10 zile cate un comprimat dimineata si unul seara (dupa mese); copii pana la un an: 1/4 comprimat x 2/zi; de la 1-6 ani: 1/2 comprimat x 2/zi; de la 7-12 ani: 3/4 comprimat x 2/zi dimineata si seara, dupa mese. in cazuri grave (colita amibiana acuta sau abces amibian al ficatului), dozele zilnice pot fi crescute si chiar dublate.
Se foloseste in perfuzii i.v. Pentru obtinerea unei solutii perfuzabile, se dilueaza o fiola de Tiberal in 125 ml solutie de: glucoza 5% si 10 %, levuloza 5%, clorura de sodiu 0,9% sau clorura de sodiu 0,45% + glucoza 2,5%. In tratamentul infectiilor cu bacterii anaerobe, la inceput se administreaza 1-2 fiole in perfuzii si se continua cu 1 fiola la 12 ore, timp de 5-10 zile. Imediat, daca starea bolnavului permite, se trece la administrare parenterala sau orala (1 comprimat a 500 mg la 12 ore).
In profilaxia infectiilor cu bacterii anaerobe se administreaza 1-2 fiole sau comprimate a 500 mg inaintea interventiilor chirurgicale, apoi 500 mg la 12 ore, timp de 3-5 zile.
La copii se administreaza 20-30 mg/kilocorp/zi.

Reactii adverse
Produsul este in general bine tolerat. Pot aparea unele efecte secundare sub forma de vertij, cefalee si tulburari gastro-intestinale si rar, reactii cutanate. Desi dupa experimentarea pe diferite specii de animale nu s-au semnalat anomalii, produsul nu se administreaza in primele luni de sarcina decat in cazuri de absoluta necesitate. Administrarea este contraindicata in afectiuni neurologice si hipersensibilitate fata de acest medicament.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea