Litera T

#prospect #medicament

Tertensif, comprimate filmate

Prospect Tertensif, comprimate filmate

Indicatii
hipertensiune arteriala esentiala

Doze si mod de administrare
Un singur comprimat pe zi, oricare ar fi severitatea hipertensiunii. Mecanismul actiunii indapamidei inlatura necesitatea unui regim strict fara sare.

Actiune terapeutica
Agent antihipertensiv. Indapamida este un derivat sulfonamidic netiazidic. La un dozaj zilnic de 2,5 mg, indapamida are o actiune antihipertensiva maximala de 24 ore, datorata unui efect vascular. La dozaje mai ridicate, activitatea antihipertensiva nu este marita in mod semnificativ, in schimb efectul diuretic creste. Indapamida reduce hiperreactivitatea vasculara la noradrenalina a subiectului hipertensiv si produce o descrestere a rezistentei vasculare totale si a rezistentei arteriolare. Indapamida nu afecteaza metabolismul lipidelor sau pe cel al hidratilor de carbon, nici chiar in cazul subiectului hipertensiv diabetic.

Compozitie
Fiecare drajeu contine 2,5 sau 1,5 mg de indapamida hemihidrata.

Contraindicatii
Accidente vasculare cerebrale recente; afectiuni hepatice grave; combinatii medicamentoase de evitat (a se vedea interactiuni medicamentoase).

Masuri de precautie
Supravegherea testelor de kaliemie si uricemie, cu o atentie speciala mai ales: in cazul subiectului predispus la hipokaliemie (pacienti cardiaci carora li s-au prescris medicamente pe baza de digitalina sau laxative, persoane in varsta si pacienti cu hiperaldosteronism). A nu se prescrie Tertensif in combinatie cu alte medicamente cu actiune diuretica eliminatoare de potasiu; in cazul pacientului suferind de guta, pentru care este important sa se mentina tratamentul specific acestei afectiuni. Datorita insuficientei informatii clinice de pana in prezent, administrarea in timpul sarcinii si a perioadei de alaptare este de evitat.

Reactii adverse
Hipokaliemie, oboseala, hipotensiune ortostatica. O usoara crestere a uricemiei, dar fara sa provoace accese de guta la subiectul indemn. Manifestari de tip alergic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului