Litera T

#prospect #medicament

Tarivid, comprimate filmate

Prospect Tarivid, comprimate filmate

Compozitie
Flacoane i.v. contin 200 mg ofloxacina si 100 ml solutie perfuzabila.
Comprimate de 200 mg si 400 mg 

Actiune terapeutica
antibiotic bactericid prin inhibarea adn-girazei. Actioneaza pe germenii grampozitivi si gramnegativi aerobi si anaerobi, Mycoplasme, Chlamydii, legionella. Germenii foarte sensibili la ofloxacina: stafilococ aureus (inclusiv cel Meticillin rezistent), streptococii de grup A, B, C, G, streptococ fecalis, stafilococ epidermidis, Neisseria gonorrh., neisseria meningitidis, Acineto-bacter, Salmonella, Shigella, Esch. coli, Klebsiella, Proteus, Citro-bacter, Enterobacter, Hafnia, Pseud. aeruginosa, Legionella, Aeromonas, Plesiomonas, Vibrio cholerae, Campilobacter jejuni, Yersinia enterocolitica, Haemophilus infl., Chlamydii, Mycoplasme. Germeni cu sensibilitate variabila: Strept. faecium si pneumoniae, Serratia marcescens, Bacteroides specc., Clostridium ssp. Germeni de obicei rezistenti: Peptococii, Peptostreptococii, Eubacterium ssp., Fusobacterium spp., Treponema pallidum.

Indicatii
Infectii acute/cronice/recidivante ale cailor respiratorii produse de Haemophilus infl. sau alti germeni gramnegativi sau multirezistenti (Stafiloc. aureus). Pentru pneumoniile din ambulator (produse frecvent de pneumococ) nu este un drog de prima alegere, in schimb va fi utilizat cu succes impotriva germenilor problema (Esch. coli, Klebsiella, Proteus, Pseudom Legionella, Stafiloc.), infectii cronice si recidivante ale sferei O.R.L. mai ales cele produse de germeni gramnegativi. Infectii ale pielii si tesuturilor moi, ale cavitatii abdominale si micului bazin, infectii ale rinichilor, cailor urinare si organelor genitale, gonoree (nu este indicat in angina acuta). Septicemii (numai i.v.).

Doze si mod de administrare
In general 2 x 200 mg/zi; in cazurile grave pina la 2 x 400 mg/zi. In septicemii sau cand administrarea orala nu este posibila se recomanda administrarea i.v.
Specific dozele curente sunt urmatoarele:
-infectii respiratorii: 2 x 1 tb/zi;
-infectii ale pielii si tesuturilor moi: 2 x 1 tb/zi;
-infectii ale cavitatii abdominale: 2 x 1 tb/zi;
-infectii ale tractului urinar superior: 2 x 1 tb/zi;
- infectii ale tractului urinar inferior 2 x 1/2 tb/zi;
-in gonoree este suficienta administrarea unei singure tablete.
Pentru pacientii cu insuficienta renala dozele se vor ajusta functie de clearanceul la creatinina.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la ofloxacina/alte chinolone, epilepsie. Administrarea in cursul sarcinii si la copii trebuie evitata (testele pe animale au relevat producerea de tulburari la nivelul cartilajelor de crestere). De asemenea nu se va administra in prezenta proceselor inflamatorii sau a altor afectiuni/leziuni la nivelul sistemului nervos central.

Reactii adverse
Reactii alergice de tip hipersensibilitate, manifestata prin petesii, bule hemoragice, mai rar prin edem al fetei, glotic, respiratie dificila sau soc.
Tulburari la nivelul sistemului nervos: cefalee, ameteli, insomnii, vise terifiante, parestezii, tulburari de vedere sau reactii psihotice.
Foarte rar dureri articulare (musculare), tulburari la nivelul tubului digestiv (gastralgii, inapatenta, greata, varsaturi diaree), rar semnalate.
Extrem de rar: tulburari reversibile ale gustului si mirosului.  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare