Taleum, aerosol

Prospect Taleum, aerosol

Actiune terapeutica
cromoglicatul de sodiu inhiba eliberarea mediatorilor mastocitelor pulmonare activati de diferiti stimuli imunologici si neimunologici. Se presupune ca actioneaza prin blocarea indirecta a acumularii ionilor de calciu in mastocite. cromoglicatul de sodiu inhiba atat reactiile bronhoconstrictive imediate cat si pe cele neimediate. Nu are activitate bronhodilatatoare intrinseca, antihistaminica sau antiinflamatoare. Aproximativ 8% din doza inhalata este absorbita rapid si excretata nemodificata in urina si bila. cromoglicatul de sodiu este recomandat in profilaxia simptomatologiei astmatice la pacientii cu astm bronsic. Neavand efect bronhodilatator cromoglicatul de sodiu nu poate inlocui aerosolii cu actiune bronhodilatatoare.

Indicatii
Astm bronsic de natura alergica, bronsita indusa de factori externi si componente alergice.

Doze si mod de administrare
Fiecare doza contine 1 mg de cromoglicat de sodiu. Un flacon contine 250 de doze. Doza initiala de Taleum aerosol 1 mg pentru adulti si copii peste 5 ani este de 4 x 2 inhalatii/zi (4 x 2 mg); doza poate fi crescuta la 6 - 8 x 2 inhalatii/zi (6 - 8 x 2 mg ). Pentru a evita o exacerbare a astmului doza administrata se va reduce in mod treptat (in timp de o saptamana). Tratamentul cu cromoglicat de sodiu permite reducerea dozei in cazul altor agenti antiastmatici. In cazul pacientilor aflati sub tratament cronic cu steroizi doza de intretinere se va reduce in mod treptat, cu aprox. 10% din doza zilnica, intr-o saptamana.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la cromoglicatul de sodiu, criza acuta de astm, primul trimestru de sarcina.

Masuri de precautie
Taleum este ineficient in criza acuta de astm si in status astmaticus. Deoarece nu se cunoaste daca cromoglicatul de sodiu ajunge in laptele matern, se recomanda atentie marita in cazul in care se administreaza femeilor care alapteaza. Taleum se va administra dupa ce episodul acut a trecut, caile aeriene s-au redeschis iar pacientul este capabil sa inhaleze singur preparatul. Doza recomandata trebuie ajustata in mod individual, eventual redusa in cazul pacientilor cu disfunctie renala sau hepatica. Agitati flaconul inainte de administrare. Pulverizati doza recomandata tinand flaconul in pozitie verticala si cu valva dozatoare in jos.

Reactii adverse
Poate da iritare si uscaciune a gatului, gust neplacut, tuse, raguseala, greata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea