Sporanox, capsule

Prospect Sporanox, capsule

Compozitie

Capsule continand 100 mg itraconazol (cutii cu 15 buc.).

Actiune terapeutica

Antimicotic sintetic, derivat triazolic cu spectru larg de actiune. itraconazol este activ fata de: dermatofiti (Trichophyton spp., Microsporum spp., Epidermophyton floccosum), levuri (candida spp, Pityrosporum spp.) si alte ciuperci.itraconazolul altereaza sinteza ergosterolului in celulele fungice, exercitand astfel efect antifungic. Concentratia plasmatica maxima de 150 mg/ml se realizeaza la un interval de 3-4 ore dupa administrarea per os a unei doze de 100 mg Sporanox. Eliminarea plasmatica este bifazica si timpul de injumatatire final este de 24 de ore. Produsul circula legat de proteinele plasmatice in proportie de 99,8%. Gradul de fixare in tesuturile keratice este de 5 ori mai mare decat cel plasmatic si eliminarea itraconazolului este legata de regenerarea epidermica. Concentratia terapeutica de substanta in piele ramane timp de 2-4 saptamani dupa un tratament de 4 saptamani. Substanta apare in sebuum si in sudoare. In tesutul vaginal doza terapeutica persista 2 zile dupa un tratament de 3 zile cu 200 mg itraconazol/zi. Substanta este metabolizata la nivel hepatic intr-un mare numar de metaboliti. Excretia substantei se face prin fecale (3-18%), prin urina (0,03%), sub forma activa si ca metaboliti inactivi (40%).

Indicatii

Candidoza vulvo-vaginala, pitiriasis versicolor, dermatofitii, keratite fungice si candidoza orala.

Contraindicatii

Femei in cursul sarcinii, alergie la produs.

Doze si mod de administrare

Schemele de tratament sunt urmatoarele:
-candidoza vulvo-vaginala: 2 capsule dimineata si seara, o zi;
-pitiriasis versicolor: 2 capsule o data pe zi la 7 zile;
-tirea corporis, tirea cruris: 1 capsula zilnic, 15 zile;
-tirea pedis, tirea manus: 1 capsula zilnic, 15 zile;
-candidoza orala: 1 capsula, 15 zile;
-keratite fungice: 2 capsule o data pe zi, 21 de zile.

Reactii adverse

In general, efectele adverse apar la aproximativ 7,1% din pacientii tratati si constau in: greata, algii abdominale, dispepsie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea