Litera S

#prospect #medicament

Sorbitol, solutie perfuzabila

Prospect Sorbitol, solutie perfuzabila

Compozitie
Saci continand 500 ml sau 2000 ml de sorbitol in solutie apoasa perfuzabila 50 g/l.

Actiune terapeutica
sorbitolul este un zahar-alcool hexahidrat, derivat din glucoza prin hidrogenare. Administrat pe cale parenterala este oxidat, la nivelul ficatului, de catre sorbitol-dehidrogenaza, transformandu-se in fructoza (levuloza). Procesul de metabolizare a Sorbitolului este independent de insulina. Sorbitolul, substrat energetic usor utilizabil de catre organism, are, de asemenea, actiune anticetogena si hepatoprotectoare, administrarea lui fiind posibila chiar in prezenta unor leziuni hepatice importante. Aportul caloric al Sorbitolului se ridica la 4,1 kcal/1 g. Sorbitolul este foarte bine tolerat de rinichi.

Indicatii
Substrat energetico-calorigen, singur sau asociat cu solutii perfuzabile de aminoacizi, in cadrul alimentatiei parenterale, la bolnavi la care ingestia alimentelor nu este posibila (interventii chirurgicale etc.).

Doze si mod de administrare
Sorbitolul se administreaza in perfuzie venoasa, doza optima recomandabila fiind de 1g/kg corp/ora.

Contraindicatii

Nu se utilizeaza la bolnavii cu insuficienta renala si anurie, starile de acidoza metabolica, diselectrolitemii, special hipercloremie. Nu se administreaza la pacienti cu intoleranta la fructoza.

Reactii adverse Greata, voma, eritem, cefalee, parestezii, iritatie venoasa locala, cresterea concentratiei plasmatice de potasiu, acidoza lactica, hiperuricemie.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare