Litera S

#prospect #medicament

Solu dacortin, solutie injectabila

Prospect Solu dacortin, solutie injectabila

Compozitie
1 fiola cu pulbere contine 50 mg / 250 mg prednisolon 21-hemisuccinat de sodiu (echivalentul a 37,4 mg / 186,7 mg prednisolon), care se vor dizolva in 1 ml solutie injectabila / 250 mg in 2 ml solutie injectabila. Solu-Dacortin pulbere si solvent (flacoane injectabile) pentru injectii intravenoase, intramusculare si intraarteriale.

Actiune terapeutica
Derivat cortizonic antiinflamator, antialergic cu actiune intensa; creste catabolismul proteic, creste glicemia, stimuleaza sistemul nervos central, inhiba functia corticosuprarenalei. Actiunea de favorizare a retentiei hidrosaline este slaba. Efectul se dezvolta dupa 2-3 ore si se mentine 12-36 ore dupa administrarea orala.

Indicatii
Soc anafilactic (dupa administrarea initiala de adrenalina).
Soc politraumatic, soc hemoragic tardiv.
Soc prin epuizare sau hipotermie.
Infarct miocardic recent (soc cardiogen).
Reactii alergice severe si anafilactice.
Edem pulmonar prin inhalarea de substante toxice, prin aspirarea de suc gastric sau prin inec.
Status astmaticus.
Edem cerebral.
Reject de grefa dupa transplant renal.
Dermatoze severe, acute.
Boli de sange acute.
Infectii severe (in asociere cu antibiotice).
Insuficienta corticosuprarenaliana acuta.
Boli acute la copii.

Doze si mod de administrare
In afectiunile acute administrarea se face in special intravenos dar si intramuscular.
Dozaj:
In socul cardiogen, politraumatic, in infarctul miocardic si dupa inhalarea de substante toxice, se va administra cat de repede posibil o doza initiala de 1-3 g. In functie de severitatea cazului se va continua tratamentul in primele trei zile cu doze intre 250-500 mg la intervale de 4-6-12 ore.
In tulburarile respiratorii (plaman de soc, edem pulmonar toxic) care ar putea aparea dupa soc sau dupa inhalarea de substante toxice, tratamentul trebuie continuat dupa cum urmeaza - intre 3 zile si maxim 3 saptamani: reducerea dozelor de la 1 000 mg la 500 mg, 250 mg, 100 mg si 50 mg la 15 mg, fiecare doza mentinandu-se de la una la cateva zile; medicatia se reduce treptat de la cele 15 mg cu doze descrescande orale.
In socul anafilactic se va efectua initial injectia cu adrenalina (diluati 1,0 ml solutie de adrenalina comerciala 1:1 000 in 10 ml ser fiziologic sau sange si injectati lent, ml cu ml, sub supraveghere medicala - atentie la aritmiile cardiace!), apoi administrati 1 g de Solu-Dacortin (250 mg la copii) plus serul respectiv prin aceeasi branula si daca este nevoie se va efectua respiratie artificiala; injectiile de adrenalina si Solu-Dacortin pot fi repetate in caz de necesitate. (Nu se vor administra odata cu adrenalina, preparate din calciu, digitala si strofantina!).
In status astmaticus se vor injecta initial 250 - 1 000 mg, dupa care se va continua tratamentul cu aceeasi doza sau cu doze mai mici la intervale de 4 ore, apoi se va reduce doza treptat pana se va atinge doza de intretinere.
In profilaxia sau tratamentul edemului cerebral acut se vor injecta initial 250-1000 mg Solu-Dacortin (daca nu avem la dispozitie Fortecortin), apoi se continua tratamentul cu 8-16 mg Fortecortin monoampule la intervale de 2-6 ore.
In rejectele de grefa, dupa transplantele renale, se va administra in doze unice de 1 g, asociat cu tratamentul de baza, timp de 3-7 zile consecutiv, in functie de severitatea fiecarui caz in parte.
In dermatozele acute severe si in bolile de sange se vor administra zilnic doze cuprinse intre 250-1 000 mg.
In infectiile severe doza zilnica este de 100-500 mg (in asociere cu antibioterapie).
In crizele addisoniene, de hipotiroidie si in conditiile de stres din timpul si dupa un tratament prelungit cu corticosteroizi sunt necesare, ca doza initiala, 50-100 mg, fiind urmate de tratament oral.
In boli severe la copii se administreaza initial 10-50 mg; in forme severe de pseudocrup se administreaza imediat 25-50 mg i.v. sau i.m., doza se va repeta in caz de nevoie dupa 2-3 ore; in miocarditele virale se vor administra i.v. 5-10 mg/kg corp, dozele se vor repeta la intervale de 2-4 ore.

Contraindicatii
Ulcer gastroduodenal; osteoporoza severa; tulburari psihice in antecedente; herpes simplex, herpes zoster (faza de viremie); varicela; aproximativ 8 saptamani inainte si doua saptamani dupa vaccinari; amoebiaza; micoze sistemice; poliomielita cu exceptia formei bulboencefalice; limfoame ca urmare a vaccinarii BCG; glaucom cu unghi inchis si deschis; infectii in zona de injectie.
Nota: se va folosi in infectii numai in asociere cu un tratament etiologic.
Nota: atentie la efectele secundare sistemice si la efectele secundare.

Reactii adverse
Facies de luna plina; adipozitate tronculara; slabiciune musculara; hipertensiune; osteoporoza; toleranta scazuta la glucoza, diabet zaharat; tulburari de secretie a hormonilor sexuali (amenoree, hirsutism, impotenta); vergeturi; petesii, echimoze; acnee steroida; retentie de sodiu cu formare de edeme; excretie crescuta de potasiu; inactivitate si/sau atrofie corticosuprarenaliana; vasculita; disconfort gastric, ulcer gastric; risc crescut de infectii; procese imunologice inhibate; vindecare intarziata a plagilor; crestere intarziata la copii; osteonecroza aseptica (a capului femural si a humerusului); glaucom; cataracta; tulburari mintale; risc crescut de tromboze; pancreatita.

Masuri de precautie
Interactiuni medicamentoase:
Glicozide cardiace: efectul glicozidelor este potentat de deficitul de potasiu; Saluretice: excretie aditionala de potasiu.
Antidiabetice: scadere redusa a glicemiei.
Derivati cumarinici: efect anticoagulant atenuat.
Rifampicina, fenitoina, barbituricele: efect corticosteroid atenuat.
Antiflogistice/antireumatice nesteroidice: risc crescut de hemoragii gastrointestinale.
Contraceptive continand estrogeni: efect corticosteroid intensificat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea