Solcoseryl, fiole

Prospect Solcoseryl, fiole

Compozitie
Fiole de 2 ml; 1 ml solutie injectabila contine 40 mg Solcoseryl (dialysatum deprot. sanguin vitului sicc.). 
Unguentul contine Solcoseryl in baza grasa. Tuburi de 20 g.
Gelul contine Solcoseryl in baza de grasimi libere. Tuburi de 20 g.

Actiune terapeutica
Solcoseryl imbunatateste folosirea oxigenului, in special in conditiile de hipoxie si favorizeaza penetrarea substantelor nutritive in celula, stimuleaza si grabeste procesele reparatorii care necesita o mare energie in zonele tesuturilor care au suferit deteriorari ischemice. Energia este asigurata prin cresterea cantitatii de atp intracelular. Nu s-a observat nici un efect toxic.

Indicatii
maladii ocluzive arteriale periferice, ulcer arterial, precangrena, cangrena sau alte leziuni trofice. Insuficiente venoase cu leziuni trofice, ulcer de staza. rani care nu se vindeca, ulcer de decubit (posterior). Arsuri grave, in special cele ce acopera o mare suprafata a corpului. Leziuni provocate de iradiere. Grefe de piele.
Gel: Solcoseryl gel se intrebuinteaza in tratamentul initial al tuturor formelor de ulcer (ulcer varicos de diferite origini, ulcer datorat iradiatiilor, ulcer de decubit). Leziunile trofice, asociate cu tulburari de circulatie sanguina in cadrul aterosclerozei si/sau de origine diabetica, precum si arsurile, oparirea cu apa fiarta trebuie tratate initial cu Solcoseryl gel.
Unguent: pe masura ce rana se cicatrizeaza, tratamentul trebuie continuat cu Solcoseryl unguent, pentru a se obtine completa vindecare a tegumentului (epiteliului).

Doze si mod de administrare
Zilnic 5 ml-10 ml, intravenos sau intraarterial. Cand nu este posibila administrarea intravenoasa, aceeasi doza de Solcoseryl poate fi impartita in cateva injectii intramusculare, efectuate pe durata intregii zile, injectata in locuri diferite. Pentru fiecare indicatie, trebuie prevazute instructiuni pentru doze speciale. In tratamentul tuturor leziunilor trofice si a ranilor, se recomanda folosirea formelor topice ale Solcoseryl-ului. Durata tratamentului este de obicei 4-6 saptamani. Pana in prezent nu s-au observat semne sau simptome rezultate din supradozaj.
Ulcere varicoase de diferite origini, ulcer datorat iradierilor, ulcer de decubit. Terapia ulceratiilor grave ale tegumentelor necesita un tratament combinat (Solcoseryl injectabil si Solcoseryl gel sau Solcoseryl unguent). Acest lucru este valabil pentru orice fel de ulceratie tegumentara, indiferent de etiologia ei. In cazuri mai putin grave se poate folosi numai tratamentul local. In cazul ulcerelor varicoase care s-au dovedit rezistente la terapia anterioara, Solcoseryl injectabil, asociat administrarii locale, este cu atat mai important cu cat, frecvent, este implicata insuficienta arteriala. Inaintea folosirii locale a Solcoserylului, ulceratiile supurate trebuie, de preferinta, curatate. Daca este necesar, tratamentul se poate combina cu un antibiotic ales de medic, de la caz la caz. Rar, un pacient mai sensibil va reclama senzatii de arsura dupa aplicarea Solcoserylului gel, lucru care nu trebuie sa constituie un motiv pentru renuntarea la tratament. Este recomandabil ca pacientul sa fie atentionat despre aceasta posibilitate. Uneori se observa o crestere a secretiei in mod frecvent cauzata de schimbarile de pansamente. In scopul prevenirii posibilelor maceratii, pielea din jurul ulceratiei trebuie acoperita cu o pasta de zinc sau cu Solcoseryl unguent. In cazul ulceratiilor cu o tendinta de recidiva, tratamentul cu Solcoseryl trebuie sa fie continuat 2-3 saptamani dupa vindecarea aparenta epiteliala. in acest caz, se recomanda 1-2 fiole Solcoseryl injectabil intravenos sau intramuscular. In tratamentul leziunilor datorate tulburarilor de circulatie a sangelui se recomanda tratamentul combinat (Solcoseryl parenteral si topic). Tratamentul local al leziunilor trofice trebuie sa inceapa cu Solcoseryl gel pana cand se formeaza tesut granular suficient, apoi se trece la Solcoseryl unguent, pentru a se obtine o vindecare completa.

Contraindicatii
Solcoseryl-ul este o solutie hipertonica (cca 1100 mosm/l). Pentru a evita aparitia flebitelor, injectiile in venele periferice trebuie facute foarte lent. Dozele mai mari de 10 ml, de preferinta, se dilueaza (ex. 5% solutie de glucoza) si se administreaza prin perfuzie in picaturi. Solcoseryl contine urme din fabricare de p-hydroxibenzoati si ai acidului liber corespunzator care trebuie luate in consideratie in cazul pacientilor cunoscuti a fi alergici la aceste componente.

Reactii adverse
Nu se cunosc pana in prezent. Posibile reactii alergice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea