Litera S

#prospect #medicament

Smoflipid, emulsie perfuzabila

Prospect Smoflipid, emulsie perfuzabila

Forma de prezentare si compozitie:
Emulsie perfuzabil continand la 1000 ml: ulei de soia purificat 60,0 g, trigliceride cu lant mediu 60,0 g, ulei de masline rafinat 50,0 g, ulei de peste purificat bogat in acizi omega-3 30,0 g, excipienti: DL-alfa-tocoferol, lecitina din ou, glicerol, oleat de sodiu, hidroxid de sodiu pentru ajustarea pH-ului, apa pentru preparate injectabile; continut energic total: 8,4 MJ/l (= 2000 kcal/l); cutie x 10 fl. sau pungi x 100, 250 sau 500 ml


Indicatii:
Aport de energie, acizi grasi esentiali si acizi grasi omega-3 pentru pacientii adulti, ca parte a unui regim de nutritie parenterala, atunci cand alimentatia pe cale orala sau enterala este imposibila, insuficienta sau contraindicata.


Doze si mod de administrare:
Doza si viteza de perfuzare trebuie stabilite in functie de capacitatea pacientului de a elimina grasimile perfuzate. Doza uzuala este 1-2 g lipide/kg si zi, corespunzator la 5-10 ml SMOFlipid/kg si zi. Viteza de perfuzare recomandata este de 0,125 g lipide/kg si ora, corespunzator la 0,63 ml SMOFlipid/kg si ora. Viteza de perfuzare nu trebuie sa depaseasca 0,15 g lipide/kg si ora, corespunzator la 0,75 ml SMOFlipid/kg si ora.


Contraindicatii
Hipersensibilitate la proteine din peste, oua sau soia sau la oricare dintre substantele active sau excipienti; hiperlipidemie severa; insuficienta hepatica severa; coagulopatii severe; insuficienta renala severa fara acces la hemofiltrare sau dializa; soc acut; contraindicatii generale la terapia perfuzabila: edem pulmonar acut, hiperhidratare, insuficienta cardiaca decompensata; stari instabile (de exemplu, stari posttraumatice, diabet zaharat decompensat, infarct miocardic acut, accident vascular, embolie, acidoza metabolica, septicemie severa si deshidratare hipotona).


Atentionari:
Capacitatea de eliminare a grasimilor este un parametru individual. Prin urmare, aceasta trebuie monitorizata conform procedurilor de rutina ale clinicianului. In general, monitorizarea se realizeaza prin verificarea valorilor trigliceridelor. Concentratia trigliceridelor in ser nu trebuie sa depaseasca 3 mmol/l in timpul perfuzarii. Supradozajul poate produce sindrom de supraincarcare lipidica. Pana in prezent, nu exista experienta clinica cu administrarea SMOFlipid mai mult de 14 zile. Administrarea acizilor grasi cu lant mediu in monoterapie poate determina acidoza metabolica. Acest risc este eliminat in mare parte prin perfuzarea simultana a acizilor grasi cu lant lung continuti de SMOFlipid. Administrarea concomitenta a carbohidratilor contribuie la eliminarea acestui risc. Ca urmare, se recomanda perfuzarea simultana a solutiilor de carbohidrati sau de aminoacizi care contin carbohidrati. Testele de laborator asociate, in general, cu monitorizarea nutritiei intravenoase trebuie efectuate regulat. Acestea includ glicemia, testele functiei hepatice, parametrii metabolismului acido-bazic, ai balantei hidrice, hemoleucograma completa si electrolitii.


Reactii adverse:
Usoara crestere a temperaturii corporale, inapetenta, greata, varsaturi, frison, hipo- sau hipertensiune arteriala, dispnee, reactii de hipersensibilitate. Capacitatea redusa de eliminare a trigliceridelor poate conduce la aparitia "sindromului de supraincarcare lipidica", ca rezultat al supradozajului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare