Litera S

#prospect #medicament

Sinerdol, capsule

Prospect Sinerdol, capsule

Compozitie

O capsula contine 150 mg rifampicina de semisinteza.

Actiune terapeutica

Sinerdol este un antibiotic de semisinteza cu spectru larg de actiune care cuprinde germeni grampozitivi (pneumococ, stafilococ auriu, streptococ piogen, enterococ, bacil carbunos si difteric, clostridii) si gramnegativi (gonococ, meningococ, Haemophilus, proteus, bacil piocianic, colibacil, salmonelle, shigele s.a.). De cea mai mare importanta insa este actiunea Sinerdolului impotriva bacilului tuberculos. Sinerdol nu are actiune antifungica. Sinerdol actioneaza bactericid fata de germenii aflati in faza de multiplicare (concentratiile minime inhibitorii in aceasta faza sunt aproape de cele bactericide), cei in repaus nefiind aproape deloc influentati. Mecanismul de actiune asupra germenilor microbieni consta in inhibitia specifica a ARN-polimerazei acestora, fara a fi influentata aceea a organismului gazda. Sinerdol se resoarbe bine din tractul digestiv, ajunge in sange in concentratii antibacterian active si se elimina prin bila si prin urina.
Dupa administrarea unei doze de 0,6 g concentratiile serice maxime (in medie de 7 g/ml) se inregistreaza dupa 2-4 ore. In mod normal, timpul de injumatatire a Sinerdolului (in sange) este de aproximativ 3 ore. La bolnavii cu diferite hepatopatii durata acestei perioade poate fi considerabil crescuta. Utilizat singur timp mai indelungat, Sinerdolul poate determina instalarea rezistentei microbiene. De aceea, in infectiile nespecifice se recomanda cure scurte, iar in tuberculoza asocierea cu cel putin 1 tuberculostatic major. Sinerdolul nu da rezistenta incrucisata cu majoritatea antibioticelor.

Indicatii

Tuberculoza pulmonara (in special formele cronice si hipercronice, polirezistente) si extrapulmonara.
Infectii locale si generale cu germeni grampozitivi (inclusiv stafilococii penicilinazo-pozitivi).
Infectii respiratorii (bronsite, pneumonii,bronhopneumonii, bronsiectazii, abcese pulmonare, pleurezii purulente).
Infectii ale pielii si tesuturilor moi (furunculoza, abcese, flegmoane, plagi infectate), osteomielite, otite, infectii postpartum.
Infectii biliare si intestinale cu flora gramnegativa (colecistite, colangite, cistite, pielite, pielonefrite, gonoree, dizenterie bacilara s.a.).
Sterilizarea purtatorilor asimptomatici de bacil dizenteric sau meningococ (in iminenta unei meningite).

Doze si mod de administrare

Per os, cu aproximativ 200 ml apa (1 pahar) la distanta dintre mese (1 ora inainte sau 2 ore dupa masa).
In tuberculoza pulmonara si extrapulmonara recenta, doza zilnica uzuala la adulti este de 0,600 g, in asociere cu cel putin alttuberculostatic major (ex.: etambutol), aceasta doza se administreaza intr-o singura priza. In functie de gravitatea bolii, doza zilnica se poate mari la 0,900-1,200 g, in doua prize.
In tuberculoza extrapulmonara cronica si hipercronica administrarea per os a Sinerdolului (0,600 g/24 ore) se poate asocia cu administrarea intra-focala (intralezionala) a unei doze egale cu cea perorala.
In procesele tuberculoase endobronsice cu atelectazie, preparatul se poate administra in instilatii (0,100-0,150 g zilnic sau 2 zile).
La copii doza uzuala este de 0,010-0,020 g/kg corp/zi; nu se va depasi doza zilnica de 0,600 g. in general tratamentul dureaza 6 luni pana la 1-2 ani.
In infectiile nespecifice, doza zilnica uzuala de Sinerdol este de 0,600 g (in cazurile grave ea poate fi marita pana la 1,200-1,800 g).
In infectiile urinare se administreaza de obicei 0,900-1,200 g/zi, iar in gonoree o doza unica de 0,900 g. Cu exceptia gonoreeitratamentul se continua cateva zile dupa disparitia semnelor clinice.
Pentru sterilizarea purtatorilor asimptomatici de meningococ pe mucoasa nazala

, se recomanda sa se administreze timp de 4 zile, cate 0,600 g/zi la adulti si cate 0,010-0,020 g/kg corp/zi la copii de peste 5 ani.
In cazul portajului de bacil dizenteric se poate folosi tratamentul minut (1,200 g in decurs de 1/4-1/2 ora).

Contraindicatii

Infectiile cu germeni rezistenti la Sinerdol si intoleranta la Sinerdol, de asemenea, icterul indiferent de etiologie.

Masuri de precautie

Sinerdol se va administra cu foarte multa grija la bolnavii cu hepatopatii (in special in afectiuni hepatobiliare de tip obstructiv), mai ales daca se asociaza alta medicatie potential hepatotoxica, sau in caz de alcoolism se impune controlul periodic al functiei hepatice (TGO, TGP, fosfataza alcalina, bilirubina serica).Sarcina si alaptare: Administrarea preparatului in primul trimestru al sarcinii se recomanda numai in caz de stringenta necesitate si este contraindicata in ultima luna de sarcina. Rifampicina trece in laptele matern. intrucat s-a observat ca la bolnavii tratati concomitent cu Sinerdol si anti coagulante cumarinice este nevoie de doze mai mari de anticoagulant, se impune determinarea zilnica a timpului de protrombina pana se stabileste doza eficace a celui de-al doilea (incepand din a 5-a, a 7-a zi a asocierii celor doua preparate). in cazul folosirii contraceptivelor cu estrogeni, se vor folosi si alte metode contraceptive.

Interactiuni medicamentoase

Scade eficacitatea estroprogestativelor, a anticoagulantelor orale, a ciclosporinelor, corticoizilor, digitoxinei, chininei si dihidrochininei, a tolbutamidei, teofilinei, blocantelor beta-adrenergice cu metabolizare hepatica (metaprolol, propranolol); creste toxicitatea izoniazidei; asocierea cu Ketoconazolul scade efectul ambelor produse. Mentiune speciala: Medicul trebuie sa avertizeze bolnavul ca Sinerdolul coloreaza in rosu-portocaliu urina, fecalele, saliva, sputa si transpiratia.

Reactii adverse

De obicei, Sinerdolul este bine tolerat. Pot aparea insa uneori tulburari digestive (pirozis, senzatie de greutate in epigastru, anorexie, greata, varsaturi,diaree), cefalee,ameteli, fatigabilitate, ataxie, imposibilitate de concentrare, confuzie mintala, tulburari vizuale, astenie musculara, febra, dureri la nivelul membrelor.
S-au mai semnalat sporadic prurit, urticarie, rash cutanat, eozinofilie.
S-au inregistrat cazuri de trombocitopenie in cazul administrarii concomitente a unor doze mari de etambutol.
Rareori poate aparea cresterea azotului ureic si a ureei sanguine.
Au mai fost semnalate modificari tranzitorii ale functiilor ficatului (crestereabilirubinei serice, indici scazuti de epurare a BSP, crestereafosfatazei alcaline si a transaminazelor

serice).

Conditii de pastrare

La adapost de lumina si umiditate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului