Litera S

#prospect #medicament

Siklos, capsule

Prospect Siklos, capsule

Compozitie
Siklos este un medicament care contine substanta activa denumita hidroxicarbamida. Este disponibil sub forma de capsule (1 000 mg).

Indicatii
Siklos este administrat pentru tratarea persoanelor adulte si copiilor cu siclemie (o afectiune genetica in care celulele rosii din sange isi modifica forma si devin inflexibile atunci cand nu transporta oxigen). Este administrat pentru prevenirea crizelor vaso-ocluzive dureroase recurente (care se repeta). Crizele vaso-ocluzive se produc in momentul in care vasele sanguine se blocheaza din cauza celulelor rosii anormale din sange, limitand fluxul de sange catre un organ. Ele pot include sindromul toracic acut, o afectiune care poate fi mortala, in care pacientul acuza brusc dureri in piept, febra, respiratie greoaie sau semne de lichid in plamani, depistate la radiografia cu raze X. Deoarece numarul pacientilor cu siclemie este redus, aceasta maladie este considerata „rara”, iar Siklos a fost desemnat ca „medicament orfan” (un medicament care se administreaza in tratamentul bolilor rare) pe 9 iulie 2003. Medicamentul se poate obtine numai pe baza de reteta.

Administrare
Tratamentul cu Siklos trebuie initiat de un medic care are experienta in abordarea terapeutica a siclemiei. Siklos se administreaza o data pe zi, de preferinta dimineata, inainte de micul dejun. Doza initiala este de obicei de 15 mg per kilogram de greutate corporala, pana la doza cea mai apropiata de 250 mg (un sfert de capsula). Capsula este marcata cu linii speciale de delimitare, astfel incat poate fi divizata cu usurinta in patru parti egale. Doza se ajusteaza in functie de raspunsul la tratament, doza uzuala fiind cuprinsa intre 15 si 30 mg per kilogram de greutate corporala pe zi. In cazuri exceptionale, se pot administra doze de pana la 35 mg per kilogram de greutate corporala, atata timp cat pacientului i se preleveaza analize de sange pentru monitorizarea reactiilor adverse. Pentru pacientii care nu raspund la aceasta doza sau care prezinta reactii adverse, administrarea medicamentului trebuie oprita sau suspendata. Doza de Siklos trebuie redusa in cazul pacientilor care prezinta afectiuni renale usoare sau moderate si medicamentul nu trebuie administrat pacientilor cu afectiuni renale sau hepatice grave. Siklos nu este recomandat copiilor sub varsta de 2 ani. Pentru informatii suplimentare, a se consulta prospectul.

Actiune terapeutica
Substanta activa din Siklos, hidroxicarbamida, impiedica cresterea si reproducerea anumitor celule, cum sunt celulele sanguine. Desi modalitatea exacta in care hidroxicarbamida actioneaza in cazul acestei boli nu este pe deplin inteleasa, ea poate reduce numarul de celule care circula in sange si poate impiedica modificarea formei celulelor rosii din sange, in cazul pacientilor cu siclemie. Aceasta reduce riscul blocarii vaselor sanguine. Hidroxicarbamida, cunoscuta anterior sub numele de hidroxiuree, a fost disponibila in Uniunea Europeana (UE) timp de cateva decenii pentru administrarea in tratamentul altor boli, incluzand si cateva tipuri de cancer.

Contraindicatii

Siklos nu trebuie administrat pacientilor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) lahidroxicarbamida sau la oricare alt ingredient care intra in compozitia medicamentului. De asemenea, nu trebuie administrat persoanelor care prezinta afectiuni severe ale rinichilor sau ficatului sau care prezinta un numar de celule rosii in sange periculos de mic. in timpul tratamentului cu Siklos, alaptarea trebuie intrerupta.

Reactii adverse
Cea mai comuna reactie adversa in cazul tratamentului cu Siklos (observata la mai mult de 1 pacient din 10) este supresia functiei maduvei osoase, care cauzeaza neutropenia (concentratii scazute de neutrofile, un tip de celule albe ale sangelui), reticulocitopenia (concentratii scazute de reticulocite, un tip de celule rosii imature din sange) si macrocitoza (marirea dimensiunii celulelor rosii din sange). Pacientii carora li se administreaza Siklos trebuie sa faca analize la sange inainte de tratament si, cu regularitate, in timpul tratamentului, pentru verificarea numarului de celule sanguine si monitorizarea rinichilor si ficatului. Numarul de celule sanguine revine la normal, in mod obisnuit, la doua saptamani dupa oprirea tratamentului cu Siklos. Pentru lista completa a tuturor reactiilor adverse care au fost raportate in cadrul tratamentului cu Siklos, a se consulta prospectul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea