Litera P

#prospect #medicament

Protionamida, comprimate filmate

Prospect Protionamida, comprimate filmate

Forma de prezentare:
Comprimate filmate 250 mg; cutie x 1 fl. x 50 cpr.


Indicatii:
Tratamentul tbc, in caz de rezistenta la agentii antituberculosi de prima linie sau cand acestia nu pot fi folositi din cauza reactiilor toxice.


Doze si recomandari:
Adulti: 750 mg-1 g/zi, in priza unica la masa de seara sau fractionat, la mese. Se asociaza vitamina b6 (50-100 mg/zi) pentru prevenirea polinevritei. copii: 4-5 mg/kg la 8 ore, maxim 750 mg/zi. La hepatici se folosesc doze mai mici. la copii trebuie redusa doza zilnica la aproximativ 1/2 din doza recomandata, atunci cand se asociaza cu izoniazida.


Contraindicatii
Alergie la produs, la etionamida, izoniazida, pirazinamida si acid nicotinic; IH severa; insuficienta renala severa; afectiuni convulsivante; psihoze; nevrite periferice, nevrita optica. Sarcina. Alaptare.


Atentionari:
Asocierea chimioterapicelor este obligatorie. gastrita acuta, ulcerul gastro-intestinal si afectiunile intestinale ulcerative sunt contraindicatii relative. Prudenta la bolnavii cu antecedente depresive sau psihotice, in insuficienta renala sau IH usoare-moderate. Poate ingreuna controlul diabetului. Periodic teste hepatice, oftalmologice si examen neurologic. Soferi si activitati de precizie.


Reactii adverse:
Ameteli, cefalee, nevrite, stare de excitatie, depresie si alte tulburari psihotice, convulsii; gust metalic, anorexie, greata, dureri epigastrice, senzatie de plenitudine, cresterea transaminazelor, uscaciunea pielii si reactii pelagroide. Ocazional ginecomastie, hipoglicemie la diabetici. Rareori hepatita si icter, tulburari menstruale, impotenta, hipotiroidism, afectarea maduvei hematopoietice, reactii alergice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare