Litera P

#prospect #medicament

Protaphane, suspensie injectabila

Prospect Protaphane, suspensie injectabila

Compozitie
Protaphane este o gama de suspensii de insulina injectabila. Protaphane este distribuit in flacoane, cartuse (Penfill) sau stilouri injectoare pre-umplute (InnoLet, NovoLet si FlexPen). Protaphane contine substanta activa insulina umana (rADN).

Indicatii
Protaphane se administreaza pacientilor cu diabet. Medicamentul se elibereaza numai pe baza de reteta.

Administrare
Protaphane se administreaza subcutanat (sub tegument) prin injectare, de obicei in coapsa. Daca se prefera acest lucru, poate fi de asemenea injectat in peretele abdominal (burta), regiunea gluteala (fese) sau regiunea deltoida (umar). Glucoza (zaharul) din sangele pacientului trebuie testata cu regularitate pentru a identifica doza minima eficace. Protaphane este o insulina cu actiune indelungata, el poate fi administrat sub forma uneia sau a doua injectii zilnice, insotit sau nu de o insulina cu actiune rapida (la ora mesei), conform recomandarilor medicului.

Actiune terapeutica
Diabetul este o boala care se caracterizeaza prin producerea de catre organism a unei cantitati de insulina insuficiente pentru controlul glicemiei. Protaphane este o insulina de substitutie, identica insulinei produse de pancreas. Substanta activa din Protaphane, insulina umana (rADN), este produsa printr-o metoda cunoscuta sub denumirea de „tehnologie recombinanta”: insulina este obtinuta dintr-o drojdie care a primit o gena (adn), care o face capabila sa produca insulina. Protaphane contine insulina amestecata cu o alta substanta, protamina, sub forma unui „izofan” care este absorbita mult mai lent in timpul zilei. Acest lucru confera suspensiei Protaphane o durata de actiune mai indelungata. Insulina de substitutie actioneaza in acelasi mod ca si insulina produsa in mod natural si ajuta glucoza din sange sa patrunda in celule. Prin controlul glucozei din sange, se reduc simptomele si complicatiile diabetului.

Contraindicatii

Protaphane nu trebuie administrat persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergice) la insulina umana (rADN) sau la oricare alt ingredient care intra in compozitia medicamentului. De asemenea, este posibil sa fie necesara ajustarea dozelor de Protaphane atunci cand acesta se administreaza in asociere cu alte medicamente care pot avea efect asupra glucozei din sange. Lista completa este disponibila in prospect.

Reactii adverse
Ca toate insulinele, Protaphane poate provoca hipoglicemie (valori scazute ale glucozei in sange). Pentru lista completa a tuturor reactiilor adverse asociate cu Protaphane, a se consulta prospectul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea