Prospect Precedex

Actiune terapeutica
sedativ hipnotic, non-benzodiazepinic. Agonist al receptorilor alfa-2 adrenergici cu efecte sedative. Fara efecte asupra functiei respiratorii la doze terapeutice. T ½: aprox. 6 min. Metabolizat aproape complet in ficat si excretat prin urina si materii fecale. T ½, final: aprox. 2 h. Exista posibilitatea acumularii metabolitilor la administrarea de lunga durata la pacientii cu insuficienta renala.

Indicatii
sedarea pacientilor pentru intubare si ventilatie mecanica in sectiile de terapie intensiva.

Doze si mod de administrare
Perfuzie IV: sedare pentru intubare si ventilatie asistata: Adulti: perfuzie initiala de 1 μg/kg in 10 min, apoi perfuzie de intretinere de 0,2-0,7 μg/kg/h. Se modifica doza pentru obtinerea efectului dorit. Doza se reduce in insuficientele hepatice.

Contraindicatii
Administrarea in perfuzie pe perioade mai lungi de 24 h, in timpul travaliului si a delivrentei, sau la pacienti cu varsta sub 18 ani.

Masuri de precautie
La pacientii varstnici sau hipovolemici pot apare hipotensiune si bradicardie; se reduce doza. Administrati cu prudenta la pacientii cu blocuri majore si pe perioada lactatiei. La intreruperea brusca a terapiei cronice pot apare simptome de sevraj: agitatie, iritabilitate, cefalee, hipertensiune.
Pentru reconstituirea solutiei, se extrag 2 mL si se adauga la 48 mL de solutie NaCl 0,9% (total 50 mL). Fiolele si flacoanele sunt pentru unica utilizare. Utilizati un injectomat pentru controlul administrarii. Dexmedetomidina este compatibila cu solutie Ringer lactat, dextroza 5%, solutie 0,9% NaCl, manitol 20%, tiopental sodic, pancuronium bromide, succinilcolina, fenilefedrina HCL, atropina sulfat, midazolam, morfina sulfat, fentanil citrat, substituenti de plasma. Poate fi absorbit de unele cauciucuri naturale; folositi instrumentar din cauciuc sintetic. Se pastreaza la temperatura camerei, 25°C.
Observatii pentru pacient – familie: medicamentul se foloseste pentru sedare inainte si in timpul interventiilor chirurgicale. Nu incercati sa va ridicati si sa mergeti fara a fi asistat dupa administrarea medicamentului. Poate provoca fibrilatii atriale, senzatie de arsura la locul injectari, modificari de comportament, depresie respiratorie. De aceea se administreaza numai in spital.
Evaluarea si controlul terapiei: se administreaza sub monitorizare permanenta. Pot apare aritmii cardiace, blocuri, tulburari gastrointestinale, depresie respiratorie. Se monitorizeaza semnele vitale, testele functionale renale si hepatice; se reduce doza in cazul disfunctiilor, in hipertensiunea aparuta in timpul perfuzarii si la pacientii varstnici. Testele de laborator: cresc ALT, AST, GGT, fosfataza alcalina. Acidoza metabolica, acidoza respiratorie, hiperkaliemie.
Interactiuni medicamentoase: poate accentua depresia SNC la administrarea cu anestezice, hipnotice, narcotice, sedative. Considerati reducerea dozei.

Reactii adverse
Cardiovasculare: bradicardie, stop sinusal, hipotensiune, fibrilatie atriala, hipertensiune agravata, aritmii ventriculare, blocuri A-V, stop cardiac, tahicardie ventriculara, extrasistole, unda T inversata, tahicardie supraventriculara. Gastro-intestinale: greata si varsaturi, durere abdominala, diaree. SNC: ameteli, nevralgii, cefalee, nevrite, tulburari ale vorbirii, confuzie, delir, somnolenta. Respirator: hipoxie, edem pulmonar, apnee, bronhospasm, dispnee, hipoventilatie, congestie pulmonara. Manifestari generale: sete, anemie, infectii, leucocitoza, acidoza, hiperglicemie, febra, hemoragii, rigiditate musculara. Altele: oligurie, hipovolemie, tulburari de vedere.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea