Litera P

#prospect #medicament

Piroxicam

Prospect Piroxicam

Indicatii
Afectiuni reumatismale cu caracter inflamator sau degenerativ, articulare sau abarticulare (poliartrita reumatoida, spondi-lita anchilopoietica, artroze); suferinte musculoscheletice acute (periartrite, tendinite, bursite, entorse, luxatii, lombosciatica); durere de diferite etiologii (posttraumatica, postoperatorie, postpartum); guta acuta; dismenoree primara.

Doze si mod de administrare
In afectiunile reumatismale cu caracter inflamator sau degenerativ, articulare sau abarticulare: in medie 20 mg/zi doza unica; in unele cazuri doza poate varia (10-30 mg/zi); in suferinte musculoscheletice acute: 40 mg/zi in primele doua zile de tratament, apoi in urmatoarele 14 zile cate 20 mg/zi; guta acuta: 40 mg/zi in una sau mai multe prize timp de 5-7 zile; dureri posttraumatice sau postoperatorii: 20 mg/zi; pentru un efect mai rapid se poate administra in primele doua zile de tratament cate 40 mg/zi, in una sau doua prize, continuand cu 20 mg/zi; dismenoree primara: 40 mg/zi in primele doua zile si daca este necesar 20 mg/zi in urmatoarele 1-3 zile. In toate cazurile administrarea se face in timpul mesei. Administrarea supozitoarelor: cate un supozitor seara la culcare; in guta acuta doza poate fi crescuta; in functie de starea si reactivitatea pacientului administrarea supozitoarelor poate fi asociata cu tratament oral fara ca doza zilnica sa depaseasca 40 mg/zi.
Aplicatii locale de 1-2 ori pe zi pe zona interesata (preferabil dupa o baie calda), favorizandu-se patrunderea unguentului prin masaj local.

Compozitie
Comprimate continand 20 mg piroxicam, excipienti q. s., in cutii a 20 comprimate (2 blistere x 10 comprimate sau flacon x 20 comprimate); supozitoare continand 40 mg piroxicam, in cutii a 6 supozitoare.
Unguent continand: 3,00 g piroxicam excipienti pana la 100,00 g.

Actiune terapeutica
Antiinflamator nesteroidian (ains) din clasa oxamilor cu proprietati antiinflamatoare, analgezice, antipiretice si uricozurice ce actioneaza prin inhibarea sintezei prostaglandinelor si migrarea leucocitelor spre focarul inflamator inhiband fagocitoza si eliberarea hidrolazei lizozomale; de asemenea inhiba producerea anionului superoxid, exercita un efect de inhibare a agregarii plachetare; caracterizat prin activitate terapeutica ridicata in doze scazute, tolerabilitate mai buna decat a altor ains.
Farmacocinetica: dupa administrare orala absorbtia este rapida si aproape completa nefiind influentata de alimente si antiacide. Dupa o doza unica de 20 mg, la 30 min se atinge concentratia serica de 1 mg/ml), nivel terapeutic minim, concentratia serica maxima (peste 2 mcg/ml) atingandu-se dupa 90 minute; dupa administrare rectala, Cmax se atinge in 20-30 minute. Dupa doze repetate de 20 mg se ating Cmax de 3-8 mg/ml dupa 5-7 zile de tratament. Circula legat de proteinele plasmatice in proportie de 99%; difuzeaza in lichidul sinovial atingand 43% din nivelul plasmatic, traverseaza placenta si trece in laptele matern. Este extensiv metabolizat in ficat (in principal prin hidroxilarea inelului piridinic al lantului lateral si conjugare) urmata de eliminare renala sub forma de glicuronoconjugat; < 5% din doza zilnica se elimina nemodificat prin urina si fecale. T1/2 = 35-40 h.

Contraindicatii
Ulcer peptic activ; hipersensibilitate la piroxicam; nu se administreaza pacientilor la care aspirina si alti AINS produc fenomene de astm, edem, urticarie; insuficienta hepatica sau renala severa; sarcina si alaptare, copii sub varsta de 15 ani.

Masuri de precautie
Se administreaza cu prudenta pacientilor cu tulburari gastrointestinale in antecedente (hemoragii gastrointestinale, ulcer peptic, hernie hiatala); pacientilor cu insuficienta cardiaca congestiva, ciroza hepatica, sindrom nefrotic si alte afectiuni renale (risc de decompensare); pacientilor cardiaci si hipertensivi (risc de agravare).
Interactiuni: anticoagulante orale (risc de hemoragii); medicamente cu afinitate mare pentru proteinele plasmatice (se impune ajustarea dozelor); litiu sau preparate cu litiu (creste litemia); aspirina sau alti AINS (nu se asociaza datorita cresterii riscului aparitiei efectelor adverse).

Reactii adverse
In general este bine tolerat; mai frecvente sunt cele gastrointestinale (anorexie, dureri epigastrice, greturi, voma, diaree, constipatie, meteorism, uneori ulcer gastric sau duodenal), fiind favorizate de administrarea prelungita a unor doze zilnice de 30-40 mg. Rar s-au semnalat: ameteli, cefalee, astenie, tulburari vizuale, dispnee, palpitatii, eruptii cutanate, prurit, sindrom Stevens-Johnson, sindrom Lyell, unele tulburari sanguine (trombocitopenie, leucopenie) sau metabolice; supozitoarele pot provoca iritatie locala.

Conditii de pastrare
In ambalajul original ferit de caldura si umitate. Termen de valabilitate: 2 ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea